FOTO: Vides objekts «Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts» Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Novembrī Rīgā un piecās citās Latvijas pilsētās atklāti 10 publiskās mākslas programmas “Kopā” vides objekti. Viens no tiem – “Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts” Daugavpilī.

Publiskā mākslas programma “Kopā” – “Objektu parādes” publikas balsojums

No 30. novembra līdz 13. decembrim sabiedrisko mediju portālā LSM.lv Latvijas iedzīvotāji aicināti nobalsot par savu iecienītāko “Objektu parādes” darbu. Mākslas darbi publiskajā telpā ir radīti cilvēkiem, lai tos iemīļotu, gūtu prieku un iedvesmu, kā arī iezīmētu jaunas vietas kartē un izceltu līdz šim nepamanīto. Balsojums ir iespēja uzmundrināt “Kopā” objektu autorus un paust savu atzinību viņu darbam.

Mākslinieka Ginta Gabrāna darbs “Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts” ir daudzdaļīga virtuāla skulptūra, kas redzama visā Daugavpilī ar papildinātās realitātes lietotni “SAN”. Ap centrālo asi (Rotko kosmisko liftu) vijas spirāles ar mākslīgā intelekta ģenerētām Rotko gleznu motīva kompozīcijām (zona ar 200 metru rādiusu). Tālākā spirāle ar 10 kilometru rādiusu apņem visu pilsētu. Skulptūras kopējais augstums ir 25 kilometri.

Par pamatu mākslīgā intelekta neironu tīkla apmācībai ir izmantoti Rotko gleznu attēli.

Nonākot objekta centrā pie Marka Rotko mākslas centra, ieslēdzas cits lietotnes režīms, un skatītāja skata punkts sāk celties uz augšu – virs Rotko centra, virs pilsētas, un paceļas līdz stratosfērai 30 kilometru augstumā, kur redzama zeme no augšas ar apaļu horizonta līniju.

Stratosfērā “Rotko lifts” noslēdzas ar apaļu caurspīdīgu orbitālo galeriju, kurā ir īpašas, ar mākslīgo intelektu ģenerētas gleznas.

Programmas “Kopā” konkursa žūrijas locekle Santa Hirša par projektu sacīja: “Gints Gabrāns pēdējos gados ir aktīvi attīstījis virtuālās tēlniecības formas un iespējas. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ir paredzēts ar Gabrāna izstrādātās papildinātās realitātes aplikācijas “SAN” palīdzību eksponēt Marka Rotko gleznu motīvu kompozīcijas. Objekts ļauj uz Rotko daiļradi palūkoties caur jaunģenerētas realitātes prizmu, piedāvājot jaunus skatpunktus šķietami vispārzināmu mākslas vērtību izpratnē. Jaunu redzamības un redzēšanas zonu meklējumi ir raksturīgi gan Marka Rotko, gan Ginta Gabrāna daiļradei, tādēļ piedāvātais projekts šķiet ļoti veiksmīgs māksliniecisko elementu savienojums.”

Objekts 10 kilometru rādiusā ap Marka Rotko mākslas centru Daugavpilī skatāms ar lietotni “SAN” līdz 2023. gada novembrim.

Lejuplādēt lietotni “SAN” iespējams vietnē san.lv, “App Store” un “Google Play”.

Objektu veido: Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, SIA “SAN”. 

Mūzika – Platons Buravickis, AR animācija – Aldis Kopštāls, 3D atmosfēra un gaisma – Mārtiņš Upītis.

KONTEKSTS:

Publiskās mākslas programma “Kopā” radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, vienlaikus kvalitatīvi uzlabojot pilsētvidi. Publiski izziņotā konkursā tika izvēlēti un pēc tam izstrādāti 10 jauni pilsētvides objekti Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, Madonā un Valmierā.

No 2020. gada augusta līdz decembrim programmu kā Latvijas Republikas Kultūras ministrijas deleģējumu vizuālās mākslas jomā īstenoja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. Piešķirtais finansējums visas programmas īstenošanai ir 150 000 eiro. 

Publiski izziņotā konkursā žūrijas vērtējumam tika iesniegts 41 projekta pieteikums. Projektus vērtēja žūrija septiņu cilvēku sastāvā: Selga Laizāne (Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos), Guntars Ruskuls (Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītājs), Daina Auziņa (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta krājuma darba vadītāja), Solvita Krese (Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore), Santa Hirša (mākslas kritiķe), Krišs Salmanis (mākslinieks), Evelīna Ozola (arhitekte, pilsētplānotāja, platformas “Fold” direktore).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti