Sarunu skola «Lampa» atklāj 2021. gada rudens semestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kas ir konstruktīva komunikācija un kā tā var palīdzēt mums sadarboties un saprasties ar līdzcilvēkiem? Kā ar valodas palīdzību veidot iekļaujošu vidi? Kāpēc izjūtam vajadzību būt opozīcijā vairākumam un kā tas liecina par veselīgu sabiedrību? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem Sarunu skolas "Lampa" 2021. gada rudens semestrī meklēs dažādi sarunu mākslā pieredzējuši lektori. Rudens semestra pirmā nodarbība gaidāma 20. oktobrī un turpināsies ar kopskaitā piecām nodarbībām līdz decembra beigām, informēja organizatori.

Sarunu skola "Lampa" ir praktisku nodarbību cikls, kuru laikā ikviens var gūt praktiskas iemaņas labākai saskarsmei ar līdzcilvēkiem. Turpinot Sarunu festivāla "Lampa" vēstījumu visa gada garumā, Sarunu skola piedāvā iespēju attīstīt sarunāšanās kultūru, kā arī gūt dažādas prasmes, lai izprastu un uzlabotu savstarpējo saziņu, piedāvājot tikšanos ar interesantiem lektoriem tiešsaistes nodarbībās, kā arī iespēju uzdot savus jautājumus nodarbību ietvaros.

Pirmā rudens semestra nodarbība – “Saruna par iekļaujošu valodu” ar filoloģi un podkāsta “Pieturzīmes” veidotāju Aigu Veckalni  – notiks 20. oktobrī pulksten 16.00 un būs pieejama tiešraidē Sarunu festivāla "Lampa" Facebook lapā, kā arī portāla "Delfi" Tiešraižu sadaļā. Sākot ar šo semestri, nodarbību ieraksti būs skatāmi arī televīzijā – kanālā TV4.

"Valoda ir viens no visiedarbīgākajiem līdzekļiem, kas spēj dziedēt, sāpināt un pat sagraut. Vārdus var izmantot ne tikai domu, viedokļa un jūtu izteikšanai, bet arī radot vidi, kurā ikviens jūtas iekļauts, gaidīts un cienīts. Tādēļ pasaulē arvien biežāk runā par iekļaujošo valodu, tās ietekmi un svarīgumu. Lai gan latviešu valodā bieži izmanto terminu “politkorektums” jeb – saskaņā ar Tēzauru “izvairīšanās no dzimuma, rasu, netradicionālas seksuālās orientācijas, cilvēku ar īpašām vajadzībām un citu minoritāšu diskriminācijas vārdos un darbos”, vārds “iekļaujošs” ir trāpīgāks, jo tas lietotājam ir daudz saprotamāks un skaidrāks, kā arī labi sader kopā arī ar iekļaujošās sabiedrības jēdzienu. Ir jābūt ļoti uzmanīgam, lai ar vārdiem neapzīmogotu un nestigmatizētu. Jāatceras, ka primārais ir cilvēks, nevis viņa rase, diagnoze, dzimums seksualitāte, vecums un tā tālāk," vēstīts nodarbības aprakstā. Nodarbībā tiks sniegta informācija par to, kā mainās valoda, standarti un attieksme, kādas vadlīnijas paredz Eiropas Savienības Padomes Ģenerālsekretariāts, kā apzināti varam domāt par dažādības iekļaušanu valodā un cieņpilnu attieksmi.

Aiga Veckalne ir aizrautīga tulkotāja, filoloģe un latviešu valodas praktiķe, iekļaujošās valodas praktiķe. Vadījusi seminārus un praktiskas nodarbības par latviešu valodu publiskajā runā, tipiskajām kļūdām un ieteikumiem lietišķajā sarakstē un dokumentos, elektroniskās sarakstes etiķeti latviešu un angļu valodā, kā arī konsultējusi vairākus uzņēmumus un nevalstiskās organizācijas. Pašreiz – Ventspils Augstskolas prorektora pienākumu izpildītāja, vada podkāstu par valodas jautājumiem “Pieturzīmes”.

Šajā semestrī pavisam plānotas piecas nodarbības par iekļaujošu valodu, par konstruktīvu komunikāciju, cilvēku vēlmi būt opozīcijā, sarunām ģimenes ietvaros un citām tēmām. Nodarbības vadīs dažādu profesiju un nozaru pārstāvji, kas pierādījuši izcilību savās nozarēs un var būt gan labi paraugi, gan labi skolotāji, piemēram, Edmunds Apsalons, Brēmenes Universitātes un Latvijas Universitātes doktors filozofijā, Reinis Lazda, praktizējošs organizāciju psihologs, kā arī citi. 

Sarunu skolu "Lampa" īsteno Fonds atvērtai sabiedrībai "DOTS" kopš 2018. gada Rīgā un reģionos. Kopš 2020. gada pavasara nodarbības norisinās neklātienē un pieejamas tiešsaistē un ierakstos jebkuram interesentam Latvijā un ārpus tās. Pavisam līdz šim notikušas 59 nodarbības, kuras apmeklējuši ap 15 000 cilvēku.

Plašāka informācija par plānotajām nodarbībām, kā arī jau notikušo nodarbību ieraksti pieejami festivāla vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti