No aizlieguma klātienē pārdot grāmatas cieš ne tikai tirgotāji, bet visa nozare

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šīs nedēļas sākumā tika slēgta "Zvaigznes outlet grāmatnīca" Vecrīgā, Vaļņu ielā. Iespējams, tai sekos vēl citu grāmatnīcu slēgšana. Tās ir acīmredzamās sekas decembra vidū valdības pieņemtajiem lēmumiem, kas līdz ar ārkārtas situācijas noteikšanu grāmatas neiekļāva pirmās nepieciešamības preču grupā un aizliedza tās tirgot klātienē.

No aizlieguma klātienē pārdot grāmatas cieš ne tikai tirgotāji, bet visa nozare
00:00 / 05:25
Lejuplādēt

No šī brīža ierobežojumiem cieš ne tikai tirgotāji, bet visa nozare kopumā, jo apsīkusī tirdzniecība liek grāmatu izdevējiem apturēt iecerēto projektu īstenošanu, kas savukārt atsaucas uz autoriem, redaktoriem un citiem nozarē iesaistītajiem.

Aizvadītā gada pavasaris līdz ar pirmajiem ierobežojumiem Covid-19 dēļ grāmatu izdevējiem bija sarežģīts laiks, jo apgrozījums ļoti būtiski kritās. Taču līdz ar ierobežojumu atcelšanu vasarā un rudenī grāmatniecība atkopās. Taču tagad – līdz ar otrreizējo ārkārtas situāciju – kad grāmatas netika iekļautas pirmās nepieciešamības preču sarakstā, atļaujot tās tirgot tikai attālināti, – situācija nozarē jau kļūst nopietni apdraudoša, uzsver Grāmatizdevēju asociācijas vadītāja Renāte Punka.

Viņa norāda: “Diemžēl šobrīd mēs esam vēl dziļākā bedrē, nekā varēja minēt pavasarī, jo, tā kā kopš decembra vidus grāmatas ir atļauts tirgot tikai attālināti, tad diemžēl tā situācija uz visu grāmatniecības nozari ir jau atsaukusies. Mēs zinām, ka kolēģi ir pārstājuši dot arī jaunus pasūtījumus tipogrāfijām.

Un grāmatnīcas, jā, tās ir diezgan neapskaužamā situācijā, tāpēc ka, no vienas puses, strādāt pilnvērtīgi tās nedrīkst, no otras puses, pilnībā tikt aizvērtas tās arī nedrīkst būt.

Pašlaik tas viss ir ļoti netālredzīgi, nepārdomāti, un, kas ir pats skumjākais, tas tiešām atstās ļoti nopietnas sekas uz nozari. Un tās grāmatnīcas, kas aizvērsies, es domāju, ka diez vai tās atvērsies atkal kādreiz vaļā.”

Šīs nedēļas sākums nāca ar ziņu, ka tiek slēgta “Zvaigznes outlet grāmatnīca” Vecrīgā, Vaļņu ielā. Izdevniecības “Zvaigzne ABC” vadītāja Vija Kilbloka skaidro, ka, lai arī grāmatnīcā tika tirgotas grāmatas distances kanālos, apgrozījums kopš decembra vidus bija vēl uz pusi mazāks nekā pavasarī, kad tas arī būtiski kritās. Viņa uzsver, ka, lai arī uzskata grāmatu tirdzniecības ierobežojumus par nesamērīgiem, mērķis bija izturēt līdz solītajam ierobežojumu atcelšanas termiņam – 25. janvārim – un nevienu grāmatnīcu neslēgt.

Bet tagad – kad jau iestājies grāmatu pārdošanas aizlieguma beztermiņš, ir bijis tomēr jāizšķiras par slēgšanu.

“Jo šobrīd ir jātaupa līdzekļi nepārskatāmam periodam, kas var būt mēnesis, divi, trīs. Varbūt tas būs līdz vasarai, mēs nezinām, mums nav pamata optimismam, ka tuvākajā laikā grāmatas varētu atsākt tirgot klātienē,” skaidro Vija Kilbloka. “Un tāpēc mēs slēdzam Vaļņu ielas grāmatnīcu, un tad, ja grāmatu tirdzniecības ierobežojums klātienē netiks atcelts, nosakot kādus citus Covid-19 drošus tirdzniecības nosacījumus, kas ir gan grāmatām, gan citām precēm, tad padomā vēl ir četras grāmatnīcas, kas būtu jāslēdz. Bet tas ir tikai pie tiem apstākļiem, ja šāda situācija turpinās. Vienkārši mums ir jādomā ilgtermiņā. Jā, tā ir optimizācija un gatavošanās ļoti grūtiem laikiem.”

Šobrīd slēgta viena ''Zvaigznes'' grāmatnīca, bet darbību uz laiku apturējušas astoņas, galvenokārt tās, kas atrodas reģionos un lielveikalos. Kopumā Latvijā ir 34 “Zvaigzne ABC” grāmatnīcas.

Lai arī mazākas izdevniecības tik skarbas sekas šobrīd neizjūt, tik un tā attālinātā tirdzniecība nevar ne tuvu atsvērt situāciju, kad grāmatas varēja tirgot klātienē.

Izdevniecības “Liels un mazs” vadītāja Alīse Nīgale atzīst, ka jau iestājies pamatīgs nogurums no neskaidrības par nākotni, kā arī no šī brīža darba specifikas, kad tik daudz laika jāvelta tīri tehniskai pasūtījumu sagatavošanai un apstrādei, kas atņem laiku radošajam darbam.

Alīse Nīgale stāsta: “Mēs esam tādā frustrācijas stāvoklī, mēs sekojam līdzi notikumiem, saslimušo skaita izmaiņām un tā tālāk ar cerību, ka grāmata drīz varētu nokļūt starp tām precēm, kas ir pieejamas iegādei arī veikalos.

Tas vispār ir jautājums – kāpēc grāmata nav pirmās nepieciešamības prece? Tas, manuprāt, ir pilnīgi absurdi.

Īpaši, ja mēs runājam par bērniem, par viņu iespēju kvalitatīvi pavadīt laiku, patērējot kādu no kultūras produktiem. Tad grāmata šobrīd ir vienīgā pieejamā, drošā lieta, un tad šie tirdzniecības ierobežojumi, protams, ietekmē arī emocionālo un mentālo veselību un cilvēku labsajūtu.”

Arī citi izdevēji grāmatu atkārtotu izņemšanu no pirmās nepieciešamības preču grupas uzskata par nesaprātīgu, nepamatotu un nesamērīgu lēmumu, jo īpaši tādēļ, ka tai pašā laikā klātienē brīvi var pirkt alkoholu, suņu un kaķu apģērbus, piezīmju grāmatiņas un citas tā sauktās bezburtu grāmatas, ko daudz dīvaināk ir uzskatīt par pirmās nepieciešamības precēm.

Grāmatizdevēju asociācijas vadītāja Renāte Punka atzīst, ka viņai jau sajucis skaits vēstulēm, ko viņa šai saistībā sūtījusi uz Ekonomikas, Finanšu un citām ministrijām, bet saņēmusi tikai formālu atrakstīšanos.

“Šī epidemioloģiskā situācija, protams, ir nopietna, bet tomēr būtu jāskatās iespējas izlīdzsvarot to, lai mēs, izmisīgi skaitot šīs pilnās gultas slimnīcās, tomēr neizraktu kapu kultūras nozarei un varbūt ekonomikai kopumā,” uzsver Punka.

Pārliecībā, ka šāda atsevišķu preču ražotāju un tiesību diskriminējoša ierobežošana ir pretrunā ar Satversmi, apgāds “Zvaigzne ABC” 29. janvārī vērsies Satversmes tiesā ar iesniegumu, lūdzot izskatīt no 21. decembra noteikto tirdzniecības ierobežojumu atbilstību Satversmei.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt. Tādēļ ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 7. februārim, un līdz tam spēkā ir stingri ierobežojumi, kā arī "mājsēde" nedēļas nogalēs, kas nozīmē, ka no plkst.22 līdz 5 katram jāatrodas savā dzīvesvietā. 

Ministru kabinets ceturtdien, 21. janvārī, apstiprināja pašreizējo Covid-19 ierobežojumu saglabāšanu līdz 7. februārim, līdz kuram noteikta ārkārtējā situācija. 

Noteikts, ka tirdzniecībā līdz 7. februārim klātienē darbosies tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • degvielas uzpildes stacijas;
  • tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot šādas preču grupas:
    • pārtikas preces;
    • higiēnas preces;
    • pirmās nepieciešamības saimniecības preces;
    • mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;
    • tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;
    • dzīvnieku barību un preces;
    • preses izdevumus;
    • sabiedriskā transporta biļetes;
    • mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;
    • mājražotāju lauksaimniecības produkciju;
    • ziedus.

 No 12. janvāra klātienē nopērkamo saimniecības preču saraksts paplašināts ar:
    • zeķbiksēm, zeķēm, elastīgām zeķēm; 
    • šallēm, lakatiem, kaklautiem, cepurēm;
    • cimdiem;
    • precēm virsmu uzkopšanai (virsmu tīrāmās lupatiņas u.tml.);
    • lāpstām un liekšķerēm (t.sk. sniega lāpstām);
    • elektroierīcēm telpu apsildīšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti