Ļubļanā protestē Slovēnijas kultūras ļaudis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmijas dēļ ieviesto pulcēšanās ierobežojumu un publisko pasākumu aizlieguma dēļ cietusi kultūras nozare ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Temperamentīgāko tautu kultūras ļaudis pat iziet ielās. Tā noticis arī Balkānu reģiona valstī Slovēnijā. Tur jau otro reizi divu nedēļu laikā kultūras iestāžu darbinieki galvaspilsētā Ļubļanā sarīkojuši protesta akciju.

Tieši nedēļu pēc pirmās protesta akcijas Ļubļanas centrā Slovēnijas kultūras ļaudis sarīkojuši atkārtotu demonstrāciju. Tās dalībnieki vispirms pulcējās pilsētas centrālajā laukumā, kas nes slovēņu dzejnieka Frances Prešerena vārdu, un tālāk devās gājienā līdz Kultūras ministrijas ēkai. Pēc protesta akcijas rīkotāju aplēsēm, tajā piedalījušies ap 500 cilvēku. Lielākoties kultūras nozarē strādājošie – kinoteātru, koncertzāļu un teātru darbinieki. Kā liecina oficiālie dati, Slovēnijas kultūras jomā ir nodarbināti ap 100 tūkstoši cilvēku. Lielākā daļa Covid-19 pandēmijas laikā ir nokļuvusi piespiedu dīkstāvē.

Lai panāktu valsts atbalstu bez iztikas līdzekļiem un darba palikušajiem, aktīvākie kultūras cilvēki ir izveidojuši biedrību, kas uzstājīgi pieprasa valsts atbalstu kultūras nozarei.

Pirmajā protesta akcijā pirms nedēļas klātesošie Kultūras ministriju nomētāja ar simtiem baltu papīra lapu, savukārt šoreiz katrs protestētājs bija paņēmis līdzi kādu priekšmetu, bez kura pirms dīkstāves nebūtu iedomājama viņa darbadiena.

Sanestie priekšmeti kā simboliski ziedojumi tika atstāti pie Kultūras ministrijas ieejas durvīm. Daži no protestētājiem nolēma atstāt arī savas drēbes, kas piesaistīja kārtības sargu uzmanību. Kā ziņo Slovēnijas ziņu aģentūras, policija puskailos cilvēkus neaizturēja, tikai izteica brīdinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti