Kultūras ziņas

Atvērts jauns kultūras portāls Punctum

Kultūras ziņas

Izstāde "Horizontu meklējot" šokē un smīdina

Zemgales pērle atjaunota

Lancmanis: Rundāles pils rekonstrukcija izdevusies labāk nekā gaidīts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rundāles pils rekonstrukcija ir viens no retajiem gadījumiem dzīvē, kad rezultāts ir labāks, nekā bija iecerēts iepriekš, intervijā Latvijas Radio programmā "Labrīt" saka Rundāles pils direktors Imants Lancmanis.

Kā vēstīts, ir noslēdzies garš un ļoti sarežģīts ceļš, kas ilga vairāk nekā 40 gadus - 1972.gadā sāktā baroka laika mākslas pieminekļa - Rundāles pils - restaurācija. Pirms 50 gadiem domubiedri Laimonis Liepa, Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš aizsāka lolot domu par pils restaurāciju, saredzēja nepieciešamību un vēlmi saglabāt karos cietušo pili, ierīkot tajā muzeju. Bauskas muzeja toreizējā direktora Laimoņa Liepas enerģija un Kultūras ministrijas atbalsts pakāpeniski ļāva pārvarēt noraidošo attieksmi pret šo arhitektūras pieminekli, lai virzītu uz priekšu tobrīd šķietami utopisko projektu - Kurzemes hercoga Ernsta Johana vasaras rezidenci atjaunot 18.gadsimta izskatā, radot hercoga laika cienīgu interjeru iekārtu.

24.maijā Rundāles pilī svinēs tās pamatakmens ielikšanas gadskārtu, atklās divas jaunas telpas un oficiāli tiks atzīmēta veiksmīgi pabeigtā rekonstrukcija.

Ilggadējais pils direktors neslēpj, ja pirms 50 gadiem būtu zinājis, cik smags darbs būs pils rekonstrukcija, tad nebūtu to uzņēmies. "Bija brīži, kad bija jātiek pāri un jāsakož zobi," atzīst Lancmanis.

Vienlaikus viņš atzīst, ka rezultāts ir izdevies lielisks. Tagadējais skatījums esot "grūtību fons".

Tas ir grūtību fons. Man ir jāsaka atklāti, ka tagad, kad eju cauri pilij, neticu savām acīm, ka tas, par ko es sapņoju 50 gadus, tas ir tur! Tā dzīvē negadās bieži - [ir] vēl labāk, nekā bija sapņots. Es pat negribu domāt par to, kas bija pirms gadiem 10-20," norāda Lancmanis.

Viņš atminas, ka pirms 50 gadiem toreizējais Bauskas muzeja direktors Laimonis Liepa uzstādīja augstu mērķi - atjaunot pili. Toreiz Rundāles pils un tās apkārtne bija pavisam cita. "Tā bija rinda ar tukšām mājām, ko aizņēma internāts, stāvos dzīvoja dažādi cilvēki," atceras pils saimnieks.

Pils rekonstrukcija ir bijusi ilga un sarežģīta. Piemēram, zīmējumiem uz griestiem vien veltīti pieci gadi. Tomēr, ja darbs tiktu sasteigts, rezultāts nebūtu labs - katrs darba posms veikts maksimāli ambiciozi.

Tas ir visu mūsu nopelns, gājām uz maksimālo," uzsver Lancmanis. Viņš pauž, ka gadi iet, un laiks, kas veltīts rekonstrukcijai, tiek aizmirsts, taču kvalitāte ir redzama.

Pusgadsimta ilgo darbu pabeigšana nenozīmē, ka pilī iestāsies klusums - tūlīt pat sāksies citi darbi, piemēram, drīz būs jāremontē jumts, daudz darba ir pils dārzā.

1.jūnijā plkst. 16.30 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā tiks demonstrēti atjaunotās Rundāles pils atvēršanas svētki. Kopā ar svētku viesiem Latvijas Televīzijas skatītājiem būs iespēja ieskatīties Lielajā galerijā, piedalīties Hercoga bibliotēkas un grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu izstādes atklāšanā, vērot Franča Ādama Feihtnera operu "Cyrus und Cassandana", kā arī baudīt svētku uguņošanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti