Muzikālie dārgumi. Četrus kultūras notikumus šai nedēļai iesaka Liene Jakovļeva

Kultūras baudītājus nepārsteigs pirmssvētku laika grūtās izvēles bagātīgajā piedāvājumā, kur Ziemassvētku gaidīšanas skaņu un krāsu paletei līdzās virknējas arī citi vilinājumi. Šķiet, ka mūzikas pasaule šobrīd ir jo īpaši krāšņi piepildīta. Par dažiem pieturpunktiem atgādina "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

Īpašs radio notikums 

Tradicionālajā Eiroradio Ziemassvētku dienā, kas šogad visas dienas garumā skanēs 17. decembrī, Latvijas Radio 3 "Klasika" piedāvā 13 koncertus no 17 raidstacijām 12 valstīs. Īpašs mirdzums, protams, būs Latvijas sarūpētajam notikumam koncertzālē "Latvija", kurā diriģenta Normunda Šnē vadībā muzicēs Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", ērģelniece Liene Andreta Kalnciema un pianists Daumants Liepiņš. Līdzās Hendelim, Alfrēdam Kalniņam un Listam pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Dubras jaundarbs "Concertino di Natale" ("Ziemassvētku končertino") klavierēm un kamerorķestrim. Pulksten 15.00 – stundu pirms koncerta – notiks arī sarunas ar māksliniekiem un koncerta rīkotājiem, kas būs pieejamas notikuma klātienes klausītājiem Ventspilī, bet radioviļņi koncertam ļaus izskanēt gan daudzviet Eiropā, gan, protams, radio "Klasika" ēterā.

Sitaminstrumentālisti Liepājā

Ne pirmatskaņojumi, bet gluži pretēji – ļoti pazīstamas operas zelta fonda uvertīras, ārijas un ansambļi – pavisam neparastā, krāšņā sitaminstrumentu skanējumā piepildīs Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars". Latvijas vadošo orķestru sitaminstrumentālisti Ivo Krūskops, Ivars Kalniņš, Uģis Krūskops, Edgars Vaivods, Ernests Mediņš un Elvijs Endelis koncertprogrammu "Opercussion. No uvertīrām līdz ārijām", kurā atdzīvosies visi klasiskie orķestra sitaminstrumenti, kā arī bungu komplekts un perkusijas, aicina klausīties 15. decembrī.

Klasiskās mūzikas koncerts Rundāles pilī

Kamēr Liepājā saimniekos sitaminstrumentālisti, Liepājas Simfoniskais orķestris dosies uz Latvijas citu pusi, lai baltai ziemas pasakai mūzikā ļautu atdzīvoties Rundāles pils Baltajā zālē. Lietuviešu diriģenta Modesta Barkauska vadībā skanēs Mocarta, Haidna un Šūberta opusi, no kuriem vairākos uzmirdzēs arī Guntas Gelgotes dzidri spožais soprāns. 15. decembra koncerta muzikālajiem dārgumiem pievienota vērtība, protams, ir Rundāles pils ziemīgā skaistuma baudīšanas iespējas.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti

Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē tikko atvērta diriģenta Marisa Jansona piemiņai veltīta izstāde "Virsotnes. Marisam Jansonam – 80", kurā skatāmas izcilā un atzītā norvēģu mākslinieka Hokona Gulvoga gleznas. Vairāki Marisa Jansona portreti aplūkojami arī ekspozīcijā Lielās ģildes Baltajā zālē – tos būs iespēja apskatīt, dodoties uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Tarmo Peltokoski koncertiem 14. un 15. decembrī. Tā ir lieliska iespēja iepazīt mazzināmu somu mūziku un atkal satikties ar Latvijā iemīļoto diriģentu. Koncerta solo izpildīs somu vijolniece Tami Pohjola. Programmā – laikmetīgās skaņu pasaules pārstāvis Esa Peka Salonens un viņa Vijolkoncerts, kam līdzās somu akadēmiskās mūzikas tēvs Žans Sibēliuss ar simfonisko svītu "Lemminkeinens" jeb "Četras leģendas no Kalevalas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti