Bordāns: Iespējams, par Rīgas pils muzejiem MK izlems nākamnedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Iespējams, Ministru kabinets jau nākamnedēļ varētu izlemt par Rīgas pils ugunsgrēkā cietušo muzeju krājumu turpmāko likteni, atturoties no konkrētām prognozēm, LTV raidījumā "100g kultūras. Diskusija" šodien pieļāva tieslietu ministrs un kultūras ministra pienākumu izpildītājs Jānis Bordāns.

Ugunsgrēkā cietušajiem Rīgas pils muzejiem un to nākotnei veltītajā raidījumā, Rakstiecības un mūzikas muzeja krājuma glabātāja Anna Egliena norādīja, ka viņas pārstāvētais muzejs pietiekami optimistiski raugās uz pārziemošanas iespējām esošajās telpās, taču kritizēja plānu pārcelt muzeja krājumu uz Nacionālās bibliotēkas telpām Tērbatas ielā, kad bibliotēka tās būs atbrīvojusi, pārceļoties uz Gaismas pili.

Lai arī šis risinājums muzeja krājuma glabātājai šķiet slikts, viņa tomēr norādīja, ka muzejs ir likumpaklausīgs un pildīs to, ko izlems valdība.

„Vasara sadegusi kopā ar pili, bet vērtības esam saglabājuši," izteicās Egliena, stāstot, ka šobrīd muzeja krājumam ir noregulēts nepieciešamais mikroklimats.

Savukārt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš raidījumā norādīja, ka viņa vadītais muzejs ir gatavs pārcelties arī ziemas apstākļos, jo baida "pils celtniecības laukums", kas pēc direktora domām ir nedrošs un var radīt draudus.

"Oktobris tāpat paies gaidīšanas svētkos," par šā brīža situāciju, gaidot, kādu scenāriju no trijiem izvēlēsies valdība, izteicās Radiņš.

Kā ziņots, 20.jūnija vakarā Rīgas pilī notika ugunsgrēks, kurā nodega daļa pils jumta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos pils ievērojami cieta no ūdens, kuru izmantoja ugunsdzēsēji. Muzeju krājumi negāja bojā, tiesa, daļa no tiem cieta. Paredzams, ka ugunsgrēka cēloni nosauks tikai nākamgad. Tikmēr septembra beigās apritēja 100 dienas kopš ugunsgrēka. Pilij uzlikts pagaidu jumts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti