Kultūras rondo

"Kesselberg Ensemble" Lūznavas muižā ieraksta Mīteļa mūzikas albumu

Kultūras rondo

Multifunkcionālā kuba personiskā dzīve pēc izrādes. Stāsta māksliniece Kristīne Jurjāne

Trīs miljoni nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanai: kā līdzekļus paredzēts tērēt

3 miljoni nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanai. Kur līdzekļus paredzēts ieguldīt?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Apvienojot Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas “Nākotnes kultūras piedāvājuma veidošana visās kultūras nozarēs” un “Kultūras piedāvājums digitālajā vidē”, radīta vienota mērķprogramma “Kultūrelpa”.  Viens no mērķporgrammas virzieniem būs atbalsts jau izstrādāto kultūras produktu un pakalpojumu pielāgošanai un īstenošanai pastāvošo Covid-19 drošības pasākumu apstākļos. VKKF padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits atzīmē, ka 400 000 eiro no kopējā mērķprogrammas finansējuma paredzēti kultūras piedāvājuma attīstīšanai vai pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti. 

VKKF norāda, ka mērķprogrammas “Kultūrelpa” virsmērķis ir sniegt atbalstu jaunu kultūras produktu un pakalpojumu radīšanai un jau izstrādāto kultūras produktu un pakalpojumu pielāgošanai un īstenošanai pastāvošo ierobežojumu apstākļos visās kultūras nozarēs, krīzes laikā nodrošinot kultūras pieejamību plašam iedzīvotāju lokam, aptverot dažādas mērķgrupas un nodrošinot reģionālo pārklājumu. Pieteikumu iesniegšana norit laika posmā no 17. marta līdz 8. aprīlim. 

VKKF padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skaidro mērķprogrammas “Kultūrelpa” nozīmi esošajos apstākļos: “Šis [Covid- 19] ierobežojumu laiks nozīmējis to, ka mums nav bijusi iespēja apmeklēt teātra izrādes, koncertus vai izstādes.

Mēs nezinām, cik ilgi šie ierobežojumi turpināsies, tādēļ ir nepieciešams meklēt jaunus risinājumus, izteiksmes veidus, kā to kultūras piedāvājumu, kas ir tapis, bet nav bijis redzams, padarīt sabiedrībai pieejamu.

Manuprāt, šis ir tas brīdis, kad kultūrai ir ļoti būtiska loma tajā, kas mums tikai vēl stāv priekšā – tā ir sabiedrības atveseļošanās un iziešana ārā no noslēgtās pandēmijas laika ierobežojumu vides.”

Ernštreits atkārto, ka pagājušā gada otrajā pusē bija pieejama mērķprogramma nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanai. Šogad mērķprogrammas “Kultūrelpa” viens no galvenajiem virzieniem ir atbalstīt jau radīta kultūras piedāvājumu ceļu pie sabiedrības. Viņš turpina ar piemēru: “Ja pagājušajā gadā ir sagatavota kāda grāmata, es gribētu, lai šogad šī grāmata iznāk un cilvēki var to iegādāties vai saņemt bibliotēkā lasīšanai. Ja pagājušā gadā kāds mākslinieks ir uzgleznojis darbus, tad viņš šogad meklē iespējas tos darbus parādīt plašākai auditorijai.”

Vēl mērķprogrammā “Kultūrelpa” ir rasts arī trešais, ļoti būtisks atbalsta virziens, skaidro Valts Ernštreits: “Kopējais programmas finansējums ir nedaudz vairāk kā 3 miljoni eiro un 400 000 eiro no šīs naudas iecerēti arī tāda kultūras piedāvājuma veidošanai vai pielāgošanai, kas paredzēts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.”

VKKF padomes priekšsēdētājs aicina kultūras piedāvājuma veidotājus pievērst uzmanību tam, vai radītie mākslas notikumi ir pieejami arī cilvēkiem ar invaliditāti. 

Taujāts vai mērķprogrammā pieejamais finansējums ir pietiekošs, VKKF direktors Edgars Vērpe teic: “To, vai tas ir pietiekams, mēs redzēsim tikai tad, kad būs visi iesniegumi un notiks vērtēšana. Līdz šim mums nav bijušas tādas programmas, ka nu mēs varētu teikt – ir pietiekami.” 

Valts Ernštreits uzsver, ka šai laikā cietusi visa kultūras nozare un atbalsts nepieciešams vairākiem sektoriem. Cilvēki nereti domājot, ka Covid- 19 ierobežojumi neko diži nemaina, piemēram, rakstnieku un grāmatizdevēju dzīvē, tomēr tas nav tiesa. VKKF padomes priekšsēdētājs atgādina par Latvijas Nacionālās bibliotēkas apkopotājiem statiskas datiem, kas liecina, ka 2020. gadā strauji sarucis Latvijā izdoto izdevumu skaits un to tirāža

Edgars Vērpe kultūras nozarē strādājošos aicina izzināt dažādos atbalsta mehānismus: “Mērķprogramma “Kultūrelpa” startē tagad, bet paralēli tam mums ir vēl vairākas programmas, kurās var pieteikties. Vēl arvien – līdz 19. martam – mēs pieņemam pieteikumus "Radošo personu nodarbinātības programmā" [pirmais posms par periodu no 01.01.2021. līdz 31.03.2021]. Tur var pieteikties, tās ir stipendijas. Ja kādam īsti nav skaidrs, kam un kādos apmēros atblastu dod, var apskatīties video semināru. Šai programmai paredzēti gandrīz 2 miljoni. Kas būtiski – pagājušā gadā šai programmā nevarēja pieteikties cilvēki pensijas vecumā, jo tik uzskatīts, ka viņi saņem pensiju un līdz ar to viņus īsti neskar šī problēma. Tagad arī mākslinieki pensijas vecumā var pieteikties. Vēl ar vien var pieteikties arī "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācijas" programmai.  Tāpat strādā arī jau labu laiku atpakaļ palaistā "Radošo personu atbalsta pasākumu programma".”

Valts Ernštreits ziņo, ka VKKF nozaru eksperti skaidros visus ar mērķprogrammu “Klutūrelpa” saistītos jautājumus. Jaunumiem var sekot līdzi arī VKKF sociālo tīklu kontos.  

KONTEKSTS:

Vadība 4. marta sēdē atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) pieprasījumu piešķirt 3 000 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai “Nākotnes kultūras piedāvājums”. Programmā paredzēts sniegt atbalstu jaunu kultūras produktu un pakalpojumu radīšanai un jau izstrādāto kultūras produktu un pakalpojumu pielāgošanai un īstenošanai pastāvošo Covid-19 drošības pasākumu apstākļos.

Mērķprogramma “Nākotnes kultūras piedāvājuma veidošana visās kultūras nozarēs” tika īstenota arī 2020. gadā. Pērn tajā atbalstīti 300 projekti, kuru īstenošanā ieguldīti 1 815 000 eiro.

Kopumā Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā 2020. gadā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs un radošo personu atbalstam; 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē – valsts pasūtījumiem jaunu kultūras vērtību radīšanā, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti