Kultūras ziņas

Oskara Jansona ceļojums uz Monseratu

Kultūras ziņas

Nākotnes mākslas vīzijas izstāžu zālē "Arsenāls"

Filma visu laiku bērniem "Paradīze 89"

Puntulis par miliča lomu filmā «Paradīze 89»: Nebija grūti, jo tolaik milicijā biju biežs viesis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien kinoteātrī “Splendid Palace” uz savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas “Paradīze 89” pirmizrādi kolēģus un draugus aicinājusi režisore Madara Dišlere. Meitenes, kas filmā atveidoja radinieces, kļuva par draudzenēm arī reālajā dzīvē, bet operdziedātājs Nauris Puntulis, kurš tēloja milici, atklāj, ka viņam tas nebija grūti, jo astoņdesmitajos viņš bijis “biežs viesis milicijas mašīnās”.  

Piedzīvojumu filma visu laiku bērniem ir Latvijas un Vācijas kopražojums un tapusi Latvijas Nacionālā kino centra atbalsta programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros.  

Filmas pamatā ir četru meiteņu piedzīvojumi 1989.gada vasarā. Režisore stāsta par laiku, kad atjaunojām mūsu valsts neatkarību un paaudzi, kas tagad veido mūsu valsts nākotni.

Ideja uzņemt filmu par notikumiem, kas Latvijā bija nozīmīgi astoņdesmito gadu beigās, režisorei Madarai Dišlerei radusies, kavējoties atmiņās par pašas bērnībā piedzīvoto. Īsi pirms Atmodas laika, vecākiem aktīvi darbojoties Tautas frontē, vasaras tika pavadītas kopā ar māsīcām Cēsu pusē. 

“Visspilgtākais, protams, ir šis Baltija ceļš, kurā es piedalījos deviņu gadu vecumā kopā ar savu māsīcu, kurai tolaik bija divpadsmit. Un tā nu mēs gājām, divas meitenes, un nonācām šajā Baltijas ceļā. Un tas, protams, kā bērnam bija tāds notikums, kuru tu atceries visu mūžu - to sajūtu, kā ir tur stāvēt, ka tava roka ir sveša cilvēka rokās un tu vienkārši saproti, ka notiek kaut kas liels!” atceras režisore.

No vecāku uzraudzības brīvas vienas ģimenes radinieces, kuras izbauda vasaras piedzīvojumus, filmā atveido četras jaukas skolnieces. Arī īstajā dzīvē kļuvušas par labām draudzenēm. Meitenes atzīst, ka filmēšanas process līdzinājies vasaras nometnei.

 “Man ļoti patika, kad mēs otru reizi siltajā dienā braucām ar ķerru no kalna lejā,” stāsta Laurēna lomas atveidotāja Līva Ločmele.

“Man laikam visvairāk patika, kad bija jālaistās. Tas bija jautri!” piebilst Lindas lomas atveidotāja Evelīna Ozola.

“Bija ļoti interesanti satikt visas šīs spožās meitenes, un laikam visinteresantākais bija šis Baltijas ceļš. Dažādus cilvēkus redzēt un tik daudz!” saka Paulas lomas atveidotāja Magda Lote Auziņa.

Līdzās tādiem profesionāliem un Latvijā populāriem aktieriem kā Andris Keišs, Gatis Gāga, Guna Zariņa un Baiba Broka filmā debiju aktiera arodā un atmiņas par trakulīgo jaunību izdzīvoja operdziedātājs Nauris Puntulis.

“Tas bija viens no maniem dzīves sapņiem, kādreiz filmēties īstā kino, un jā, to es piepildīju! Bet par tiem laikiem... man arī nebija sarežģīti ar šo miliča tēlu tikt galā, jo, godīgi sakot, tajos astoņdesmitajos es biju diezgan biežs viesis milicijas mašīnās, izolatoros un tamlīdzīgi, jā,” atklāj Puntulis.

No piektdienas, 23.februāra, filma “Paradīze 89” vienlaicīgi tiks pirmizrādīta 100 Latvijas novados.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti