Noslēdzies Berlīnes kinofestivāls. Grand Prix – Izraēlas režisoram Navadam Lapidam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Berlīnes kinofestivāls noslēdzās svētdien ar  kino publikas svētdienu, bet Zelta un Sudraba  kino lāču laureātus Žiljetas Binošas vadītā žūrija paziņoja sestdienas vakarā. Zelta lāci par labāko filmu festivālā ieguva Izraēlas režisors Navads Lapids ar filmu “Sinonīmi”, Sudraba lācis – Fransuā Ozonam. 

Franču jaunā viļņa dāmai, kurai šogad 90 un Berlīnes Zelta kamera par mūža ieguldījumu – Anjēzei Vardai. Ar jaunu filmu  viņa pati apkopo sava mūža sasniegumus – “Varda par Anjēzi” . 

“Es esmu ļoti aizkustināta un laimīga. Ne tikai šeit būt, bet arī saņemt balvu no cilvēkiem, kuri ir tik laipni pret mani,” atklāja Anjēze Varda.

Šogad tēmās  netrūka agresivitātes. Bet publika šoku piedzīvoja, atrodoties melnā humora varā. Turku/vācu režisors Fatihs Akins konkursā sacēla  milzīgu dusmu un sajūsmas vētru.  Viņa filma “Zelta cimds” vēsta par Fricu Honku, kurš slepkavoja vecas, neglītas alkoholiķes prostitūtas 70. gadu Vācijā. Vispār jau stāsts par vientulību, un filmai ir lielas izredzes kļūt par publikas hitu, kaut gribas aizbēgt… 

Balva debitantei režijā Norai Fingšeitei par filmu “Sistēmas grāvēja”, par bērnu, kurš cieš no agresivitātes lēkmēm.
 
Sudraba lāči diviem ķīniešu aktieriem par lomām trīs stundas garā filmā par 30 gadu vēstures posmu Ķīnā, kad valdīja viena bērna politika. Šiem vecākiem bērns aiziet bojā.

Un kurš gan pateiks, ka Fransuā Ozonam  jau 50 un viņš gandrīz raudās uz skatuves, saņemot žūrijas ''Grand Prix'' par savu publicistisko filmu “Ar Dieva žēlastību” par baznīckungu seksuālajiem pārkāpumiem pret zēniem? Filma sākotnēji bija iecerēta kā dokumentāla. 

Sudraba lācis par režiju vācu režisorei Angelai Šanelekai  par esejas manierē  veidoto filmu “Es biju mājās, bet” par māti, kura sanervozējusies par sava 13 gadus vecā dēla pazušanu.

Bet festivāla galvenā balva – Zelta lācis par labāko filmu profesionālās žūrijas vērtējumā – pirmo reizi Izraēlas režisoram Nadavam Lapidam, kopražojumam ar Franciju un Vāciju  par filmu “Sinonīmi”,  kura atgādina franču impresionistisko trauksmi uz ekrāna ļoti sakāpinātā veidā. Bijušais Izraēlas algotnis vēlas kļūt par francūzi. Neviens šajās valstu un cilvēku attiecībās nav laimīgs. Bet viņiem ir humora izjūta.  

“Iespējams, ka šīs filmas dēļ būs skandāls Izraēlā, varbūt arī  šeit, Francijā, bet man tas ir iemesls lielām svinībām,” atzina Lapids.

Gaidot mirkli, kad Berlīnes kinofestivāla filmas nonāks arī uz Latvijas kinoteātriem, ar pilnu Berlināles laureātu sarakstu var iepazīties festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti