Kinopasauli pāršalc jauns cenzūras skandāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nupat kinopasauli pāršalcis jauns cenzūras skandāls - daudzviet aizliegts izrādīt Igaunijas filmu "Magnus" un vairāku valstu kopražojumu "Bērns 44". Šādus gadījumus gan politisku, gan ētisku apsvērumu dēļ kino ir piedzīvojis jau agrāk, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Iebrauc kino".

Jaunās igauņu režisores Kadri Kousares filma "Magnus" tika aizliegta pēc pirmizrādes Kannās, jo tiesvedību par personiskās sfēras aizskaršanu pret autori uzsāka filmas varoņu prototipi.

Savukārt Krievijas filmu izplatīšanas kompānija "Central Partnership" reaģējusi uz Krievijas Kultūras ministrijas protestu par vēstures faktu falsificēšanu un atteikusies izplatīt jauno filmu "Bērns 44" - spiegu trilleri, kura darbība norisinās PSRS pagājušā gadsimta 50.gados. To veidojis jauns zviedru izcelsmes režisors Daniels Espinoss. Filma ir ASV, Lielbritānijas, Čehijas un Rumānijas kopražojums. Lomas tajā atveido starptautiski pazīstami aktieri - Toms Hārdijs, Gerijs Oltmens, Vinsents Kasels.

Ekspadomju zonā filmas izrādīšanu uz ekrāniem akceptējušas tikai Latvija, Lietuva un Igaunija.

Īsi pirms pirmizrādes izreklamētās filmas izrādīšana apturēta arī Ukrainā. Filmas izplatītājs Romāns Martiņenko stāsta: "Filma tika apturēta burtiski pussešos trešdienas vakarā. Ceturtdien bija plānota lielā pirmizrāde, bija pārdotas biļetes, mēs organizējām lielu filmas reklāmas kampaņu. Cilvēki filmu gaidīja, jo aktieri, kas tajā piedalās, ir ļoti populāri. Diemžēl mēs kā filmas tiesību turētāji ārpus Krievijas bijām spiesti filmu noņemt. Teica, ka visi komentāri sekos vēlāk."

"Krievija pašlaik pret šādiem projektiem izturas ļoti piesardzīgi. Es to ne pārāk saprotu. Manuprāt, viņi pārspīlē ar uzmanības centrēšanu uz šo filmu. Aizliegums tikai izsauks papildus interesi un cilvēki izmantos alternatīvas iespējas filmu noskatīties," norāda filmas izplatītājs.

Franču filma "Zils ir vissiltākā krāsa" tika uz laiku aizliegta Lietuvā, vainojot filmu pornogrāfijā. Politiskā cenzūra darbojusies padomju laikā arī Latvijā, radot leģendu par plauktu filmām, kas netika rādītas, jo neglaimoja pastāvošajai iekārtai, piemēram, Rolanda Kalniņa filma "Piejūras klimats" tika aizliegta jau filmēšanas laikā un saglabātās epizodes savu pirmizrādi piedzīvoja tikai 25 gadus vēlāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti