Filmējot «Sarkano mežu»: Konspiratīva saruna jūras krastā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Divi vīri dodas nesteidzīgā pastaigā pa liedagu. Viņi sarunājas klusi, pat neskatoties uz to, ka jūras šalkoņa un vējš nomāc abu balsis. Tas, ka runāto ir grūti sadzirdēt pat sarunas biedram, ir labi. Tieši tāds bija viņu mērķis – izteikties brīvi, bez bailēm no noklausīšanās.

Paveroties apkārt, iezīmējas vēl neparastāka aina. Gar krastu, atstatus no abiem runātājiem stāv goda sardze. Jauni, stalti puiši uniformās, piespieduši cieši pie krūtīm automātus. Sargi ir pieraduši neuzdot jautājumus un nemēģināt saprast notiekošo. Pārāk liela zinātkāre ir bīstama.

Arī starp abiem runātājiem iezīmējas izteiktas vizuālas atšķirības. Viens ir tērpts virsnieka uniformā, bet otrs ikdienišķā, nošļukušā uzvalkā. Pēc skata varētu pat nospriest, ka abiem nevajadzētu būt nekādām kopīgām darīšanām. Tomēr redzamais maldina. Sarunas biedri ir augsta ranga čekisti. Un no viņu sarunas ir atkarīgs tas, kādu vēsturi rakstīs oficiozā vara.

Īsi pēc Otrā pasaules kara staļinisma apogejā neviens vairs nevar justies drošs. Pat visaugstākā ranga spiegi, ierēdņi un virsnieki dzīvo bailēs. Paranoja ir tik spēcīga, ka tikai muļķis atļautos izteikties brīvi – visur ir ienaidnieki, spiegi un nodevēji. Padomju varas iestādes ved īstus un iedomātus karus gan ar iekšējiem, gan ārējiem pretiniekiem. Tieši tāpēc kļūdas ir nepiedodamas.

Čekisti pie jūras ir iesaistīti vienā no šādiem kariem. Viņu pretinieki ir ar Rietumu sabiedroto atbalstu iesūtītie latviešu, lietuviešu un igauņu aģenti, kuri cīnās par Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Aģenti Baltijā nonāca operācijas ‘’Džungļi’’ ietvaros, kura norisinājās starp 1949. un 1955. gadu.

Un tieši Baltijas jūras piekraste šajā karā kalpo par vienu no svarīgākajām skatuvēm. Jūra ir pēdējā pieejamā saskarsmes vieta ar Rietumiem. No tās ar desanta laivām izceļas Baltijas valstu brīvības cīnītāji. Tāpat jūra var kalpot kā bēgšanas ceļš prom no okupācijas. Tāpēc nav brīnums, ka čekisti ir apsēsti ar piekrastes kontroli. Bet ironiskā kārtā arī pašiem čekistiem piekraste ir vienīgā vieta, kur būt brīviem. Cīņā par Baltijas jūras pludmalēm izšķirs Baltijas valstu likteni.

Foto: Elizabete Mežule-Gricmane
Foto: Elizabete Mežule-Gricmane

Vēsturiskā drāma jau pavisam drīz atdzīvosies arī mūsu sabiedriskā medija ietvaros seriālā ‘’Sarkanais mežs’’. Seriāls ir veltīts pretpadomju brīvības cīnītajiem pēc Otrā pasaules kara un operācijai "Džungļi". ‘’Sarkanais mežs’’ ir pēdējo gadu vērienīgākais televīzijas projekts, un tajā vēsturiskos notikumus izspēlēs Latvijas pazīstamākie aktieri.

Sākotnēji aprakstītā saruna ir viena no daudzajām spriedzes pilnajām ainām seriālā, kas sola ne tikai izglītot par vēsturi, bet arī daudzas aizraujošas ainas un intrigas. Seriāla varoņi spēlē uz visaugstākajām likmēm, un viņu lēmumiem un panākumiem būs izšķiroša nozīme attiecībā uz Latvijas, Baltijas, Eiropas un pasaules vēsturi. Seriāla varoņu intrigas, nodevības, gļēvulība, drosme un varoņdarbi būs sagaidāmi jau pavisam drīz, seriālam nonākot pie skatītājiem.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti