Kultūras ziņas

2020. gada grāmatas, rakstnieki, dzejnieki

Kultūras ziņas

Jelgavas bigbenda "Latvijas sajūtas"

Top Aika Karapetjana komēdija "Sema ceļojumi"

Beļģu kinozvaigzne Latvijas cūku kūtī – ieskats komēdijas «Sema ceļojumi» tapšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisora Aika Karapetjana topošā spēlfilma “Sema ceļojumi” būs komēdija par kādu ārzemnieku, kurš, nokļūstot Latvijā, saskaras ar neierastiem apstākļiem, neparastiem cilvēkiem un pat runājošu sivēnu. Pērnā gada izskaņā noslēdzās filmēšanas process, un nu sākusies filmas montāža.

Beļģu grāmatvedis Sems dodas uz Latviju, lai sameklētu kādu Lagzdiņu, kurš, iespējams, ir nozadzis naudu. Tā sākas Aika Karapetjana topošā filma “Sema ceļojumi”. Tomēr drīz vien par Lagzdiņu un par naudu Semam nāksies aizmirst, jo turpmāk viņa dzīve būs saistīta ar cūkām. Un mainīt situāciju var tikai kāds runājošs sivēns.

Filmas režisors atzīmēja: “Cilvēki ļoti nenovērtē tos dzīvniekus, uzskata, ka tie ir netīri un stulbi, bet īstenībā tie ir gudri un tiem nepatīk netīrības.”

Filma ir Latvijas un Beļģijas kopražojums. Pēdējā laikā mūsu kino nozarē tā ir ierasta prakse, kas ne tikai bagātina galarezultātu, bet arī veicina tā sasniegšanu. Īpaši, ja runā par komēdijām.

Filmas producents Gints Grūbe skaidroja: “Beļģija ir valsts ar zināmām tradīcijām komēdijas žanrā. Plus arī tas, ka pats Aika Karapetjana filmas stāsts ir stāsts par beļģi, kurš atbrauc uz Latviju. Šis ir tāds reversais stāsts stereotipiskajam “štampam” par to, ka visi austrumeiropieši kļūst par vergiem Rietumeiropas fabrikās un zemeņu laukos. Šī ir tāda viegla ironija reversā veidā.”

Kino veidotājiem Latvijā ierasts filmēt realitātei pietuvinātos apstākļos. Arī šajā filmā liela daļa epizožu tapa kādā saimniecībā un cūku kūtī Vecpiebalgas pusē. Galvenās lomas atveidotājam – beļģu kinozvaigznei Kevinam Jansenam – ne tuvu ierastā vidē.

Režisors Karapetjans atklāja: “Kad viņš atbrauca uz lokāciju, ieraudzīja, ka mēs īstā kūtī filmēsim ar visām tām cūkām, nevis kaut kādā paviljonā, viņš bija bišķiņ pārsteigts. Viņam nebija viegli, līdz ar to arī mums nebija viegli, bet viņam bija tāda profesionāla disciplīna – viņš izgāja cauri visam tāpat kā viņa varonis, visām tām ciešanām un šķēršļiem. Mēs arī runājām filmēšanas laikā – cik līdzīga ir Sema pieredze ar galvenā aktiera [pieredzi].”

Līdz šim studija “Mistrus Media” pārsvarā producējusi nopietnas vēsturiskas spēlfilmas. “Sema ceļojumi” ir komēdija, kaut gan filmas autors to nebūt tā neformulē.

“Negribējām rakstīt jokus, “gegus” vai anekdotes, kas, starp citu, tieši Latvijas publikai patīk – anekdošu tipa humors. Gribējās vairāk uz ekrāna rādīt parastas lietas, bet izdarīt tā, lai cilvēks tās uztvertu citādāk un lai parādītos smaids uz sejas,” norādīja filmas režisors.

Filmā lomas atveido arī Latvijas aktieri, kā Aigars Vilims, Juris Bartkevičs, Laura Siliņa, Normunds Griestiņš un Ilona Bagele. Filmas operators ir Jurģis Kmins, galvenais mākslinieks Jurģis Krāsons, grima māksliniece Maija Gundare un kostīmu māksliniece Liene Dobrāja.

Šobrīd “Sema ceļojumi” atrodas montāžas procesā. Cerot uz labvēlīgām pēcapstrādes prognozēm, filmas pirmizrāde varētu būt šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti