Aika Karapetjana filma «Bezkaunīgie» pirmizrādi piedzīvos Rīgas Starptautiskajā kino festivālā

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmā gaidāms žanra kino autora Aika Karapetjana jaunākās filmas "Bezkaunīgie" pasaules pirmizrādes seanss 17. oktobrī. Režisora piektais pilnmetrāžas darbs ir simbolu drāma, kas atklāj un šķetina mūsdienu ģimenes attiecību peripetijas. Festivāls savu desmitgades jubileju svinēs kopā ar skatītājiem no 12. līdz 22. oktobrim klātienē Rīgā un tiešsaistē visā Latvijas teritorijā, informē festivāla rīkotāji. 

"Režisoram meditējot ap kauna jēdzienu tuvāko cilvēku lokā, šoreiz kā vispateicīgākā psihes anatomijas zona atklājas tieši ģimenes attiecību struktūra," teikts filmas aprakstā. Precēts pāris – Helēna (Marta Grase), dejotāja, kas izjūt nepiepildījumu laulībā, un patvaldnieciskais augstskolas pasniedzējs Rihards (Didzis Jonavs) – kopā ar bērniem dodas uz ģimenes īpašumu laukos. Pārsteidzošākas par drēgnumu viņu attiecībās ir mežmuižu apdzīvojošās radības, kuru mistiskajai rosībai pieņemoties spēkā, laulātie nostājas katrs savā kara frontē. "Entomoloģiskā horora iekrāsots ģimenes portrets interjerā," šo ekrāna pieredzi raksturo Riga IFF radošā direktore Sonora Broka.

Filmas režisors Aiks Karapetjans, iepazīstinot ar darba vēstījumu, atklāj: "Filma ir mistisks trilleris – virspusēji tas ir stāsts par ģimeni, kas cenšas tikt pāri kopīgai traģēdijai, un sarežģītajām dzīvesbiedru attiecībām. Tomēr tās ietvaros tiek izvērstas divas tēmas – kauna sajūta kā līdzeklis ģimenes līdzpastāvēšanai un ģimene kā mūsdienu sabiedrības modelis. Vieni no centrālajiem tēliem ir arī kukaiņi – tie eksistē zem viena jumta ar galvenajiem varoņiem, bet tos nekādā gadījumā nedrīkst uztvert kā alegorisku elementu. Tie ir tikai "pistoles mēlīte", kas pamudina ģimenes locekļus beidzot kļūt godīgiem citam pret citu un atklāt gadiem krātos aizvainojumus, traumējošās pieredzes un nerealizētās ilgas."

"Karapetjanu var uzskatīt par konsekventāko žanra preparētāju Latvijas kino aprindās," atzīmē Riga IFF rīkotāji. "Režisora kinematogrāfā rodama gan asprātīgā citātu šausmu filma  "M.O.Ž." (2014), gan jaunā tēva baiļu summa filmā "Pirmdzimtais" (2017), gan arī folka horora kustības raksturlielumu caurvītā melnā komēdija "Sema ceļojumi" (2022), kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja žanra kino festivālā "Fantastic Fest", kas norisinās Ostinā, ASV. Nerimstoši un virtuozi koķetējot ar žanru teoriju, no filmas uz filmu Karapetjans liek mijiedarboties šķietami nesaderīgiem mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem, tā veidojot unikālu, no vietējā kino burbuļa atsvešinātu absurda un tumšas fantāzijas diskursu."

Atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" Rīgā, un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti