Barona muzejā Dārtas dienā demonstrē Aivara Freimaņa filmu «Dzīvīte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien Kr. Barona muzejā notiek īpašs sarīkojums, ko kuplina Aivara Freimaņa filma par Krišjāņa Barona mūžu – “Dzīvīte”. Šogad aprit 30 gadu kopš filmas radīšanas.

Tā ir izveidota unikālā kino valodā, apvienojot dokumentālā kino elementus ar spēles kino, izmantojot animāciju, spēlējoties ar dažādiem laikiem un žanriem. Filma daudzkārt pāraug tikai Barontēva biogrāfiju – tā kļūst par plašu ceļojumu Latvijas vēsturē un kultūrā, ieskicējot arī daudzas citas Latvijai nozīmīgas kultūras personības, viņu likteņus un mūsu valsts vēsturiskos notikumus.

Pasākuma rīkotāji uzsvēra, ka Dārtas dienā to izrāda arī tāpēc, ka īpaša vieta gan filmā, gan Dainu tēva dzīvē bija viņa sievai – Dārtai Baronai. Kā norādīja Krišjāņa Barona muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa, šī filma vienai paaudzei kalpos kā atmiņas, bet citai – kā vecākās paaudzes stāsts par notikumiem.

Barona muzejā demonstrē Freimaņa filmu "Dzīvīte"
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Filmā ir redzami: par latviešu jūrniecības tēvu dēvētais Krišjānis Valdemārs, latviešu laicīgās dzejas pamatlicējs Juris Alunāns, baltvācu mācītājs un valodnieks Augusts Bīlenšteins, krievu muižnieks Ivans Stankevičs, kura ģimenē Krievijā K. Barons strādāja par mājskolotāju, latviešu mecenāts Augusts Dombrovskis, kreisi noskaņotie dzejnieki Leons Paegle un Linards Laicens, rakstnieks Jānis Jaunsudrabiņš u.c.

Filmā arī ir redzamas skaistas un vēsturiskas vietas: Ēdoles muiža, Nogales pils, Īvandes ūdensdzirnavas, filmēšanas grupa devās arī uz Pēterburgu, tobrīd vēl Ļeņingradu, arī Tartu un Maskavu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti