Aivara Freimaņa leģendārajai filmai «Dzīvīte» aprit 30 gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad 30. dzimšanas diena aprit Aivara Freimaņa (1936–2018) leģendārajai filmai “Dzīvīte”. Pats režisors diemžēl pērn devās mūžībā, taču viņa atstātais kino mantojums nudien ir izcils. 1989. gadā izveidotā “Dzīvīte” pieder pie Freimaņa nepelnīti līdz galam nenovērtētajām, šobrīd pat diezgan aizmirstajām filmām. Interesanti, ka viņš pats “Dzīvītes” stilistiku nodēvējis par brīvu improvizāciju par Krišjāņa Barona dzīvi “inscenēti dokumetālā freimaniskā stilā”. 

Formāli “Dzīvīte” ir biogrāfiska filma par Krišjāni Baronu, mūsu Dainu tēvu, taču tā izveidota absolūti unikālā kino valodā, apvienojot dokumentālā kino elementus ar spēles kino, izmantojot animāciju, spēlējoties ar dažādiem laikiem un žanriem.

Velta Līne (Dārta) un Valdemārs Zandbergs (Krišjānis Barons)
Velta Līne (Dārta) un Valdemārs Zandbergs (Krišjānis Barons)

Filma daudzkārt pāraug tikai Barontēva biogrāfiju – tā kļūst par plašu ceļojumu Latvijas vēsturē un kultūrā, ieskicējot arī daudzu citu Latvijai nozīmīgu kultūras personību likteņus un mūsu valsts vēsturiskos notikumus.

Filma uz ekrāniem iznāca 1990. gadā, jau atmodas laikā, un ierakstījās tā noskaņās – Krišjānis Barons filmā nav tikai sirms Dūdieviņš vai Barona piemineklis uz pjedestāla, bet dzīvs cilvēks ar savām pretrunām, un par Latvijas vēsturi un likteni tiek runāts jau ārpus padomju laikos pieņemtā naratīva.

Sekojot Krišjāņa Barona dzīves gaitām, filmēšana notika skaistās un vēsturiskās Latvijas vietās – Ēdoles muižā, Nogales pilī, Īvandes ūdensdzirnavās,  filmēšanas grupa devās arī uz Pēterburgu, tobrīd vēl Ļeņingradu, arī Tartu un Maskavu. Filmā gan Krišjāni Baronu, gan viņa sievu Dārtu Baroni atveido aktieru dubultpāri  – jaunībā Leonīds Grabovskis un Indra Briķe, mūža nogalē – Valdemārs Zandbergs un Velta Līne.

Kadrs no filmas "Dzīvīte"
Kadrs no filmas "Dzīvīte"

Epizodiskās lomās Freimanis filmējis gan aktierus, gan neaktierus – gan specifiskus tipāžus, gan sava laika spilgtas personības. Filmā varam ieraudzīt dzejnieku Aivaru Neibartu, fotogrāfu Pēteri Korsaku, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas skolnieci Kristīni Līpiņu...

Bet barona Stankēviča mūzikas skolotāju, ar kuru Krišjāni saista arī romantiskas  jūtas, atveido jaunā, skaistā un talantīgā flautiste Dita Krenberga, kura tobrīd jau bija nofilmējusies Arvīda Krieva filmā "Ievas paradīzes dārzs".

Filmas skaņu celiņš tiešām ir daudzveidīgs un bagāts, kā tāds latviešu tautumeitas vaiņags vai seģenes raksts – pamīšus ar Mārtiņa Brauna filmai radītajām, enerģētiski piesātinātajām muzikālajām tēmām skan "Skandinieki", "Grodi", "Gudenieku sievas".

Filma saņēma "Lielo Kristapu"; apbalvoti tika arī filmas režisors Aivars Freimanis, māksliniece Ieva Romanova, operators Valdis Eglītis, kostīmu mākslinieces Skaidra Deksne un Sandra Sila, grima mākslinieks Jānis Rība un arī komponists Mārtiņš Brauns un aktrise Indra Briķe.

Filmas pirmizrāde notika 1990. gada 16. februārī.

Filmu "Dzīvīte" bez maksas var noskatīties vietnē filmas.lv! 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti