Kultūras ziņas

Nacionālās operas jaunā sezona

Kultūras ziņas

1.Pasaules kara "Cafe Spleen" Akuratera muzejā

"Ābols upē" atkal peld Daugavā

«Ābols upē. Filmas arheoloģija» - stāsts par pilsētu, kas neeksistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.augustā kultūras vasarnīcā "Esplanād 2014" notika dokumentālās filmas "Ābols upē. Filmas arheoloģija" pirmizrāde. Stāsts par režisora Aivara Freimaņa un operatora Dāvja Sīmaņa pirms 40 gadiem uzņemto filmu "Ābols upē", ir īpašs, jo filmas tapšanas laikā, kad šeit ganīja govis un  zvejnieki žāvēja tīklus, Zaķusala dzīvoja savu, mazpilsētas ritma dzīvi.

"Ābols upē" ir vienīgais gadījums Latvijas kino vēsturē, kad filma, kas tiek iesākta kā dokumentāls stāsts par Daugavas salām, tiek pabeigta kā romantisks mīlas stāsts spēlfilmas formātā.  Lai pastāstītu par padomju laika kino industrijas peripetijām un radošās brigādes cīņu ar sevi un ideoloģijas trikiem, dokumentālās filmas veidotāji pēc 40 gadiem izmanto unikālas režisora Aivara Freimaņa dienasgrāmatas.

"Šī ir tā slavenā dienasgrāmata. Nav jau grūti saprast, cik gadus filma ir taisīta - divi, trīs, četri. Padomju laikā tas ir ārkārtīgi ilgi," norāda filmas scenārija autore Daira Āboliņa.

Šodienas stāsts - dokumentālā filma "Ābols upē. Filmas arheoloģija" - ir par pilsētu, kas vairs neeksistē un kuru bijušie salas iedzīvotāji sauc par Zaķusalas karalisti. Filmas veidotāji šajā zudušajā pilsētā vēlējās saprast, kas Zaķusalā nav mainījies pēc 40 gadiem, meklējot tajā romantiskas un savrupas sajūtas, ļaujot tajā iedzīvoties mūsdienu jauniešiem.

"Mēs bijām jauni, nebijām pat vēl sākuši studēt Dailes teātra kursā. Tā filmēšanās un tāda dzīves un laimes priekšnojauta, brīnišķīgi," teic aktrise Akvelīna Līvmane.

"Man šķiet, ja mēs būtu saglabājuši ko tādu kā Zaķusala, tas būtu absolūts fenomens, jo īpaši mūsdienās," norāda aktrise Agnese Cīrule.

"Ābols upē" ir viena no latviešu kino romantiskākajām un liriskākajām filmām, kuras tapšanas stāsts ir dramatisku sarežģījumu pilns.

"Man ir liels prieks par to, ka šī ir mūsu cikla "Filmas arheoloģija" ceturtā filma. Šogad tas patiešām ir svarīgi, kad Latvijas televīzija svina 60 gadu jubileju, un ar šo filmu mēs atklājam jubilejas svinības simboliskā veidā," saka filmas producente Ieva Rozentāle.

Kā jau vēstījām, dokumentālā filma "Ābols upē. Filmas arheoloģija" un arī 1974.gada filma "Ābols upē" būs skatāma, sestdien, 16.augustā, plkst. 21.15 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti