Labrīt

Arlietu ministra amata kandidāte Baiba Braže arvien pārdomā iespēju pievienoties partijai

Labrīt

Latvijas iedzīvotāju iecienīts tūrisma galamērķis joprojām ir Ēģipte

Dāvis Sīmanis: Izaicinājums būs Tabakas fabrikas kvartāla attīstības finansiālās problēmas

Kultūras akadēmijas rektors: Domāju, ka nākotnē nebūs precedentu, kad Dailes teātra aktierus nemāca LKA

Rīgā Tabakas fabrikas radošā kvartāla attīstību apdraudošās finansiālās problēmas ir viens no pirmajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) šonedēļ ievēlētais rektors kinorežisors Dāvis Sīmanis. Vienlaikus tieši Miera ielas kompleksā plānots veidot ciešāku sadarbību ar dažādiem teātriem – viena no zālēm Tabakas fabrikā tiks atvēlēta kā ārpakalpojums un atbalsts valsts un pašvaldību teātriem. 

Rudenī uz Miera ielu varētu pārcelties daļa Kultūras akadēmijas, bet nav skaidrs, vai būs nauda projekta turpināšanai, jo visam projektam iedotie vairāk nekā pieci miljoni eiro iztērēti jau pirmajā kārtā.

Rektors Sīmanis intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" teica, ka par izaicinājumiem ir labi zinājis vēl pirms ievēlēšanas amatā. Izaicinājumus rada gan novēlotā procesa sākums līdz ar Jaunā Rīgas teātra vēlo pārcelšanos uz Lāčplēša ielas ēku, gan pieaugušās būvniecības izmaksas, tādēļ, darbojoties krīzes menedžmenta režīmā, ir jādomā gan par jaunu telpu konceptu, gan par veidu, kā maksimāli ātri pamest līdzšinējās telpas un pāriet uz jauno kompleksu.

"Latvijas Kultūras akadēmija šobrīd eksistē vairākās adresēs, šī studentu un docētāju migrācija starp dažādiem objektiem neveicina holistisku, kopīgu, vispārēju ne studiju, ne arī zinātnisku, ne arī jaunrades modeli. Protams, Tabakas fabrikas kvartāls tajā ziņā ir ļoti svarīgs, lai mēs beidzot darbotos kā vienota, kopīga komanda, kurā izveidot patiešām spēcīgu akadēmisku sistēmu," uzsvēra rektors.

Pāreja notiks pakāpeniski – plānots līdz 1. septembrim uz Miera ielu pārcelt LKA Nacionālās filmu skolas korpusu, maģistratūras un doktorantūras studentu un docētāju, kā arī pakāpeniski Skatuves mākslas katedras – teātra mākslas un laikmetīgās dejas mākslas – studentu un docētāju darba vidi. Visticamāk, ka nākamā gada laikā notiks pilnā pāreja arī citām katedrām, teica Sīmanis.

To, ka Dailes teātris savus aktierus lēmis sagatavot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Sīmanis vērtē kritiski: "Mūsu augstskola ir fokusēta tieši uz aktieru izglītību. To, kāda priekšvēsture ir bijusi lēmumam, diemžēl nevaru komentēt, jo nebiju procesā iesaistīts.

Šobrīd mēs esam uz pareizā ceļa, lai ļoti aktīvi sadarbotos ar Dailes teātri un šo kursu. Es domāju, ka nākotnē šādu precedentu vairāk nebūs.

Skaidrs, ka augstskolai, kas ir mūsu partneru augstskola – Mūzikas akadēmija –, uzturēt kursu, uzturēt programmu, kurai visi profesionāļi, docētāji ir precīzi sagatavoti Latvijas Kultūras akadēmijā, visticamāk, ir finansiāli neefektīvi."

"Turpmāk sadarbosimies ciešāk gan ar Mūzikas akadēmiju, gan arī ar Dailes teātri, ņemot vērā, ka arī Dailes teātrim ir nepieciešamas papildu telpas izrādēm," Tabakas fabrikas kvartāla lomu iezīmē rektors, piebilstot, ka viena no zālēm tiks atvēlēta kā ārpakalpojums un atbalsts valsts un pašvaldību teātriem. 

Kultūras akadēmijas atrašanos zem Kultūras ministrijas spārna Sīmanis vērtē par pareizu un nesaredz, ka citādā sistēmiskā veidā augstskolām rastos vairāk līdzekļu. Viņš uzsver, ka mīts par pārfinansēto kultūru neveidojās, pateicoties augstskolām, bet gan absolūti neprecīzu datu interpretācijā: "Latvijas kultūra ir pats, pats nozīmīgākais, lai šī valsts varētu turpināt eksistēt kā nacionāla valsts, kā valsts, kurā ir savas vērtības, kurām uzticēties. Lai ir iespēja saliedēt sabiedrību un arī veidot to kā politiski atbildīgu sabiedrību. No tā viedokļa kultūra vispār nekad nevar būt pārfinansēta."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti