Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad – tematiski un stilistiski daudzveidīgi kino darbi

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad būs skatāmi 12 kinodarbi, kurus veidojuši režisori no Ukrainas, Vācijas, Latvijas, Dienvidamerikas un citām valstīm. Programmā izvēlētās filmas vēsta par to, kā sabiedrība attiecas pret vardarbību, bezdarba problēmām nākotnē, kā arī par kara tēmu. Foruma laikā no 5. septembra līdz 10. septembrim daļa filmu būs skatāmas arī tiešsaistē portālā "filmas.lv".

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad – tematiski un stilistiski daudzveidīgi kino darbi
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmu šogad ievadīs ukraiņu režisora Romāna Ļubija filma "Dzelzs tauriņi", kas ir daudzslāņains pētījums par Malaizijas aviokompānijas reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu Austrumukrainā 2014. gadā.

Foruma vadītāja Zane Balčus stāsta, ka skatītāji varēs iepazīties ar tematiski un stilistiski daudzveidīgām jaunākajām dokumentālajām filmām, kā arī satikt filmu veidotājus: "Šīs tēmas ir ļoti dažādas, bet, ja mēs varētu raksturot, ka ir kāda noteikta tendence, tad visdrīzāk, ka filmu stilistika ir ļoti daudzveidīga. Mazāk ir tādu tikai vērojošu stāstu, kuri top, filmas autoriem ieturot distanci no tā, ko mēs redzam uz ekrāna, bet ir ārkārtīgi daudz stāstu, kuros ir aktīva autoru līdzdalība, un arī stāsti, kuri izmanto ārkārtīgi daudz dažādu materiālu, lai rādītu mums realitāti, teiksim, dažādus arhīvus, inscenējumus, un ir arī filmas, kas tā sapludina dažādu žanru robežas, ka ir grūti noteikt, vai mēs skatāmies dokumentālu filmu vai inscenētu darbu."

7. septembrī kinoteātrī "K. Suns" būs skatāma Rumānijā tapusī filma "Pārāk tuvu", kas ir stāsts par divu bērnu māti Andreu, kurai pēc partnera pāridarījuma turpmāk vienai jāveido jauna, drošāka dzīve saviem bērniem. Filmā uzsvērta līdzcilvēku attieksme pret vardarbības upuriem, un pēc seansa notiks diskusija par sabiedrības tolerances līmeni pret vardarbību Latvijā, kuru vadīs žurnāliste Inese Braže un piedalīsies arī dažādu jomu eksperti.

"Filmas tēma skar ļoti nopietnu un diemžēl arī pārāk aktuālu tēmu par seksuālu vardarbību pret bērniem un par vardarbību ģimenē. Un šī filma, lai arī izklausās pēc darba, kuru ir ļoti grūti skatīties, tā tas nav, jo filmā ir ļoti spēcīga galvenā varone, kas ir gatava darīt visu, lai aizsargātu savus bērnus. Tāpat, ilgstoši filmējot šos notikumus, filmas autors mums parāda, kā ir iespējams tikt ārā no tik sarežģītiem apstākļiem, kā atrast stabilāku vietu dzīvē, kā noregulēt attiecības ģimenē un kā iespējams šo traumu pārvarēt," stāsta Zane Balčus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Foruma laikā tiešsaistē portālā "filmas.lv" būs skatāmas arī filmas, kas iepriekš prezentētas vēl tapšanas stadijā. Ivara Zviedra filma "Uz neredzīti, Brasa", lietuviešu dokumentālistes Marijas Stonītes debija pilnmetrāžā "Trauslās karotājas" par jaunām sievietēm Lietuvas militārajā dienestā, kā arī ukrainietes Martas Smerečinskas filma "Kristus līgavas dienasgrāmata". Savukārt filmu seansos Limbažos un Rīgā būs sastopama ukraiņu režisore Alisa Kovaļenko, kuras filma "Mēs neizgaisīsim" portretē piecu drosmīgu Donbasa jauniešu pārdomas par nākotni un ikdienu kara apstākļos.

"Tas, kas saista šos jauniešus, ir ne tikai tas, ka viņi dzīvo šajā konkrētajā vietā un viņiem ir līdzīgas pieredzes, nemitīgi dzirdot šos kara trokšņus fonā, bet viņi piesakās un visi dodas braucienā uz Himalaju kalniem, un ir šīs divas tik ļoti kontrastējošās vides, kā jaunieši uz to reaģē un kā mēs viņus ieraugām dažādās situācijās," stāsta Balčus.

Tikmēr kinodarbs, kas raisījis lielu interesi jau pirms filmu foruma, ir itāļu režisora Ērika Gandīni dokumentālā filma "Pēc darba", kuru izrādīs arī ārpus Rīgas, iezīmē Zane Balčus: "Par to, kāda dažādās kultūrās ir filozofija par to, kas ir darbs, un vai mēs pratīsim nestrādāt, ja būs tāda nepieciešamība. Kas mainīsies pasaulē nākotnē, aizvien attīstoties mākslīgajam intelektam, un kā dažādas valstis tiek galā ar bezdarba problēmu vai darba vietu radīšanu utt. Seanss būs piektdienas vakarā pēc darba nedēļas, kur piedalīsies arī režisors un skatītāji varēs uzdot jautājumus."

27. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma starptautiskā filmu programma būs skatāma no 5. līdz 10. septembrim Rīgā, kinoteātrī "K. Suns", kā arī vairākos seansos Cēsīs, Talsos, Rēzeknē, Limbažos un Liepupē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti