LTV vēstures detektīvs «Tas notika šeit» atklāj sezonu ar Vaboles noslēpumu pētīšanu

Kāda saistība Vaboles kūdras purvam ar Daugavpils cietumu? Kāpēc nogalināts tēvs Benedikts Skrinda? Un vai Vabolē tiešām reiz dzīvojis princis bez rokām?  Ceturtdien, 8. februārī, pulksten 21.10 LTV 1 pārraidīs pirmo dokumentālā seriāla "Tas notika šeit" šīs sezonas sēriju, kurā  vēsturnieki Inna Gīle, Gatis Krūmiņš un Uldis Neiburgs kopā ar Dāvidu Ernštreitu meklēs stāstus Vabolē, Latgalē.

"Vaboles stāsti vēlreiz apliecināja to, ka Latvijā arī mazās vietās uzaugušas interesantas personības. Tas lika aizdomāties par bērnības lomu cilvēka turpmākajā dzīvē. Ir cilvēki, kuri, neskatoties uz šūpulī ieliktām grūtībām, nenokar galvu un nodzīvo radošu, dažādiem interesantiem notikumiem piepildītu un laimīgu dzīvi. Šādus stāstus ir vērts izcelt dienas gaismā!" teic vēsturniece Inna Gīle.

Uldis Neiburgs piebilst, ka "līdzdalība sērijā par Vaboli deva iespēju ne tikai izrauties no pilsētas kņadas un ierastajiem darbiem, bet arī pabūt mūsdienās ārēji atturīgā un klusā, bet pagātnē ar dažādiem vēstures notikumiem piesātinātā lauku vidē".

"Vaboles kūdras purva vēsture, kuras izzināšana izrādījās mans šī raidījuma uzdevums, ļāva pagātnes norises tuvākajā apkārtnē izvērtēt 20. gadsimta 30.–70. gadu varas, vides un cilvēku attiecību mijiedarbībā. Uz Vaboles kūdras purva vēsturi, manuprāt, var raudzīties no dažādām pētniecības perspektīvām – kā industriālās vēstures mantojumu; kā lokālo identitāti veidojošu faktoru; un no šo identitāšu izmaiņu viedokļa – kā cilvēki redz šo vietu, atceras to, vai tā joprojām ir nozīmīga viņu dzīvē, vai kļuvusi jau par aizmirstu vietu, vai arī atmiņas par to tiek pārstāstītas nākamām paaudzēm, un Vaboles kūdras purvs turpina dzīvot," saka Neiburgs.

"Mana stāsta varonis ir Benedikts Skrinda, kuru pamatoti uzskata par vienu no Latgales gaišākajiem prātiem pirms 100 un vairāk gadiem. Man ir sajūta, ka, ja viņš joprojām būtu dzīvs, tad viņa dzimtā skola Līksnā netiktu slēgta," savās pārdomās dalās Gatis Krūmiņš.

No 8. februāra līdz 7. martam katru ceturtdienu pulksten 21.10  LTV1 dokumentālais seriāls "Tas notika šeit" dalīsies ar pārsteidzošiem stāstiem par Vaboli, Liezēri, Kurmeni, Popi un Trikātu.

Raidījuma veidotāji aicina ne tikai skatīties raidījumus, bet pēc tam šīs vietas izvēlēties kā savus galamērķus, apceļojot Latviju.

Raidījums veidots filmu studijā "Mistrus Media" sadarbībā ar Latvijas Televīziju. Raidījuma partneri – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Valsts nacionālais arhīvs.

Raidījuma režisore ir Inese Kļava, laukuma režisore Lote Gediņa, montāžas režisori Toms Krauklis un Inese Kļava, operatori Jānis Kešāns, Jānis Saļms, Ivo Skanstiņš, Renārs Muskars, Aleksandrs Okonovs, skaņas ieraksta operatori Nauris Būda, Aigars Endzelis un  Andrejs Pedčenko, komponists Kārlis Auzāns, producenti Elīna Gediņa-Ducena, Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, izpildproducente Anete Ruperte.

Citi vēstures detektīva "Tas notika šeit" stāsti

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti