Kas kopīgs porcelāna tasītei, klavierēm un Šekspīram? Kultūras notikumus šai nedēļai iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Novembra pēdējo nedēļu Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore un sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Gunda Vaivode rosina pavadīt vai nu koncertu, vai teātra zālē, vai arī šķirstot kādu greznu grāmatu.

“Rīga”. Vāze. Ap 1928. Porcelāns, virsglazūras apgleznojums, zeltījums. DMDM kolekcija. Iegūta no ko...
“Rīga”. Vāze. Ap 1928. Porcelāns, virsglazūras apgleznojums, zeltījums. DMDM kolekcija. Iegūta no kolekcionāra Daniela Kļaviņa, 1973

Greznais latviešu porcelāns

Vienmēr esmu apbrīnojusi „Neputna” kapacitāti. Otrdien tiks atvērts vēl viens izdevums – apjomīgākais pētījums par izcilo mākslas parādību „Baltars”. Cik daudz porcelāna darbu ir bijis, cik saglabājies līdz šodienai un kur tas atrodas? Bagātīgajā grāmatā redzami ne vien krāšņie šķīvji, servīzes un figūras, bet arī fotogrāfijas:

te Afganistānas karalis ar kundzi, kas apmeklē izstādi Rīgā, te mazā Taņa Suta ar „Baltars” saktu, te darbnīca un Rīgas mākslinieku grupa.

Un fantastiski četru autoru stāsti, dokumenti un citāti! Arī par slaveno 1925. gada izstādi Parīzē, kur Latvijas eksponentiem piešķirti zelta medaļi, tostarp „Vidbergam, tam bezkaunīgajam bubigalvaino puspliko sieviešu zīmētājam, kamēr tikumīgām cimdu adītājām – labi ja bronzas!”

Šimkus, Ravēls un gadsimtu vecas klavieres

Domāju, ka daudziem koncertgājējiem vēl nezināma ir kultūrvieta pašā Rīgas centrā – koncertzāle „Artissimo”, kas iemājojusi kādreizējā Mākslinieku nama bibliotēkā piektajā stāvā Zirgu un Vaļņu ielas stūrī. Tur 28. novembra vakarā francūža Morisa Ravela mūzikas programmu uz gadsimtu senām klavierēm spēlēs Vestards Šimkus. Ja gribat būt pavisam tuvu māksliniekam, pēc tam pie glāzes spirdzinājuma aprunāties, tad tas ir jums. Jāteic, ka šādā mājas muzicēšanas gaisotnē ir kaut kas šarmants. Tā jāizbauda bez steigas.

Ilona Breģe
Ilona Breģe

Ilonas Breģes autorvakars

Komponistu autorkoncerti mūslaikos nav tik bieža parādība. Bet, tā kā jubileja klātu, tad uz tādu sarosījusies Ilona Breģe. 27. novembrī Rīgas Latviešu biedrībā skanēs darbi no dažādiem periodiem, kas summēti programmā „Spēlēju, sapņoju…”  Būs interesanti dzirdēt, kā pianiste Elīna Bērtiņa paskatīsies uz Pirmo klavierkoncertu, tapušu pirms 35 gadiem.

Šis opuss joprojām apbur ar laicīgu romantismu un baroka stilizācijām.

Būs arī Otrais Rīgas koncerts ar vijolnieci Darju Smirnovu un altistu Arigo Štrālu, būs “Pēdējā vakara dziesmas” ar Austras Skujiņas dzeju Ievas Paršas un Alda Liepiņa interpretācijā, būs Andra Vecumnieka orķestris, sarunas ar mūziķiem.

Ieva Segliņa un Dainis Grūbe. "Iemīlējies Šeskpīrs"
Ieva Segliņa un Dainis Grūbe. "Iemīlējies Šeskpīrs"

Šekspīra radošā krīze Dailes teātrī

Tā kā uz „Balto helikopteru” aicināt nevar (vienīgi sekot februāra izrāžu biļešu izmetienam), tad aicināšu uz iespējamo, bet nezināmo: 30. novembrī pirmizrādi Dailes teātra Lielajā zālē piedzīvos komiskā drāma „Iemīlējies Šekspīrs”, ko iestudē Rolands Atkočūns. Pēc kinoscenārija adaptētajā stāstā Šekspīram ir radošā krīze. Kur ņemt iedvesmu? Tā vajadzīga ne vien Dainim Grūbem, Ievai Segliņai, Laurim Subatniekam, bet visai radošajai apkalpei. Lai izdodas! 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti