Kaislīga filma, īpaši tērpi, ērģeles un balsis – Ievas Rozentāles kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nu mēs zinām divus no trim balvas „Kilograms kultūras” finālistiem katrā kategorijā. Kuri būs nākamie nominanti? Varbūt kāds no tiem kultūras notikumiem, kurus šonedēļ iesaka muzikoloģe, Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja un balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Ieva Rozentāle.

Ērģeļniece Iveta Apkalna
Ērģeļniece Iveta Apkalna

Rudenim piestāv ērģeles

Rudenim piestāv ērģeles. Bagātas krāsas, bagātīgi skaņu tembri atspoguļo rudeni kā laiku, kad justies pilnasinīgi. Latgales vēstniecībā "Gors" notiks jau ceturtais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi", ko rūpīgi turpina tā mākslinieciskā vadītāja un izcilākā Latvijas ērģelniece Iveta Apkalna. Uzmanību piesaista, ka līdzās klasiskām koncertprogrammām būs gan vācu džeza ērģelnieces Barbaras Denerleinas jaunā koncertprogramma, gan īpaši festivālam radīta Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea un Apkalnas saspēle programmā "Origin".

MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009.

Paplašinātā realitāte. MAREUNROL’S

Slaveni latviešu modes dizaineri MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) startē ar vērienīgu izstādi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Tiek solīts, ka atklāsim modes būtību un sakarības, kad “lietas, materiāli un idejas spēj pastāvēt ārpus laika”. Mode kā māksla.

Mode, kas pauž stāstu. Telpa, ķermenis, skaņa un kustība. Šī dueta tērpi mani iedvesmo līdz ar cilvēkiem, kuri tos valkā.

Kaut vai, piemēram, grupa "Instrumenti" apziņā cieši saslēgta ar MAREUNROL’S vēstījumu. Jaunais LTV raidījums “Kultūrdeva” arī ir tanī visā iekšā – jau 8. oktobrī solot tikšanos ar Ivetu Apkalnu un Shipsea, bet 15. oktobrī – ar MAREUNROL’S. Visi esam saslēgti kopā.

Nekas mūs neapturēs

Režisors Andris Gauja aicina uz savu jaunāko filmu “Nekas mūs neapturēs” par mīlas trijstūri.

Filmas reklāma sola kaislīgu attiecību drāmu ar interesanti izvēlētiem aktieriem galvenajās lomās –

pieredzējušajiem Andri Keišu, Kristīni Nevarausku un mazāk zināmu aktrisi mīļākās lomā Elzu Gauju, kura ir režisora sieva. Tas filmai noteikti piešķirs papildus spriedzi. Tiek solīta arī skaista vizualitāte, filmējot stāstu  pie leģendārajām Āraišu vējdzirnavām, kur uzbūvēti divi daudzstāvu kinopaviljoni. Vēl papildus intriga mūzikas mīļotājiem – filmā skanošās dziesmas izpildīs Shipsea, Evija Vēbere, Miķelis Putniņš, Rūdolfs Macats un Rinalds Maksimovs. Daudz pozitīvu plusiņu, izdarot izvēli kinoteātrī par labu šim režijas darbam.

Latvijas Radio koris
Latvijas Radio koris

Sakrālie dziedājumi

Latvijas Radio kora sakrālās kora mūzikas programmas parasti ir neaizmirstams pārdzīvojums. Šoreiz ar nosaukumu “Klātesošā” Sv. Jāņa baznīcā tā ietvers Brāmsa, Mendelszona, Einfeldes un Dzenīša kormūzikas sacerējumus. Kormūzikas klasika pret laikmetīgo skanējumu, kur koncerta galvenā saturiskā ass būs klasiskais "Ave Maria" teksts četru autoru ļoti atšķirīgās versijās. Radio kora muzikalitāte un tehniskā perfekcija ļauj izbaudīt mūziku augstākajā kvalitātē. Šoreiz šis lieliskais instruments – Latvijas Radio koris – izcilā diriģenta Kaspara Putniņa rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti