Kultūras ziņas

"Kokoro" – improvizācija par slēptām emocijām

Kultūras ziņas

Zentas Mauriņas spēka kods teātra valodā

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Cīravas muižas parks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Durbes upes krastā esošo Cīravas muižu ieskauj viens no Latvijā vecākajiem meža parkiem, kas pieteikts sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”. 

Iebraucot Liepājas rajona Cīravas pagasta centrā vispirms uzmanību piesaista 18. gadsimta gotikas stilā celtais muižas komplekss, kurā savulaik saimniekojusi barona Manteifeļa dzimta. Dažādu ekonomisku peripetiju rezultātā muiža pirms vairākiem gadiem nonākusi kāda ārvalstnieka īpašumā un šobrīd izskatās pamesta.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Līdzās muižai gleznainās Durbes upes līkumus ieskauj viens no Latvijā senākajiem meža parkiem teju 160 hektāru platībā. Savulaik barons Manteifels šeit iekopa Kurzemē pirmo briežu dārzu. Tagad Cīravas pašvaldība ķērusies pie parka labiekārtošanas, kurā lielu daļu iniciatīvas uzņēmies Pēteris Brīniņš.

Pirms pieciem gadiem pārcēlies no Rīgas uz dzīvi Cīravā, Pēteris piedalās apkārtnes sakopšanā, kā arī šovasar organizēja pirmo tēlniecības simpoziju “Cīravas parka leģendas”, pēc kura Cīravā tapusi “Leģendu taka”.

“Galvenais stāsts ir par to, ka oši izmirst. [Ir svarīgi] pievērst uzmanību šim faktam, ka osis kā koks iet bojā, pateicoties mums, cilvēkiem,” skaidro Pēteris Brīniņš.  

“Mēs jau pirms tam, saskaņojot ar pieminekļu kultūras pārvaldi, tos lēnām ņēmām laukā, tos, kas krita ārā, jo oši vienkārši mirst. Kā visur Latvijā,” saka Cīravas pagasta pārvaldnieks Artis Čanders.

Tas esot darīts invazīvas slimības dēļ, kas izplatās visā Eiropā.

“Ir tāda ārkārtīgi jauka leģenda norvēģiem par oša koku, ka tajā dzīvo bruņinieks, kurš sargā labo no ļaunā. Bet ir milža zobens, kuru te viņš ir pazaudējis. Kad būs izgāzušies visi koki, tad milzis zobenu atradīs, un ej nu sazini, kas notiks. Mēs atsedzam šos tēlus, kas dzīvo iekšā tai kokā,” stāsta Brīniņš.

Izstaigājot “Leģendu takas”, simtgadīgu koku aleja vilina doties dziļāk mežā. Durbes upes krastā meža parkā izveidotas dabas takas skaistu ainavu cienītājiem. Šoruden parkā atklāta arī “Skaņā taka”, kurā izvietoti mākslinieku Armanda Vecvagara un Jēkaba Voļatovska skanoši mākslas vides objekti.

“Jo vairāk vienā vietā kaut kas notiek un uzmanības piesaista, jo vairāk iespēju, ka šo vietu pamanīs tas, kurš tajā redzēs nākotni,” uzskata Brīniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti