Kas šonedēļ jāredz? Kentauri, kormūzika un kriptovalūta mākslā

Kamēr norit Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" rudens balsojums, šī nedēļa turpina priecēt ar kultūras notikumiem. Koncertsezonu atklāšana, iespaidīgi laikmetīgās mākslas projekti un kormūzika, kura mūs notur līdzsvarā – jābauda, jāklausās un jāredz šajā glāsmaini siltajā un saulainajā septembra nedēļā! Notikumus izvēlas LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

"Sinfonietta Rīga" atklāj sezonu

Ja kāds Latvijas orķestris uzrāda nevainojami kvalitatīvu sniegumu ikreiz, kad to klausāmies, tad tas ir kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" tā mākslinieciskā vadītāja, meistarīgā diriģenta Normunda Šnē rokas vadīts.

Orķestris aicina uz savas 18. sezonas atklāšanas koncertiem Lielajā ģildē un Valmieras Kultūras centrā.

Neiztrūkstoši repertuārā atrodamā Haidna mūzika šoreiz pārstāvēta ar krāšņajām Londonas simfonijām, līdzās tam – mums ziemeļnieciski tuvā igauņu komponista Erki Svena Tīra un mazāk pazīstamā čeha Ondržeja Adameka mūzika. Tomēr visvairāk tiek gaidīta tikšanās ar spožo akordeonisti Kseniju Sidorovu, kura spēlēs Kijivā dzimušā komponista Sergeja Ahunova speciāli viņai rakstīto Čakonu, ļaujot mums piedzīvot tās pasaules pirmatskaņojumu.

Kentauru un mūsu nākotne uz zemes

2022. gada Venēcijas biennāles iespaidīgie Dānijas paviljona darbi tiek pārradīti Rīgā, jaunā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja izstāžu zālē "New Hanza biroji",  blakus "Hanzas peronam". Mākslinieks Ufe Isoloto (Uffe Isolotto) un kurators Jākobs Lilemoze (Jakob Lillemose) radījuši hiperreālistisku fantāziju par kentauru ģimeni, sapludinot vizuālās mākslas, kino, scenogrāfijas, dizaina un literatūras jomas. "Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums" stāsta par cilvēces nākotni vizuāli krāšņā nezināmu augu un dabas elementu vidē ar atsaucēm uz Rīgas jūgendstila arhitektūru.

Jauna izstādes norises vieta un solītie spēcīgie mākslas darbi noteikti ir jāredz!

Fantāzijā ievijas dramatiski un dīvaini dabas procesi, kas ilustrē arī mūsu dzīves, kurās cilvēki dreifē starp ekoloģisko katastrofu un mīlestību pret mūsu planētu, bezcerību un cerību –, tā varētu pārfrāzēt izstādes kuratora rakstīto.

Baltijas kori atkal skan Dzintaros

Jūrmalā norit jau 6. Starptautiskais Baltijas jūras koru amatieru konkurss, kura iniciators, kūrētājs un tālākvirzītājs ir nenogurstošais un harismātiskais kora "Maska" diriģents Jānis Ozols. Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē dalībnieki tiek vērtēti trīs konkursa kārtās, dziedot gan obligātās, gan brīvas izvēles kormūzikas programmas. Tikai pieci konkursa "Grand Prix" finālisti uzstāsies noslēguma koncertā. Krāšņo kormūzikas svētku īpašie viesi šogad – aizrautīgā mūsdienu tautas mūzikas apvienība "Raxtu Raxti".

Kripto, māksla un klimats

Aizvien neparastus un aizraujošus laikmetīgās mākslas notikumus Rīgā rada kuratori un mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits. Šoreiz ikgadējais RIXC Mākslas un zinātnes festivāls ar aktuālu un reizē tomēr vēl nepieradinātu tēmu "Kripto, māksla un klimats" notiek gan Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, gan tiešsaistē. Festivāla centrā izstāde, kurā pārstāvēti gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieki: Katerina El Raheb, Emanuel Gollob, Paula Nishijima, Rihards Vītols, Zane Zelmene, Līga Vēliņa un Ieva Vīksne. Bet vēl neparastāku pieeju, kā noprotam pēc pieteikuma, kādu "SensUs" augmentētās realitātes projektu piedāvā mākslinieces Jung Eun Lee, Anna Manankina un Isabella Münnich. Šķiet, tur būs ko pētīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti