Kilograms kultūras

Kilograms kultūras 2023. Notikums – XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki

Kilograms kultūras

Zīmju valodā. Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras 2023" apbalvošanas ceremonija

Balvas "Kilograms kultūras 2023" pasniegšanas ceremonija

Balvas «Kilograms kultūras» sadalītas! Gada notikums – Dziesmu un deju svētki

Piektdien, 16. februārī, svinīgā apbalvošanas ceremonijā pasniegtas Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras 2023". Ar balvām vairākās kategorijās šogad īpaši izcelti tika Dziesmu un deju svētku notikumi.

ĪSUMĀ:

  • Kategorijā "Starts" balvu saņēma dziedātāja Aleksandra Špicberga par koncertuzvedumu "Nestāstot".
  • Kategorijā "Popkultūra" balvu saņēma Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem.
  • Kategorijā "Kino" balvu saņēma balvu saņēma spēlfilma "Mātes piens".
  • Kategorijā "Mantojums" balvu saņēma Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde "Mēs".
  • Kategorijā "Mūzika" balvu saņēma Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš".
  • Kategorijā "Vizuālā māksla" balvu saņēma Daces Lielās personālizstāde "Gleznas".
  • Kategorijā "Literatūra" balvu saņēma Svena Kuzmina romāns "Skaistums un nemiers".
  • Kategorijā "Teātris" balvu saņēma izrāde "Jāzeps un viņa brāļi".
  • Kategorijā "Pārsteigums" balvu saņēma Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs".
  • Kategorijā "Notikums" balvu saņēma XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki.

Balvas "Kilograms kultūras" nominantus izvirzīja sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija, taču gala lēmumu pieņēma tikai un vienīgi skatītāji un klausītāji.

Šī gada ceremonijas vadmotīvs bija pārmaiņas – tām visa vakara garumā ļāvās nominanti, balvu pasniedzēji, muzikālo priekšnesumu dalībnieki, arī ceremonijas vadītājs – aktieris Jānis Skutelis. 

Starts

Kategorijā "Starts" balvu saņēma dziedātāja Aleksandra Špicberga par koncertuzvedumu "Nestāstot".

"Aleksandra Špicberga ap savu kristāldzidro balsi pulcina pieredzējušus skatuves partnerus, kopā veidojot harmonisku un sirsnīgi izjustu programmu "Nestāstot", kas tomēr stāsta – par mīlestību, uzdrīkstēšanos, drosmi un ierasto robežu pārkāpšanu. Aleksandra dzied un dejo, un viņas vārds mūsu kultūras dzīvē, šķiet, ieradies uz palikšanu," par jauno mākslinieci teica balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Anete Ašmane-Vilsone.

Aleksandra Špicberga
Aleksandra Špicberga

"Paldies par novērtējumu! Gribu noteikti vispirms pateikt paldies savai ģimenei – savai mammai Mārai, bez kuras nekas nebūtu iespējams, viņa ir idejas autore un sapņu piepildītāja," saņemot balvu sacīja dziedātāja.

"Tāpat arī es novēlu, lai mēs turamies kopā, lai mēs esam drosmīgi, lai mēs visi kopā uzvaram tumsu."

Balvas finālisti kategorijā "Starts":

Popkultūra

Kategorijā "Popkultūra" balvu saņēma XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem. 2. jūlijā pie "Arēna Rīga" (mākslinieciskais vadītājs Guntis Ērglis-Lācis, muzikālais virsvadītājs Kārlis Lācis, režisors Mārtiņš Meiers, producents "Ideju institūts", Latvijas Nacionālais kultūras centrs).

"Par jaunu tradīciju kļuvis populārās mūzikas zvaigžņu koncerts Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Tāds notika 2018. gadā "Skonto" stadionā, un tāds norisinājās arī pērn, pulcējot pie "Arēnas Rīga" liela popfestivāla cienīgu auditoriju un iedodot jaudīgu enerģijas un prieka lādiņu svētku dalībniekiem pašā to startā. Visvairāk atmiņā iespiedies Lindas Leen graciozais Haralda Sīmaņa "Ezera" izpildījums. Arī visa muzikālā programma kopumā bija neparasta un interesanta, tiešam radot svētku sajūtu jau pirms svētkiem. Cerams, ka šī tradīcija arī turpināsies, jo tā ir lieliska doma – izklaidēt arī svētku dalībniekus, kuri nav tikai izpildītāji, bet tik tiešām arī svin Dziesmu un deju svētku piecgadi. Tā kā liela daļa svētku dalībnieki ir gados jauni cilvēki, šāds popmūzikas koncerts ir apsveicams un rada sirsnīgu sajūtu," notikumu komentēja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerta komanda.
Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerta komanda.

Koncerta radošās grupas vadītājs Guntis Ērglis-Lācis saņemot balvu uzsvēra: "Mēs bijām vairāk nekā 108 cilvēki – katram no viņiem tiek veltīts īpaši liels paldies.

Kopdarbs bija tiks foršs un pozitīvs, ka spējām dot to enerģiju publikai. Un tas arī bija tās veiksmes noslēpums. Un vēl, protams, lielākais paldies veltāms Dziesmu un deju svētku dalībniekiem."

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku izpilddirektore Daina Markova pateicās: "Īpašs paldies radošajai komandai. Kad sākām, tad runājām, ka svinēsim briedumu. Un tā arī ir! Briedums – tas ir brīnišķīgi. Skatītāji paldies jums – domāju, ka mēs visi sajutām brīnišķīgo sinerģiju."

Balvas finālisti kategorijā "Popkultūra":

Kino

Kategorijā "Kino" balvu saņēma balvu saņēma režisores Ināras Kolmanes spēlfilma "Mātes piens" (filmu studija "Deviņi").

Noras Ikstenas romāns, Arvja Kolmaņa scenārijs, Ināras Kolmanes režija – filma "Mātes piens" apceļojusi ne tikai Latviju, bet arī pasauli, vairākus mēnešus bijusi uz lielajiem ekrāniem, joprojām pieprasīta īpašajos seansos, piedzīvojusi Latvijas Televīzijas pirmizrādi.Raksturojot filmu, balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa teica: "Trīs vienas dzimtas sieviešu drāma, pašapziņas un brīvības stāsts, kas vienlaikus spoguļo Latvijas vēstures gaitu. Sieviete ārste, sieviete zinātniece, sieviete māte…Nozīmīgs padomju režīmu atmaskojošs kino darbs. Brīnišķīgi jūtīgi aktierdarbi, kurā mātei, meitai, vecmāmiņai ir jāizjūt vienotā sāpju un spēka nots. Elīna Vaska-Botere galvenās varones Astras jaunības cerībās un kļūdās, Indra Briķe sirdsgudras un daudz izturējušas vecmāmiņas lomā un apbrīnojamā Maija Doveika savā spēka un trausluma lomā. Filma "Mātes piens" atrada rezonansi katrā no tās skatītājiem."

Filmas "Mātes piens" aktrises Maija Doveika un Rūta Kronberga, producents Jānis Juhņēvičs.
Filmas "Mātes piens" aktrises Maija Doveika un Rūta Kronberga, producents Jānis Juhņēvičs.

Aktrise Maija Doveika, saņemot balvu, sacīja: "Pirms dažām dienām izlasīju šādus vārdus. Tas ir Dieva likums un tas skan tā – "nevāri kazlēnu viņa mātes pienā".

Tas atklāj, ka no tā, no kura nāk dzīvība un mīlestība, nenāk un nevajadzētu nākt ciešanām un nāvei. Tāds likums ir dots tamdēļ, ka pats likumdevējs viņu nepārkāpj, bet diemžēl ir tādi, kas viņu pārkāpj.

Tādēļ, lūdzu, atcerēsimies, ka kazlēnu viņa mātes pienā nevajag vārīt. Aiz tā visa stāv paaudzēs – tad, kad grimst viens, tad pārējiem ir ļoti grūti negrimt līdzi. Pamats šim ir Noras Ikstenas grāmata. Bez tās mēs te nestāvētu šodien. Pārējais ir spīgulis tam visam. Paldies skatītājiem, kuru mīlestību patiešām sajutām, braucot pa Latviju."

Balvas finālisti kategorijā "Kino":

Mantojums

Kategorijā "Mantojums" balvu saņēma XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde "Mēs" (Ap 1300 autoru darbi Sporta ielas 2 kvartālā. Mākslinieciskā iekārtojuma darba grupa: Mārtiņš Heimrāts, Baiba Vaivare, Juris Leitāns, Dace Pudāne, Latvijas Nacionālais kultūras centrs).

"Izstāde "Mēs" Sporta ielas 2 kvartālā žilbināja ar krāsu un dažādības prieku, teju vai debesīs cēla pašlepnumu par latvietību un apliecināja spēku – "Mēs" esam un varam. Būt rīt, pastāvēt šodien, lepoties par pagātnes mantojumu. Latvieši ir talantīga, darbīga, skaista un čakla tauta – kas tam neticēja, noticēja, aizejot uz izstādi, kur 1300 audēji, rokdarbnieki, pinēji, rotkaļi, kokgriezēji un keramiķi izstādīja vairāk nekā 3000 darbus. Nenovērtējami skaists dzīpars Dziesmu un deju svētku seģenē," par notikumu teica balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Izstāde "Mēs" komanda.
Izstāde "Mēs" komanda.

Viens no izstādes veidotājiem Mārtiņš Heimrāts, saņemot balvu, sacīja: "Tas, ka mums šī balva būtu jāsadala savā starpā, vēl nebūtu nekas. Mēs ar lieku prieku dalām to arī ar mūsu paplašināto komandu, un arī tas nebūtu nekas. Mums ir gods dalīties šajā balvā ar visiem 1300 dalībniekiem.

Paldies tiem, kas mūsu krāsas, mūsu simbolus un mūsu amata prasmes ir iznesuši cauri visiem laikiem līdz pat šai dienai. Paldies. Mums ir gods dalīties."

Balvas finālisti kategorijā "Mantojums":

Mūzika

Kategorijā "Mūzika" balvu saņēma XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", kas 6. jūlijā izskanēja Mežaparka Lielajā estrādē (jaukto, sieviešu un vīru koru kopkoris, mākslinieciskie vadītāji Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons, režisors Juris Jonelis, Latvijas Nacionālais kultūras centrs).

"Tīrs tīrums, kurā dāsni iesēts, tad kopts, nezinot, cik bagātīga būs raža. Tieši ar tik lielām šaubām un cerību raudzījāmies uz Dziesmu svētku pirmo lielkoncertu Sidraba birzī," notikumu komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode. "Bet radītāju domas tīrība, gaume un gan jau arī labvēlīga apstākļu sakritība koncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš" lēma kļūt par vairuma prātā neaizmirstamāko svētku notikumu. Mākslinieciskajiem virsvadītājiem – tēvam, dēlam un režisoram – skaisti izdevās tradīcijā iepludināt jauno, jo tikai tā izaug turpinājums. Rituālo burvestību noslēpumi čaloja ūdenī, sprēgāja ugunī un kulminēja kopkora sidrabošanā un gaismas eksplozijā, kas no jauna liks minēt neatminamo latviešu Dziesmu svētku fenomenu."

Koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” komanda.
Koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” komanda.

Saņemot balvu, koncerta mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons sacīja: "Paldies par 6. jūlija vakaru. Paldies par jūlija pirmo nedēļu. Un liels, liels paldies par sagatavošanās posmu vairāku gadu garumā. Paldies radošajai komandai. Liels paldies 15 000 dziedātājiem, kas savās balsīs padarīja iespējamu to, ko mēs visi piedzīvojām 6. jūlijā."

Režisors Juris Jonelis norādīja: "Mēs to izdarījām ar milzīgu atbildības sajūtu – ceru, ka jūs to sajutāt. Paldies visiem cilvēkiem, kuri stāvēja tam klāt. Katrs cilvēks, ko mēs ceļā satikām, deva tiešām daudz. Tā tīruma filozofija – kā uzarts lauks, kas skatījās mazliet pāri Latvijas robežām.

Tajā brīdī nezinājām, kas notiks, bet šodien, sēžot un redzot, ko cilvēki par "Tīrumu" runā, esmu sapratis, ka katra cilvēka iekšējā pasaulē šis tīrums vēl joprojām ir dzīvs. Un māksla padarīt laimes sajūtu lipīgu ir ļoti būtiska – īpaši jau šajā brīdī.

Vēsturiskā kontekstā tieši caur dziesmu mēs esam palikuši tik stipri. Novēlu turēt tīrību katrā dienā un visā, ko mēs darām. Paldies."

Balvas finālisti kategorijā "Mūzika":

Vizuālā māksla

Kategorijā "Vizuālā māksla" balvu saņēma Daces Lielās personālizstāde "Gleznas" mākslas galerijā "Daugava".

"Māksliniece Dace Lielā jau reiz saņēmusi "Kilograms kultūras" balvu, bet dabas studijas tiek turpinātas. Jaunākajā izstādē ieraudzījām ļoti skaidras, ar tēliem nepiesātinātas dabas ainavas, ko māksliniece konsekventi turpina gleznot no galvas, pēc atmiņas. Meistarīgi un ar nepārejošu jaunatklājuma sajūtu," uzsvēra žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

Izstādes "Gleznas" kuratore Diāna Barčevska
Izstādes "Gleznas" kuratore Diāna Barčevska

Izstādes kuratore un mākslas zinātniece Diāna Barčevska, mākslinieces vārdā saņemot balvu, sacīja: "Daces vārdā, protams, gribu teikt paldies visiem.

Galeristiem ir ļoti paveicies, jo viņi atrodas tādā spēles laukumā, kurā saņem šī baudījuma katarsi no abām pusēm – gan no mākslinieka un mākslas, gan arī no skatītāja. Neaprakstāms piedzīvojums un pārdzīvojums. Paldies visiem!"

Balvas finālisti kategorijā "Vizuālā māksla":

Literatūra

Kategorijā "Literatūra" balvu saņēma Svena Kuzmina romāns "Skaistums un nemiers" (izdevniecība "Dienas Grāmata").

""Dienas Grāmata" turpina rādīt mums, kā mūslaiku latvju rakstnieki iemiesojas pagātnes latvju rakstnieku ādā, un pērn spožu iemiesojumu mums deva Svens Kuzmins – viņš pārtapa par Kārli Skalbi. Skalbe liekas grūti aprakstāms autors. Zinām viņa darbus, bet priekšstats par personību, liekas, izrietējis no priekšstatiem par viņa darbiem. Ne tikai no dzejas un prozas, bet arī no piezīmēm un runām. Svens Kuzmins paveicis teju neiespējamo – viņš uzzīmējis mums dzīvu jaunu Kārli Skalbi gadsimtu mijas sarežģītajos laikos. Grāmatā "Skaistums un nemiers" ir augsti izkopta valoda, monumentālista vēriens, mistifikatora spoža bezkaunība, grafiķa dāsnums detaļās un spēja pārliecināt mūs par visu, kas te aprakstīts. Neapšaubāmi viena no sērijas "Es esmu…" augstākajām virsotnēm līdz šim," par darbu teica balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

Svens Kuzmins
Svens Kuzmins

"Tas romāns ir par laikmetu, kurā ikvienam rakstītam un dzejā izteiktam vārdam varbūt ir pat likteņus izšķirošs spēks, kas, protams, ir liela atbildība. Iespējams, es pārspīlēju. Bet zinu, kamēr vien literatūra nav sākusi veģetēt kā nekaitīga izklaide, tikmēr tas vārda spēks aizvien vēl tur ir,"

saņemot balvu, sacīja autors.

Balvas finālisti kategorijā "Literatūra":

Teātris

Kategorijā "Teātris" balvu saņēma režisores Ineses Mičules izrāde "Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras teātrī.

"Izrāde – pārsteigums, kurā Raiņa iekodētā brāļu sīvā sāncensība, nodevība un piedošana ievietotas Kristas un Reiņa Dzudzilo izfantazētā… baseinā ar numurētiem peldceliņiem. Titullomā neticams Mārtiņa Meiera aktierdarbs, kuram cieņpilni pievienojas Aksels Aizkalns. Izcils brāļu tēls – individualitātes, savilkušās atriebības un aizvainojuma pilnā dūrē," izrādi komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Izrādes "Jāzeps un viņa brāļi" režisore Inese Mičule un aktieris Mārtiņš Meiers
Izrādes "Jāzeps un viņa brāļi" režisore Inese Mičule un aktieris Mārtiņš Meiers

Izrādes režisore Inese Mičule, saņemot balvu, sacīja: "Pirmkārt, paldies žūrijai, kas atbrauca un redzēja divus sastāvus, otrkārt, paldies – labā nozīmē – visiem konkurentiem. Man liekas, ka šogad vispār teātris Latvijā ir kaut kas tik jaudīgs!

Bieži nākas iet cauri teātriem un nemitīgi dzirdēt – mums nav biļešu. Skatītāji pērk! Un šī balva to arī nozīmē – tie ir mūsu skatītāji. Paldies sirsnīgs."

Aktieris Mārtiņš Meiers atzīmēja: "Teātris ir ļoti dramatiska vide, arī savā starpā nežēlīga, bet tāpēc es mīlu viņu. Paldies žūrijai un paldies par to, ka ir šāda te "Kilograms kultūras" balva, kur ir ne tikai viena žanra mākslinieki, bet – visdažādākie. Mani tas ļoti iedvesmo, jo kultūra neesmu tikai es – tie esam visi mēs. Es nezinu citu pasākumu, caur kuru vēl var atklāt tik daudz jauna. Paldies."

Balvas finālisti kategorijā "Teātris":

Pārsteigums

Kategorijā "Pārsteigums" balvu saņēma Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs" (izdevniecība "Neputns").

"Vai cilvēkus pārsteidza tas, ka aktieris var būt arī labs karikatūrists? Es domāju, ka ne. Cilvēku vērošana, tēla noķeršana, kariķēšana un atdarināšana ir aktiermeistarības pamats. Bet Viļa Daudziņa ar pirkstu telefonā zīmētie 120 Dziesmu svētku varoņi, kas iznāca grāmatā, tomēr mūs pārsteidza. Tiem piemīt vienreizējs vieglums un ironija – divi vārdi, ko būtu grūti pielipināt Dziesmu svētkiem, kas pastāv kā akmenī iecirsts un tomēr nopietns pasākums. Varbūt arī pārsteidza, ka cildena un liela aktiera, kāds mums ir Daudziņš, izlaistā grāmata nav vis memuāri vai kārtējā dienasgrāmata, bet sava veida risks citā mākslā, lai arī zināms, ka aktieris ir ieguvis labu izglītību lietišķajās mākslās," par darbu teica balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Aigars Bumburs.

Aktieris Vilis Daudziņš
Aktieris Vilis Daudziņš

Aktieris Vilis Daudziņš par saņemto balvu sacīja:

"Pārsteigums. Patiešām! Jo būt nominētam šādā kategorijā – tas jau vien ir pārsteigums, kur nu vēl iegūt "Kilogramu kultūras". Esmu pateicīgs žūrijai par to, ka pamanīja, skatītājiem un lasītājiem pateicīgs par to, ka balsoja.

Es jau sen gribēju uzzīmēt kaut ko jautru. Gribētu katram novēlēt to sajūtu, kāda rodas, kad pirmo reizi turi rokās pats savu grāmatu. Paldies izdevniecībai "Neputns" par šo risku. Piekritīsiet, ka tas ir risks? Izdot grāmatu, kurā ir ievietotas ilustrācijas, kas veidotas ar pirkstu telefonā. Liels paldies manai sievai Zanei, jo viņa izdomāja, ka šo tehniku varētu saukt par "finger prints". Viņa arī atvēra savas virtuālās izstāžu zāles durvis, jo pirmoreiz šie zīmējumi tika publicēti viņas "Facebook" profilā. Un, protams, paldies tiem simtiem tūkstošiem dziedātāju, kuri simt gadu laikā ir atnesuši līdz mums šo tradīciju. Mana mazā grāmatiņa ir manas mīlestības un cieņas apliecinājums viņiem."

Balvas finālisti kategorijā "Pārsteigums":

Notikums

Kategorijā "Notikums" balvu saņēma XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki  (rīkotājs – Latvijas Nacionālais kultūras centrs).

"Daudzi jo daudzi par savu aizvadītā gada kultūrnotikumu uzskata XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus, kas kļuva par grandiozām Dziesmu svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades svinībām. Tās kļuva par mūsu nacionālās kultūras un mūsu amatiermākslas piecu gadu griezuma kulminācijas punktu. Rīgā, kad vasaras vidus nedēļā satikās un svētkos piedalījās rekordliels skaits – ap 40 000 dalībnieku, gaiss vibrēja no mūzikas skaņām, dejas soļu dunoņas, pozitīvās enerģijas, prieka un krāsu daudzveidības. Pirmo reizi Dziesmu svētku lielkoncerti vērienīgi pieskandēja moderni un vizuāli iespaidīgi rekonstruēto Mežaparka estrādi ar poētisko jauno nosaukumu "Sidraba birzs". Dziesmu svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades svinības apliecināja, ka latviešu kultūras pamats ir stabils, ka tradīcijas ir dzīvas un arvien atjaunojas, jo tieši Dziesmu svētkos tautasdziesma un tautas deja drosmīgi satiekas ar moderno, mūsdienīgo, gan skaņā, gan citos izpausmes veidos, lai pārveidotos, lai atjaunotos, lai reprezentētu mūžīgā dzinēja neapturamo kustību," par notikumu teica balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Maza daļa no Dziesmu un deju svētku rīkotājiem un dalībniekiem
Maza daļa no Dziesmu un deju svētku rīkotājiem un dalībniekiem

Latvijas Nacionālā Kultūras centra direktore Signe Pujāte, saņemot balvu, uzsvēra: "Vārdi – kopā būt, kopā just – radās pasaulei ļoti sarežģītā laikā. Neskatoties uz to, vairāk nekā 40000 mūziķu no visas pasaules bija gatavi Dziesmu un deju svētkiem. Dziesmu un deju svētku vērtības – tradīcijas, līdzdalība, turpinājums – patiešām iemieso principu, ka tradīcijas iet roku rokā ar profesionāļiem, amatieriem un dažādu jomu pārstāvjiem.

Šis notikums ir visas nācijas lepnums. Tā ir mūsu identitāte. Un gribētos drosmīgi teikt, ka Dziesmu un deju svētki ir arī mācība par demokrātiju."

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku izpilddirektore Daina Markova norādīja: "Kopā būt un kopā just. Gribētu izmaiņas režijā un lūgt uz skatuves pievienoties ikkatru, kas bija saistīts ar Dziesmu un deju svētkiem, lai mēs redzam, cik liels ir tas tīkls. Cik daudz dažādu jomu cilvēki ir iesaistīti šajā procesā – tai skaitā mediji, kas palīdzēja šo ziņu nest visā plašajā pasaulē. Mums ir ārkārtīgi liels gods būt un piedalīties šajā notikumā. Dziesmu un deju svētki – tas ir kaut kas daudz, daudz lielāks par katru no mums. Šī balva ir visai Latvijai – visiem tūkstošiem dalībnieku, kuri dejo, dzied, izšuj, auž, koklē un vēl un vēl. Un tā pienākas ne tikai šī gada, bet arī pagātnes un nākotnes dalībniekiem.

Mūsu Dziesmu un deju svētki ir mūsu dzīve, mūsu iedvesma, mūsu sapnis – tā patiešām ir bagātība. Un vēl – atdodot sevi visu, kopā var izdarīt milzīgas un neiedomājamas lietas. Paldies jums visiem!"

Balvas finālisti kategorijā "Notikums":

Vēl pirms ceremonijas sākuma LTV žurnāliste Eva Johansone uz melnā paklāja sagaidīja balvas finālistus un žūriju.

Par balvu "Kilograms kultūras":

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas pasniedza par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā 2023. gadā darbojās LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, redaktors Aigars Bumburs, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Anete Ašmane-Vilsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti