Kultūras rondo

Uz skatuves satiekas mūziķis un zinātnieks, jeb Mārcis Auziņš un Mārcis Auziņš

Kultūras rondo

Riga IFF piedāvā amerikāņu autorkino granda Džima Džārmuša retrospekciju

Inese Mičule Valmieras Drāmas teātrī iestudējusi Raiņa traģēdiju "Jāzeps un viņa brāļi"

Mīlestība blakus naidam. Raiņa traģēdija «Jāzeps un viņa brāļi» Valmieras teātrī

"Katru vārdu nācās dauzīt ar galvu un ar āmuru, no tekstuālās puses Rainis ir uzrakstījis simfoniju," komentējot lugu "Jāzeps un viņa brāļi", atzīst aktieris Mārtiņš Meiers, kurš ir viens no diviem Jāzepa lomas atveidotājiem režisores Ineses Mičules jaunajā iestudējumā Valmieras Drāmas teātrī.

Režisorei Inesei Mičulei doma iestudēt Raiņa traģēdiju "Jāzeps un viņa brāļi" radusies 2020. gadā, atlicis gaidīt, kad jaunais Valmieras aktieru kurss beigs studijas, savukārt teātra rekonstrukcija iestudēšanas termiņu vēl pabīdījusi. "Vienpadsmit brāļi ne vienmēr ir iespējami teātra trupā, vai nu pietrūkst jaunie, vai vecākie. Šīs izrādes kodols tiek veidots gan no jaunā kursa, gan no esošajiem aktieriem," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro Mičule.

Izrādē ir divi Jāzepa lomas atveidotāji, viens no tiem ir Mārtiņš Meiers, otrs ir Valmieras kursa aktieris Aksels Aizkalns. Režisore uzsvēra, ka viņai bija būtiski uz skatuves savienot divu paaudžu aktierus ar dažādām pieredzēm un ka tas abiem aktieriem bija ļoti liels izaicinājums. "Šis darbs ir prasījis ļoti daudz, jo tas Rainis jau ir viltnieks, viņš tur ir ielicis ļoti daudz Bībeles tekstus, un tie ir ļoti pieblīvēti, sazaroti, tur var izvēlēties, kuru virzienu vai nozīmi vēlos. Man nācās daudz meklēt un sevi mainīt, šo nevaru salīdzināt ar nevienu citu lomu," atklāj aktieris un Jāzepa lomas atveidotājs Mārtiņš Meiers.

"Katru vārdu nācās dauzīt ar galvu un ar āmuru, no tekstuālās puses Rainis ir uzrakstījis simfoniju," par teksta sarežģītību sprieda Meiers. Savukārt Aksels Aizkalns uzsvēra, ka šāda – Jāzepa loma aktiera repertuārā ir varbūt vienu reizi mūžā, ja paveicas. "Nedrīkst apstulbt no šīs bagāžas, ir uzreiz diezgan racionāli uz to jāskatās," skaidro Aizkalns.

Izrādes kopējais tēls sākas no sajūtas, atklāj režisore, un sajūta ved pie izvēlēm. Izrādes vizuālā interpretācija nodota Reiņa un Kristas Dzudzilo ziņā, kas radījuši askētisku tumšu peldbaseina telpu ar skaitļiem uz sienas. "Ņemot vērā lielo jauno aktieru klātesamību un vispār lielo ansambli, kaut kādā ziņā šī telpa tiecās būt baletiska, atbrīvojot iespēju šai kustības trajektorijai un ķermeņu sišanās gan pret zemi, gan sienām, dod daudz lielāku vaļu un līdz ar to arī spēku," atklāj Reinis Dzudzilo.

Režisore Inese Mičule atklāja, ka viens no būtiskākajiem iedvesmas avotiem izrādei bijis ceļojums uz Kastaņolu, kur dzīvoja un rakstīja Rainis, tostarp arī traģēdiju "Jāzeps un viņa brāļi". "Cilvēkam vienmēr gribas, lai viņš tiktu mīlēts, lai viņam būtu uzmanība, lai viņu saprastu, lai dzirdētu. Tas ir gan pirms simts gadiem, gan pirms divsimts," skaidro Mičule.

Mēs ik dienu dzīvojam pretstatos, un Rainis šos pretstatus savieno, uzsver režisore.

"Pretstati starp brāļiem, pretstati starp morāles vērtībām, mīlestība blakus naidam, ego blakus altruismam. Tas ir ļoti interesanti, kā visu dzīvi esam pretstatos, bet visu dzīvi arī mēģinām dabūt harmoniju," spriež Mičule.

Izrādes radošo komandu papildina arī komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un horeogrāfe Linda Mīļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti