No kuģu parādes līdz gadatirgum. Liepājā ar vērienu svin Jūras svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājā vēl pirms pusdienas laika – Jūras svētku oficiālā sākuma – liepājnieku un pilsētas viesu pūļi jau staigāja pa pilsētas promenādi un tai pieguļošajām ieliņām. Gadatirgus, mūzika, atrakcijas, karakuģi un dažādu peldlīdzekļu parāde – tas viss piesaistīja daudzskaitlīgu publiku.

Plkst. 11 no rīta virs Liepājas ostas atskanēja smaga, drūma un ilga kuģa sirēnas skaņa. Pēc ļoti senas tradīcijas tieši tā – minūti pieminot jūrā bojāgājušos zvejniekus un jūrniekus – Liepājā sākās šī diena.

Liepāja parūpējusies par plašu Jūras svētku programmu. Par laimi, organizatoriem acīmredzot izdevās vienoties ar debesu kanceleju – šodien pēc iepriekšējām drēgnajām dienām beidzot priecēja vasarīgi laika apstākļi.

Laukumā pie "Lielā dzintara" izvietota liela skatuve. Muzikanti vēl tikai mēģināja, bet tikmēr publika, gaidot koncertu, jau ieņēma vietas. Promenādē pilnā sparā notika gadatirgus – ļaudis pulcējās pie daudzajām amatnieku teltīm, visur jūtams apetīti raisošs ēdiena aromāts. Daudzi devās  uz Jūras spēku piestātni, lai uzkāptu uz karakuģu klāja. Kā parasti, interesentu rinda pāris desmitu metru gara. Vēl tālāk – starptautiskā plenēra "Liepājas marīna '19" izstāde.

Interesantākais Jūras svētku programmā Liepājā notika plkst.17 – pirmo reizi notika laivu un kuģu parāde, kas izraisīja publikas sajūsmu.

Ļaudis pulcējās arī krastmalā un uz Tramvaja tilta, kur vislabākais skats. Vispirms peldlīdzekļi  – no ātrgaitas laivām līdz plostiem – nāca no Liepājas ezera puses. Tie lēni pabrauca zem Tramvaja tilta un apmeta apli Tirdzniecības kanālā, kur atvēlēta vieta parādei. Pēc tam no Loču torņa puses pietuvojās un gar publiku devās "dienesta" peldlīdzekļi – kuteri un ātrgaitas laivas no Liepājas ostas, Liepājas Jūrniecības koledžas, Jūras kara flotes un policijas. Tām "kompāniju sastādīja" nelielas jahtas un atpūtas kuteri. Parādi noslēdza Liepājas ostas loču kuģi un velkoņi. Īpaši iespaidīgs šķita velkonis "TAK 1" ar uzrakstu "Traktors" uz borta.

Neskatoties uz tā izmēru, velkonis burtiski valsēja pa ūdeni, veikli griezdamies ap savu asi. Kanāla ūdens mutuļoja. Publika aplaudēja un sajūsmā komentēja notiekošo.

Parādi papildus krāšņoja mūzika Jūras spēku orķestra izpildījumā. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti