Dienas ziņas

Policija aicina gādāt par bērnu drošību

Dienas ziņas

Palīdz īpašumu strīdus izbeigt tiesā

Koru un pūtēju orķestru svētki Balvos

Koru un pūtēju orķestru svētki Balvos stiprina kopdziedāšanas tradīciju reģionos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tas ir viens no valstī nozīmīgākajiem pieturas punktiem ceļā starp iepriekšējiem un vēl tikai gaidāmajiem Vispārējiem Dziesmu un deju svētkiem – tā profesionāļi vērtē Balvos notikušo koru un pūtēju orķestru koncertu. Koncerts kopā pulcēja teju 2000 dalībnieku no visas Latvijas ar mērķi stiprināt kopdziedāšanas tradīciju ne tikai lielo svētku laikā galvaspilsētā, bet arī reģionos.       

Balvus pieskandināja pūtēju orķestru spēle un koru dziedātāju balsis gājienā līdz pilsētas estrādei, kur teju 50 Latvijas kori un 15 pūtēju orķestri no visas Latvijas vienojās svētku koncertā “Mirklis Balvos”.

“Tiešām radīt koncertu ar kora dziesmām, kas patīk pašiem kordziedātājiem, kas patīk skatītājiem un, ka cilvēki dzied no sirds, ne tā, ka tikai ar muti, bet ar papēžiem, ar skudriņām… Un ka mēs apzināmies un lepojamies, un sajūtam savu tautas mugurkaulu tautas,” svētkus aprakstīja Latvijas koru un pūtēju orķestru svētku režisore Edīte Siļķēna.

“Vienmēr ir labas emocijas, kad tu saproti, ka tu esi viena maza daļiņa no liela kaut kā! Un, kad visi dzied kopā, reizē, tas izrādās ne katrā valstī un ne katrā vietā notiek, tas mums ir unikāli, īpaši, kad mēs varam 2000 dziedāt vienā balsī! Vienā kopībā, tas taču ir brīnišķīgi!” atzina Balvu novada jauktā kora “Mirklis” dalībniece Rita Lipāne.

Līdz ar pūtēju orķestriem un koriem uz skatuves kāpa arī pavadošā grupa Andra Sējāna vadībā, jauniešu folkloras kopa “Soldanī”, etnogrāfiskais ansamblis un dejotāji.

Koncerts ir viens no svarīgākajiem posmiem ceļā uz Vispārējiem Dziesmu un deju svētkiem, kam repertuāru sagatavojis diriģenta Imanta Kokara dēls Uldis Kokars.

“Mazliet it kā gatavojos 2021. gadam, kad brāļiem Kokariem būs 200, uz 2018. gada svētkiem Gido Kokars bija izveidojis programmu, kuru īstenībā viņš katrus svētkus mēģināja. [..] Es uzskatu, ka tā īstā kora dziedāšana nav Rīgā, viņa ir ārpus Rīgas. Un jo tālāk, jo foršāk,” sacīja Latvijas koru un pūtēju orķestru svētku mākslinieciskais vadītājs, diriģents Uldis Kokars.

Līdz šim šādi koncerti notika citos reģionos, un Balvos tik plašā mērogā dziesmas nebija skanējušas jau padsmit gadus.

Taču piemērota infrastruktūra un pūtēju orķestra “Balvi” gūtie panākumi pērnajos Dziesmu un deju svētkos, deva iespēju aicināt viesus pie sevis.

“Šie visi pasākumi ir pa ceļam, kā tādi pieturas punkti, viņiem ir pietiekami jābūt kvalitatīviem. Gan lai uzturētu zināmā tonusā, kondīcijā kolektīvus, arī, lai atjaunotu spēlējamo un dziedamo repertuāru, lai izsijātu sēnalas, lai paliktu zelta graudi,” atzina Pūtēju orķestra “Balvi” diriģents Egons Salmanis.

Starp Dziesmu un deju svētku perioda pasākumi vēl notiks nākamnedēļ Liepājā, bet pēc tam Limbažu novadā. Savukārt nākamgad Daugavpilī gaidāmi Latgales Dziesmu svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti