Dienas ziņas

Krievijā protestos aizturēti vairāk nekā 3500 cilvēku

Dienas ziņas

Jorkas universitātē pēta vīrusa vājos punktus

Kori mēģina virtuāli

Kori Dziesmu svētkiem gatavojas virtuāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2023. gadā svinēsim Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtu, un jau šobrīd norit aktīvs darbs pie svētku veidošanas, iesaistot arī Latvijas amatierkorus noslēguma koncerta repertuāra veidošanā. Kori pasākumiem tikmēr gatavojas, izmantojot tehnoloģiju sniegtās iespējas. 

Miers un klusums, tāda šobrīd esot situācija kultūras centros, kur līdz ar oktobrī ieviestajiem pulcēšanās ierobežojumiem apstājusies ikdienas ierastā dzīve. 

"Jā, ir ļoti pat neierasti. It sevišķi no pavasara laika, kad rudenī kaut kas atsākās, tad tiešām bija tā sajūta ļoti interesanta – kā tā dzīve sākās, un tad tā atkal pēkšņi aprāvās," saka Ogres novada Kultūras centra direktores pienākumu izpildītāja Elīna Aupe. 

Tikmēr amatiermākslas kolekīvi mēģinājumus no kultūras centra telpām klātienē šobrīd pārcēluši virtuālajā vidē. Kori pa balsu grupām mēgina pat vairākas reizes nedēļā. "Viss ir pilnīgi savādāk. Un, ja agrāk likās, ka tas ir pilnīgi neiespējami, tad tagad nākas panākt, lai tas būtu iespējami," atzina Ķeguma jauktā kora "Lins" diriģente Maira Līduma. 

Kora dziedātāja Iluta Jansone stāsta, ka ikdienas mēģinājumā pieslēdzas vokālais pedagogs, kurš pamāca. "Bet "Zoom" mēs sēžam mājās, mēs sēžam patiešām krēslos, dīvānos, kur nu kuram tas ir ērti. Un mēs vienkārši cenšamies iemācīties to nošu materiālu. Bet par skanējuma kvalitāti, tas jau mūsu katra paša ziņā, cik ļoti mēs skanējumam liekam būt tikpat kvalitatīvam, kā mēs to darītu mēģinājumā," pauž Jansone. 

Šonedēļ noslēgusies Latvijas Nacionāla kultūras centra un Dziesmu svētku biedrības rīkotā aptauja, kurā Latvijas amatieru koru pārstāvji iesniedza desmit kora dziesmas, bez kurām, viņuprāt, Dziesmu un deju svētku koncerts nebūtu iedomājams. Darbs pie 2023. gada dziesmu svētkiem norit, šobrīd tiek veidots noslēguma koncerts, kur tad arī tiks iekļautas izvēlētās koru pārstāvju dziesmas.  Saņemti tika vairāk nekā divi tūkstoši pieteikumu. Un, kā norāda centrā, aptauja ļauj daudz plašāk izvērtēt šībrīža situāciju. 

"Atšķiras vai neatšķiras, ko domā paši koru diriģenti, ko domā dziedātāji. Un pēc tam varam skatīt arī sīkāk, cik tad bijuši aktīvi, no kuriem koriem vai no kuriem Latvijas reģioniem, kuri aktīvi, kuri mazāk aktīvi," saka Latvijas Nacionālā kultūras centra koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss. 

Pagaidām gan vēl informācija par desmit populārākajām dziesmām nav pieejama, notiek aptaujas  datu apkopošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti