Panorāma

EK: Latvijas ekonomika šogad augs straujāk nekā Igaunijā

Panorāma

Panorāma

Lielbritānijā pulcējas apvienotais bērnu un jauniešu koris

Lielbritānijā top pirmais latviešu apvienotais bērnu un jauniešu koris

Latviešu diasporas mūzikas pedagogi Lielbritānijā ir apņēmības pilni izdarīt teju neiespējamo – izveidot pirmo Apvienotās Karalistes bērnu un jauniešu kopkori un piedalīties XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2025. gadā. Nupat kā norisinājās pirmā kopkora nometne latviešu īpašumā "Straumēnos", ko organizēja biedrība "Latviešu pārstāvniecība Apvienotajā Karalistē" (LPAK) ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu. 

Kamēr meitenes dejo, tikmēr zēni blakus zālē dzenā bumbu vai kopā ar pieaugušajiem iemēģina roku novusa spēlē. Paši mazākie pavada laiku vai nu rotaļu stūrītī, vai kopā ar vecākiem. "Straumēnos" vietas ir daudz, un brīvajā laikā var izskrieties pēc sirds patikas, taču tad, kad notiek mēģinājums, pat lielākie nerātņi paliek klusi.

Kora diriģente Eva Šteinrēdere pastāstīja, ka mēģinājumi nometnē aizritējuši burvīgi: "Ja pašas skolotājas domāja – nenosēdēs divas stundas vienu strēķīti mēģinājumu... Un kā vēl nosēdēja! Mums bija trīsgadnieki bērni, kuri vienkārši turēja notiņas, kaut vai nevarēja nolasīt... tas bija vienkārši burvīgi!"

Paši mazākie piedalīties dziesmu svētkos nevarēs, taču pieredze noderēs, lai vēlāk dziedātu vietējā korī. 

Projekta autore, LPAK valdes locekle Elīna Bīta norādīja, ka korī dzied pat bērni, kuri latviešu valodu nemaz neprot: "Ne visiem latviešu valoda ir pirmā valoda.

Es baidījos, vai būs grūti dziedāt latviešu valodā, saprast, izrunāt tekstus. Ar to problēmu nebija! Arī daži bērni, kas vispār nerunā latviešu valodā, viņi dzied latviešu valodā."

Uz pirmo nometni ieradušies 45 bērni no 6 reģioniem kopā ar saviem skolotājiem, taču gaidāms, ka dziedātāju būs vairāk, pastāstīja skolotāja Kristīne Vaitkeviča:

"Ja, teiksim, no mūsu reģiona, no mūsu puses būs bērni, kam ir interese dziedāt, piedalīties dziesmu svētkos, es un mans vīrs, mēs esam gatavi uzņemties un mācīt tiem bērniem, palīdzēt. (..) Mēs arī Bredfordā vērsim vaļā skoliņu. Bredfordā atkal tiks atvērta skoliņa, tā kā tā ir tā puse, kur mēs to izdarīsim."

Daudzi kopā ar vecākiem bijuši Dziesmu svētkos, tādēļ paši labprāt grib piedalīties.


Skārleta Vaitkeviča: "Man ļoti patīk korī dziedāt. Es varu pateikt, ka... es varu dziedāt, man ļoti patīk dziedāt!"

Līva Holla: "Dziedājām daudzas dziesmas, man ļoti patika, jo es varēju visas emocijas parādīt caur dziesmām. Un man ļoti patika, ka citi bērni arī tur bija, un palīdzēja citiem bērniem, kuri nezināja tos vārdus. Tas bija ļoti forši."

Katrīna Karpova: "Nu, mēs ēdām ēdienu, diskotēka, tad mēs gulēsim. Man patīk, ka skaistas istabas šeit ir!"


Turpmāk kopkoris tiksies reizi divos mēnešos, pārējā laikā bērni katrs savā pilsētā ar skolotāju palīdzību apgūs repertuāru mazākās grupās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti