Zemnieku saimniecība "Dainas" Mores pagastā izveidota jau deviņdesmitajos gados. Šobrīd tajā slaucamas 15 govis, taču ganībās netrūkst arī jaunlopu. Saimniece Zenta Bite mājas sieru gatavo pašu vajadzībām, jo ikdienas slaukums tiek nodots pārstrādei.
“Tradicionālais Jāņu siers man pie dūšas nav gājis, jo kādreiz tie bija tādi skābeni, un tas vairs nav tas. Pamēģināju no svaigā piena, un visiem labi garšoja,” stāsta Zenta.
Saimniece stāsta - ja cits, ejot ciemos, izcep kādu kūku, tad no viņas visi vienmēr sagaida siera rituli. Visbiežāk galdā tiekot celts tradicionālais ķimeņu siers, nesen izmēģināts arī siers ar kaltētiem tomātiem un ķiplokiem.
“Ar riekstiem, valriekstiem un kaltētām dzērvenēm, viņam cukuru neliek, bet viņš ir kā saldais ēdiens. Bet ejošākais ir ķimenes, jo, kad viņš ir mazliet pastāvējis, tad apcep eļļā uz pannas, un tad viņš ir atkal vienreizējs,” saka saimniece.
Zentas gatavotā mājas siera recepte ir gaužām vienkārša - teju līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē svaigpienu un tam pievieno nedaudz citronskābes.
“Uzreiz jau viņš sāk veidot biezpiena receklīti. Atsulojas, tas nozīmē, ka temperatūra un viss ir riktīgi,” skaidro Zenta.
Gatavo masu nokāš un tai pievieno sāli. Pāris stundas to patur zem sloga, un tad jau siers ir gatavs ēšanai. Zenta stāsta, ka Dainu mājās Līgo svētki svinēti vienmēr. Sabrauc tuvāki un tālāki radi, kuras Jāņuguns.
“Jāņi ir tāds atskaites punkts, ka tā vasara jau ir pilnbriedā, un mazliet pat skumji, ka dienas atkal kļūst īsākas,” nosaka Zenta.