Vispirms noķer līdaku. Atceries, ka mazāka par 20 cm jālaiž atpakaļ ūdenī. Tālāk jau seko lieliskā Skrundas muižas šefpavāra Žaņa Raivo Behmaņa norādījumiem. Gatavošanas procesam vari sekot līdzi arī raidījuma "Pa straumei" sērijā, kurā tika laivots pa Vārtāju!
Nepieciešams:
(no šāda produktu daudzuma sanāks četras porcijas)
- svaiga līdaka – 2 kg,
- sāls – 15 g,
- cepameļļa – 20 ml,
- papardes – 6 lapas.
Ķiršu un garšaugu mērcei:
- Sauja svaigu skābo ķiršu,
- buntīte upesmētru,
- buntīte gārsas,
- puse saujas egļu dzinumu,
- buntīte diļļu,
- bērzu sulas sīrups – 20 ml.
Pagatavošana:
Vispirms sagatavo līdaku cepšanai. Iezied zivi gan no ārpuses, gan iekšpuses ar cepameļļu, ierīvē ar sāli un ietin paparžu palagos tā, lai visa būtu kārtīgi nosegta.
Liec papardēs ietīto līdaku ugunskurā uz kvēlojošām oglēm, cep kādas 30 minūtes.
Kamēr zivs cepas, pagatavo saldskābu aromātisku mērci, ar ko to pasniegt. Izņem no ķiršiem kauliņus, ķiršu pusītēm pievieno diezgan smalki sakapātus garšaugus, pielej bērzu sulas sīrupu un visu kārtīgi samīci tā, lai garšas sajaucas. Tas arī viss – svaigā mērce gatava.
Kad līdaka izcepusies, ņem to nost no uguns, pārklāj ar atsvaidzinošo ķiršu un garšaugu mērci un baudi, raugoties ugunskura oglēs. Te klāt lieliski derēs arī ugunskurā cepti kartupeļi.