Viola Anna Bīriņa dzimusi Līvānos, strādājusi un dzīvojusi Rīgā un Prāgā, beigusi Latvijas Kultūras akadēmiju, kur ieguvusi mākslas maģistra grādu kultūras teorijā. Pirms vairāk nekā desmit gadiem pārcēlusies uz Latgali – saimnieko netālu no Rēzeknes esošajā podnieku darbnīcā “Cukrasāta” un veido māla traukus. Svēpētā, reducētā, melnā keramika top tikai ar rokām, bez podnieka ripas.
Sastāvdaļas
(6 personām)
- 2 kg laša filejas (bez ādas)
- 2 ēdamkarote sāls
- 1 baltmaizes klaips
- 1 citrons (sarīvēta miziņa un sula)
- 2 ēdamkarote persilādes garšvielu maisījuma (sāls, ķiploki, pētersīļi)
- 800 g svaigi saldētu zaļo zirnīšu
- 0,5 l salda krējuma
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 ēdamkarotes persilādes garšvielas
Tartara mērcei:
- 200 g skāba krējuma
- 200 g majonēzes
- 4 mazsālīti gurķi
- 1 citrons (sarīvēta miziņa un sula)
Pagatavošana
Svaiga laša fileju sagriež sešos gabalos – apmēram 4 cm biezumā. Pārkaisa sāli. Maizes mīkstumu virtuves kombainā sasmalcina vai sakapā ar nazi. Pievieno persilādes garšvielu, citrona sulu un sarīvēto miziņu. Sagatavoto maizes masu ar abām rokām piespiež lasim, lai veidotos kažociņš. Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru un cep 200 grādos 20 minūtes, līdz maizes kļuvusi gaiši brūna.
Katliņā ieber saldētos zirnīšus, pielej saldo krējumu, pievieno persilādes garšvielu un sāli un liek karsēties uz plīts. Karsē apmēram 20–30 minūtes, līdz zirnīši ir kļuvuši mīksti un saldais krējums sabiezējis. Visu sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Uzkarsē.
Mērcei smalki sagriež mazsālīto gurķi, sajauc ar majonēzi, skābo krējumu. Pievieno citrona miziņu un sulu. Visu sajauc un liek mazos trauciņos.
Uz šķīvja liek zaļo zirnīšu biezeni, cepto lasi maizes kažociņā un trauciņu ar mērci.