Rundāles pils oranžērijā zied banāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau otro nedēļu Rundāles pils oranžērijā pa kārtai vien savu ziedu ver vaļā banāns, pavēstīja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Bemberga.

Kā stāsta oranžērijas speciāliste Inese Kapkalne, banāns ir īsts brīnums oranžērijā. Pēc viņas novērojumiem banāns reizi trijās dienās izdzen jaunu lapu, bet šoreiz lapas vietā pamanījusi zieda vārpu. “Tā lēnām un pamazām katru dienu viena pēc otras nokrīt zieda lapas un atklāj mazus banānu aizmetņus. Pagājušajā vasarā oranžērijā tika atvests banāns no Francijas, šis arī bija tas, uz kura ziedēšanu vairāk cerējām, bet viss izvērtās pavisam savādāk,” stāsta Kapkalne.

Uzziedējušais banāns audzis Bauskā, tam kādā mājā palicis par šauru, tāpēc tika atvests uz oranžēriju, saimniece laipni to atdāvināja Rundāles pils muzeja grāfu Šuvalovu oranžērijas kolekcijas papildināšanai.

Grāfu Šuvalovu oranžērija atklāta 2013.gada jūnijā,  uz atklāšanu oranžērija bija nokomplektēta ar 363 pašu izdaudzēto un dāvināto augu kolekciju, kuras lielāko daļu veido augi, kas minēti Rundāles pils 1852.gada 20.jūlija  inventarizācijas sarakstos.

Pašlaik, pateicoties dāvinātājiem, kuri savus augus atveduši uz oranžēriju un arī muzeja iespējai iegādāties ko jaunu, oranžērijā apskatāmi aptuveni  450 podaugi - dažādi sukulenti, tropu un subtropu augi. Grāfu Šuvalovu kolekcijas sarakstos minēti 19. gadsimta vidus iecienītie telpaugi - kaktusi, alojas, pelargonijas un dālijas. Lielu daļu veido tradicionālie oranžēriju augi, kā arī eksotiskie augi – kivi, avokado, mandarīni, kumkvati, citroni, kafijas koks, vīģes koks, gvajave u.c.

No 1.novembra līdz 30.aprīlim oranžērijas apmeklējums jāpiesaka iepriekš pa telefonu +371 63962197; +371 26499151 vai [email protected] 

Vasaras sezonā (maijs-oktobris) oranžērija atvērta katru dienu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti