Mundieris ir to vārdu vidū, ko ikdienā lieto diezgan retni - novecojis vārds. Par mundieri senatnē sauca formas tērpu. Formas tērps ir tas, ko velk mugurā. Tad nu saprotams, ka "kartupelis mundierī" ir tāds, kurš nav "novilcis" mizu.
Nepieciešams:
- Kartupeļi.
- Sāls.
- Sviests.
Pagatavošana:
Izvēlas vidēji lielus kartupeļus, tos labi ar suku nomazgā - bērniem šis darbs patiks! Lai kartupeļi ātrāk izceptos, tos liek ūdenī un vāra gandrīz mīkstus, tad karsto ūdeni nolej un kartupeļus liek uz plāts.
Sviestu izkausē un ar otiņu pārsmērē kartupeļus, pārkaisa ar sāli, cep 190 grādos apmēram 20 minūtes.
Garšīgi ar sviestu, skābo krējumu, biezpienu un zaļajiem salātiem.
Pildīti cepti kartupeļi
Kartupeļus izcep, kā iepriekš aprakstīts, tad iegriež un pilda ar krējumu, svaigo sieru, rīvētu sieru.
Kartupeļus var uz dažām minūtēm ielikt cepeškrāsnī, lai siers izkūst.
Cepti sagriezti kartupeļi
Kartupeļus kārtīgi nomizo, ieliek ēdamkarotē, ar nazi iegriež, līdz nazis atduras pret karoti - tā kartupeli nepārgriezīs pušu, jo nepieciešams, lai šķēlītes apakšā turētos kopā.
Kartupeļus pārsmērē ar kausētu sviestu vai eļļu, cep 180 - 190 grādos apmēram pusstundu - līdz kartupeļi mīksti, pārkaisa ar sāli.