Katrai ģimenei ir savi paradumi, darbojoties virtuvē, arī mērtrauku izmantošanā. Kāda saimniece produktus zināmā receptē liek "uz aci" (izskaidrojiet šo jēdzienu bērniem!), cita gatavo tikai precīzi pēc receptes, sverot produktus vai izmanto mērtraukus. Mazajiem pavāriem būtu noderīgi iepazīties ar dažādiem mērtraukiem, lai varētu darboties arī patstāvīgi, gatavojot vienkāršas receptes.
Sarunai ar mazākiem bērniem izprintējiet krāsojamu zīmējumu:
Sameklējiet visus savas virtuves mērtraukus un salīdziniet tos ar zīmējumā redzamiem.
Mērtrauku galvenais uzdevums ir panākt, lai receptē tiktu pievienots precīzs daudzums nepieciešamo produktu. Reizēm sastāvdaļas tiek norādītas nevis gramos, bet glāzēs vai karotēs - tas derēs receptēm, kurās svarīga ir proporcija. Taču visos pārējos gadījumos tev noderēs dažas gudrības.
Iegaumē:
- Mērkaroti un mērtrauku vari izmantot tad, ja nepieciešams izmērīt tilpumu, un to parasti norāda mililitros vai litros.
- Ja uz mērkarotes ir norādīti grami, atceries, ka tā būs precīza tikai un vienīgi attiecībā uz ūdeni, bet visu pārējo produktu svars atšķirsies.
- Lūk, piemērs – šajā mērkarotē ieiet 15 grami cukura, bet auzu pārslas - tikai 7 grami. Tāpēc gramus visprecīzāk tev palīdzēs noteikt pārtikas svariņi.
- Bet ja tomēr kā mērvienību izmanto karoti, piepildi to bez kaudzes, savukārt glāzi izvēlies vidēja lieluma.