Kultūras ziņas

Pirmizrāde filmai par Alvi Hermani

Kultūras ziņas

Tiesa nesaskata pamatu prasības celšanai

Uz Rīgu atvests mūzikls "Monte-Kristo"

Maskavas operete uz Rīgu atvedusi «Monte-Kristo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 5.janvārī, un trešdien, 6.janvārī, uz Dailes teātra skatuves kāps Maskavas operetes teātra mākslinieki. Kaimiņvalsts viesi uz Rīgu ir atveduši vienu no Krievijā populārākajām operetes izrādēm “Monte-Kristo”. Šis košais iestudējums ārpus Krievijas robežām ir viesojies reti. Turklāt viesizrādes Rīgā ir pirmās arī pašam Maskavas operetes teātrim.

"Monte-Kristo" ir viens no visvairāk izrādītajiem mūzikliem Krievijā. Kopš 2008.gada pirmizrādes ir nospēlētas vairāk nekā 500 izrādes un skatītāju skaits tuvojas miljonam. Par mūzikla pamatu ņemts klasiskais Aleksandra Dima romāns “Grāfs Monte-Kristo”. Atpazīstams stāsts, varoņu kaislības un straujie notikumu pavērsieni - iespējams, tā ir iestudējuma panākumu atslēga Krievijā un teātra festivālos pasaulē.

"Man par lielu pārsteigumu pirms mums nekur pasaulē "Monte-Kristo" nebija iestudēts kā nopietns muzikāls projekts. Pat paši franči, kad viesojās pie mums, brīnījās, kādēļ par to nebija iedomājušies," saka Maskavas operetes teātra direktors Vladimirs Tartakovskis.

Dinamiska horeogrāfija, specefekti, koši kostīmi un grims atdzīvojas 43 Romana Ignatjeva radītās mūzikas numuros. To prasa žanrs, gluži tāpat kā augstu aktiermeistarību.

Kā vēstīts, izrādē piedalās Krievijas operetes žanra zvaigznes Igors Balalajevs un Maksims Novikovs, bet Mersedesas lomu atveido kino un teātra aktrise Valērija Lanska.

Valērija Lanska par opereti "Monte Kristo"
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

„Ar "Monte Kristo" sākās mana mūziklu karjera. Tāpēc – tāpat kā pirmais mīlas romāns – "Monte Kristo" man vienmēr būs ļoti īpaša un tuva izrāde, un loma tajā – pati sirdij dārgākā. Arī pats stāsts ir aktuāls, lai arī uzrakstīts ļoti sen, tas ietver mūžīgās tēmas, un man šķiet, ka mēs tās atklājam kā saprotamas un tuvas ikvienas paaudzes skatītājiem. Vispār tā ir sanākusi tāda ģimenes izrāde, kaut arī tajā risināta dziļa un nopietna drāma," stāsta Valērija Lanska. "Es ceru, ka kāds izrādē paraudās, kāds pasmiesies, bet noteikti no izrādes neviens vienaldzīgs neaizies”.

"Par mūzikliem mēdz teikt, ka tas ir kaut kas jautrs un vienkāršs. Aktieri dzied un lēkā. Īstenībā, izejot tam cauri kā dramatiska aktrise, saprotu, ka darbs mūziklā ir grūtāks. Šeit vajag ne tikai spēlēt lomu, bet arī labi dziedāt, labi kustēties un darīt to visu organiski. Un aiz šī viegluma, ko redz skatītāji, ir grūts, pat ellīgs darbs," norāda Valērija Lanska.

Iestudējuma sagatavošana ir prasījusi aptuveni 800 stundas, un tā izrādīšanā parasti ir iesaistīti vairāk nekā 100 profesionāļi. Tieši tādēļ viesizrādēm ir sagatavots ceļojuma aprīkojums un sastāvs, kas ir lētāks un atbilst mākslinieku vēlmei savu darbu izrādīt arī ārpus Krievijas. Turklāt, kā atzīst paši mākslinieki, šodien starp mūsu valstīm ir svarīgi stiprināt kultūras tiltus.

"Es politikā negribu jaukties. Zinu tikai to, ka viesizrādes notiek. Mūsu mākslinieki brauc uz Eiropu un Ameriku, tāpat kā mēs pie jums atbraucām. Pie mums brauc no Eiropas un Amerikas. Šis process netiek pārtraukts. Tādēļ tas dod cerību, ka sankcijas reiz beigsies un viss tiks ievirzīts normālās sliedēs," pauž Vladimirs Tartakovskis.

Rīgā "Monte-Kristo" tiks izrādītas 5. un 6.janvārī, bet Maskavas operetes teātra viesizrādes turpināsies un noslēgsies Tallinā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti