Kultūra / Literatūra
Kāpēc jūtamies vientuļi, un kā pārvarēt kautrību? Izdota filozofijas grāmata bērniem
Kāpēc jūtamies vientuļi, un kā pārvarēt kautrību? Izdota filozofijas grāmata bērniem
Bērnu izglītojošās literatūras izdevniecība "Droši un koši" izdevusi pirmo pirmsskolas vecāko grupu un sākumskolas vecuma bērniem paredzēto filozofijas grāmatu latviešu valodā "Gudras domas zinātkāriem prātiem", kas caur stāstiem par nozīmīgiem pasaules filozofiem iepazīstina ar viņu idejām un sniedz ieskatu, kā izprast dzīvi un padarīt to kaut mazliet vieglāku, informēja "Droši un koši".
«Čekas šofera atmiņas» un «Saķemmē matus!». Jaunumi grāmatu pasaulē
«Čekas šofera atmiņas» un «Saķemmē matus!». Jaunumi grāmatu pasaulē
Šoreiz būs stāsts par divām grāmatām, kas pagājušajā nedēļā piedzīvoja atvēršanas svētkus. Stūra mājā atvēršana bija jaunākajam Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības izdevumam "Čekas šofera atmiņas". Savukārt kultūrtelpā "Ola Foundation" – Vintras Vilcānes grāmatai "Saķemmē matus!". Atvēršanas svētki vienā nedēļā ir vienīgais, kas grāmatas sasaista, bet izvēlējos tās apskatīt kopā tādēļ, ka Vintras Vilcānes grāmata, kas ietver ko līdzīgu sajūtu gleznām, var kalpot kā atsvars "Čekas šofera atmiņām", kas savukārt ir gana dokumentālas, reālas piezīmes, ko savulaik rakstījis patiešām čekas šoferis Kārlis Ceipe.
Šausmas ārā un šausmas cilvēkā. Grāmatas baiļpilnai lasīšanai
Šausmas ārā un šausmas cilvēkā. Grāmatas baiļpilnai lasīšanai
Rudens tumsa sākusies, un jau tagad zināms, ka tā nekontrolējami un nenovēršami ielīdīs namos un būdiņās, bulvāros un šķērsielās. Šis ir šausmu literatūras laiks, vakari, kuros naktslampiņas staros iegrimt lappusēs, bailēs mirdzošās un stindzinošās. Cienot plašo un bagātīgo šausmu literatūras žanru, apzinos, ka tā zari un atzari ir teju bezgalīgi. Tomēr saskaldot šausmu un baiļu literatūras plauktu divās nosacītās daļās, iespējams nodalīt grāmatas, kurās dominē šausmas, kas mīt kaut kur ārpusē, – spokos, garos, milžos, nešķīsteņos vai slepkavās. Taču tikpat liels un nekontrolējams ļaunums mājo cilvēkā pašā. Tas izplešas tāpat kā tumsa un pārņem visu sev apkārt, bet pretī tam stāties var vien gaiša cilvēcība un cerība.
Vai lasīt šodien ir garlaicīgi? Diskutē eksperti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas
Vai lasīt šodien ir garlaicīgi? Diskutē eksperti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas
Mūsdienās arvien mazāk ir bērnu, kuriem grāmatu lasīšana liekas kā interesanta nodarbe. Lai to mainītu, bērniem skolā nepieciešams piedāvāt to autoru mūsdienīgu literatūru, kurus iespējams satikt, ar kuriem iespējams parunāties un mijiedarboties. Tāpat skolā jāvelta atsevišķs laiks tam, lai bērni vienkārši lasītu priekam, nevis gatavojoties kontroldarbiem, citādi skola var nogalināt bērnos lasītprieku, diskusijā "Kas veicina lasītprieku? Baltijas pieredze un plāni" sprieda eksperti. 
Klajā nāk grāmata «Čekas šofera atmiņas»
Klajā nāk grāmata «Čekas šofera atmiņas»
Klajā nākusi grāmata "Čekas šofera atmiņas", kas ir komjaunieša, čekas šofera, padomju kaujinieka, galvenā cenzora un mūža nogalē Atmodas kustības atbalstītāja Kārļa Ceipes atmiņas. Tās sniedz retu iespēju ielūkoties 20. gadsimta traģiskajās norisēs no citas puses.
Tēlniecības bībele. Klajā nāk Rutas Čaupovas mūža pētījums
Tēlniecības bībele. Klajā nāk Rutas Čaupovas mūža pētījums
Izdevniecība "Neputns" laidusi klajā mākslas zinātnieces Rutas Čaupovas mūža darbu – pētījumu "Profesionālā tēlniecība Latvijā. Ievirzes. Personības. Notikumi". Tas ir autores personisks stāsts par šo mākslas jomu, ietverot vēsturi un mūsdienas.
Viss vienuviet. Atklāta Digitālā bibliotēka
Viss vienuviet. Atklāta Digitālā bibliotēka
No 26. oktobra lasītāji var meklēt dārgumus un vērtīgu informāciju ne tikai Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB), bet arī Digitālās bibliotēkas krājumos. Kas sagūlis septiņus gadus tapušās digitālās bibliotēkas virtuālajos plauktos, kur esot gandrīz četri miljoni vienību?
«Paldies Dievam, atkal grūti laiki» un citi vēstījumi Latvijas atklātņu kolekcijas izdevumā «Atmiņu...
«Paldies Dievam, atkal grūti laiki» un citi vēstījumi Latvijas atklātņu kolekcijas izdevumā «Atmiņu topogrāfijas»
Vai zinājāt, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā līdzās grāmatām un citiem iespieddarbiem glabājas arī vairāk nekā simt tūkstoši atklātņu? Un nupat pienācis šīs kolekcijas zvaigžņu brīdis: Latvijas Nacionālā bibliotēka laidusi klajā izdevumu "Atmiņu topogrāfijas". Tā ir simt fotopastkaršu izlase no 20. gadsimta 20.–30. gadiem – personisku un kolektīvu atmiņu kaleidoskops ar lielu pētniecisko un arī estētisko vērtību.
Spokoties un jokoties. Bērnu un jauniešu grāmatu izlase Veļu mēnesim
Spokoties un jokoties. Bērnu un jauniešu grāmatu izlase Veļu mēnesim
Klāt skolēnu rudens brīvlaiks, tātad arī vairāk laika lasītpriekam un aizraujošai grāmatai. Veļu mēnesī, oktobrī, labi iederētos lasāmviela, kurā meklēt un atrast baisus un pavisam draudzīgus spokus, mistiskus tēlus un maģiskus notikumus, bailes un šermuļus, bet pats galvenais – daudz gaismas un cerības par to, ka arī spokos nav pazudusi labestība un cilvēcība.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd