Kultūra / Ekrāns
Skaties Replay.lv|Sieviešu pieskatīšana. Kristīnes Briedes dokumentālās filmas «Svārstības» recenzij...
Skaties Replay.lv|Sieviešu pieskatīšana. Kristīnes Briedes dokumentālās filmas «Svārstības» recenzija
Kristīnes Briedes filmas "Svārstības" centrā ir trīs mūsdienu latviešu garīdznieces. Lai gan filmā uzsvars ir uz tās varonēm, darbs ir tapis ļoti konkrētā sociāli politiskā kontekstā – Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam divdesmit gadu garumā sievietes varēja kalpot kā mācītājas.
Debijas filmas. Kritiķe Dārta Ceriņa un publicists Žulijens Nuhums Kulibali pārskata «Lielā Kristapa...
Debijas filmas. Kritiķe Dārta Ceriņa un publicists Žulijens Nuhums Kulibali pārskata «Lielā Kristapa» nominācijas
Kādas ir sakarības, pārsteigumi un vilšanās, skatoties latviešu filmas? Kino kritiķe Dārta Ceriņa un kino publicists Žulijens Nuhums Kulibali pārskata "Lielā Kristapa" nominantu listi. Šoreiz par debitantiem kino jeb trim filmām, kas izvirzītas kategorijā "Labākā debijas filma", – Mārča Lāča "Revolūcija", Elzas Gaujas "Tikmēr Lucavsalā" un Toma Harjo "Sēklis".
«Lielā Kristapa» ceremonija pilnā garumā būs skatāma tikai LSM tiešraidē
«Lielā Kristapa» ceremonija pilnā garumā būs skatāma tikai LSM tiešraidē
23. februārī ar divām pirmizrādēm kinofestivāla mājās – kinoteātrī "Splendid Palace" – sākas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" programma. Atklāšanas seansā pulksten 18.00 demonstrēs balvai nominētās dokumentālās filmas – Andreja Verhoustinska "Nr. 105555" un Kristīnes Briedes "Svārstības". "Lielā Kristapa" programma skatāma kinoteātrī "Splendid Palace", retrospektīvā programma visu nedēļu skatāma tiešsaistē – filmas.lv, līdz 24. februārim vēl iespējams nobalsot par filmu, kas saņems skatītāju simpātiju, bet svinīgā noslēguma ceremonija notiks 26. februārī Rīgas cirkā, un tiešraidē to pilnā garumā demonstrēs LSM, savukārt LTV1 būs vērojama ceremonijas otrā daļa.
Klāt nacionālā kino balva «Lielais Kristaps». Vai skatītāji pēc pandēmijas ierobežojumiem atgriezuši...
Klāt nacionālā kino balva «Lielais Kristaps». Vai skatītāji pēc pandēmijas ierobežojumiem atgriezušies kinoteātros?
Ceturtdien, 23. februārī, sākas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" programma, kas vainagosies ar laureātu apbalvošanas ceremoniju svētdienas vakarā. Aizvadītais gads bija ļoti ražīgs filmu skaita ziņā, jo uz ekrāniem nonāca liels daudzums "pandēmijas aizkavētu" filmu. Interese par tām sāka atgriezt skatītājus kinoteātros, ko pandēmijas laiks jau bija atradinājis no šī klasiskā kino skatīšanās formāta. Pērn Latvijas filmas kinoteātros noskatījās divreiz vairāk skatītāju, nekā pandēmijas smagi skartajā 2021. gadā. Tiesa, šis apmeklējums vēl ir krietni mazāks nekā pirmspandēmijas laikā.
Z paaudzes burbulis, deviņdesmito kaislības un kaimiņu būšana – «Lielajam Kristapam» nominētās daudz...
Z paaudzes burbulis, deviņdesmito kaislības un kaimiņu būšana – «Lielajam Kristapam» nominētās daudzsēriju filmas
Atlikušas "Lielā Kristapa" skatītāju balsojuma pēdējās dienas, tāpēc atskatāmies uz darbiem, kuriem nacionālās kino balvas ceremonijā ir iespēja iegūt labākās daudzsēriju filmas titulu. Daudzsēriju filmas un seriāli, kas nominēti "Lielajam Kristapam" pārstāv dažādu žanru darbus, kuriem katram ir sava mērķauditorija. Tie ir režisores Madaras Dišleres "Ārčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem", Armanda Zvirbuļa "Krimināllieta iesācējam" un Alberta Viegliņa "Viss norm".
Tiešsaistē bez maksas skatāma «Lielajam Kristapam» veltīta filmu programma
Tiešsaistē bez maksas skatāma «Lielajam Kristapam» veltīta filmu programma
Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" notiks no 23. līdz 26. februārim, un paralēli klātienes norisēm plaša "Lielajam Kristapam" veltīta programma skatāma tiešsaistē. Nacionālā kino centra vietnē filmas.lv no 21. līdz 28. februārim bez maksas visā pasaulē var skatīties trīs tematiskas izlases – filmas, kuru scenārija autors ir "Lielā Kristapa" Mūža balvas laureāts, kinodramaturgs Alvis Lapiņš; 2021. gadā apbalvotās "Lielā Kristapa" filmas un simtgadnieka Rolanda Kalniņa filmu retrospektīvu, informēja kino centra pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd