Kultūra / Ekrāns
Festivāla «Artdocfest/Riga» programmā šogad gandrīz 50 dokumentālās filmas
Festivāla «Artdocfest/Riga» programmā šogad gandrīz 50 dokumentālās filmas
20. februārī mākslas centrā "Zuzeum" notika 3. starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" preses konference, kurā izziņota pilna festivāla programmu. Šī gada festivālā, kas norisināsies no 2. līdz 9. martam, četrās dažādās programmās būs skatāmas gandrīz 50 dokumentālās filmas.
Brīnumainā ikdiena, velnišķīga kulīte un viltīgā neirobioloģija – «Lielajam Kristapam» nominētās ani...
Brīnumainā ikdiena, velnišķīga kulīte un viltīgā neirobioloģija – «Lielajam Kristapam» nominētās animācijas filmas
Animācijas filmu joma šodien ir patiesa iespēju, eksperimentu un brīvības zeme. Tā ļauj veidot dažādu formu un kompozīciju darbus, atklāt visdažādāko tēmu lokus jaunos un oriģinālos veidos. Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" izvirzītās trīs animācijas filmas – Kristas Burānes "Dziesma par brīnumskapi", Daces Rīdūzes "Dusmukule" un Signes Baumanes "Mans laulību projekts" – parāda šī kino žanra piedāvājumu visiem vecumiem – gan jaunākajiem skatītājiem, gan pieaugušajiem. Prieks arī par to, ka nominētās animācijas filmas vairāk ir autoru vai mākslas darbi, nevis patēriņa produkti.
Kuldīgu «ieņēmuši» kino industrijas pārstāvji; filmē korejiešu spēlfilmu
Kuldīgu «ieņēmuši» kino industrijas pārstāvji; filmē korejiešu spēlfilmu
Kuldīgā šajās februāra dienās notiek vēsturiskās korejiešu spēlfilmas "Harbin" uzņemšana. Filmēšana notiek, sadarbojoties Latvijas producentu kompānijai "Film Angels Studio" ar Dienvidkorejas kompāniju "Hive Media Corp." un franču kompāniju "Keystone Films". Kuldīgā līdz šim uzņemtas 35 spēlfilmas un dokumentālās filmas. Interese par vecpilsētu un tā apkārtnes iemūžināšanu kinofilmās nerimst.
Berlīnes kinofestivāla Eiropas Kino tirgus fokusā – Baltijas valstis
Berlīnes kinofestivāla Eiropas Kino tirgus fokusā – Baltijas valstis
Atklāts Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas iezīmē jaunā kino gada sākumu. Galvenajā konkursa skatē šogad 19 jaunas filmas. Programmā pārsteidzoši daudz melodrāmu un komēdiju, kam līdzās skarbi stāsti par Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Šogad Eiropas Kino tirgū pēc vairāku gadu gatavošanās tiek arī piedāvāts industrijas pasākumu kopums ar nosaukumu "Baltijas valstis fokusā".
Analogā kino valdzinājums un formas eksperimenti. «Lielajam Kristapam» nominētās īsmetrāžas filmas
Analogā kino valdzinājums un formas eksperimenti. «Lielajam Kristapam» nominētās īsmetrāžas filmas
Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju balsojums notiek līdz 24. februāra pulksten 23.59, un tajā piedalās 24 filmas, no tām astoņi darbi, kas balvai nominēti īsmetrāžas dokumentālo un spēlfilmu kategorijās. Dokumentālo īsfilmu kategorijā nominēta Jāņa Ābeles filma "81 metrs", Andreja Verhoustinska filma "Nr.105555", Mārča Ābeles un Laura Ābeles filma "Mierjemā", Zanes Gargažinas filma "No manis nav jābaidās", Emīla Alpa filma "Renesanses laika cilvēks". Īsmetrāžas spēlfilmu kategorijā savukārt atrodami trīs darbi – Kristinas Martinukas filma "Augustā", Paula Ķestera filma "Pirmie soļi", Rūtas Znotiņas filma "Sāc visu no jauna".
Pirmizrādes, īpaši seansi un retrospekcijas. Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps» izziņo programm...
Pirmizrādes, īpaši seansi un retrospekcijas. Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps» izziņo programmu
Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" norisināsies no 23. līdz 26. februārim. "Lielā Kristapa" programmā notiks filmu pirmizrādes un balvai nominēto filmu seansi, informēja rīkotāji. Līdz 24. februārim risinās balsojums par skatītāju balvu.  Noslēguma ceremoniju, kas notiks Rīgas cirkā, tiešraidē demonstrēs Latvijas Televīzija un LSM.lv.
Šogad ciklā «Latvijas kods» taps piecas jaunas dokumentālās īsfilmas
Šogad ciklā «Latvijas kods» taps piecas jaunas dokumentālās īsfilmas
Izvēlēti Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu konkursa "Latvijas kods. Latvija šodien" 2023. gada uzvarētāji. Projekta vienpadsmitajā gadā piecus jaunus stāstus, dokumentējot Latviju, veidos režisori Andrejs Verhoustinskis, Žaklīne Zābere-Gāga, Aleksejs Beļeckis, Toms Upītis un Ildze Felsberga.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd