Dienas ziņas

NEPLP aicina ziņot par negodīgiem kabeļoperatoriem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Latvijā apvienojas ukraiņu kultūras darbinieki

Katrs strādā savā frontē – Latvijā apvienojas ukraiņu kultūras darbinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Pēc kara beigām mēs jūs visus gaidīsim brīvajā Ukrainā!" saka ukraiņu žurnālisti, rakstnieki, kultūras darbinieki, kuri pašlaik uzturas Latvijā. Viņi ir ne tikai kara bēgļi, daļa šeit radoši strādā un dēvē sevi par otru fronti ārpus dzimtenes. Ikviens uzrunātais pateicas Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu.

Masu mediji informē, ka šobrīd no Ukrainas izbraukuši aptuveni viens miljons iedzīvotāju.

Katerina Moskalenko Latvijā ieradās otrdien. Viņa vēl pirms kara savā dzimtenē kā tulkotāja bija pieteikusies darbam starptautiskajā rakstnieku rezidencē Latvijā – Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājā.

"Šobrīd katrs strādā savā frontē. Kādam tā ir informācijas fronte. Kāds lūdzas stundām, un tā ir arī palīdzība. Kā kurš var. Šobrīd tie, kas nav nekad rokās turējuši ieročus, iet ar ieročiem aizstāvībā," saka Katerina Moskalenko.

Katerina dzīvo netālu no Kijevas. Lai atbrauktu uz Latviju, ceļā pavadīja vairāk nekā 40 stundas. Prātu nodarbināja domas, vai šis ir pareizs lēmums, tomēr ģimene pārliecinājusi, ka Latvijā esot, viņa varēs Ukrainai palīdzēt vairāk.

"Katrs var palīdzēt savā vietā. Ja esi rakstnieks, tu vari rakstīt tekstus. Ja esi garīdznieks – lūdzies! Ja esi mediķis – palīdzi šai sfērā. Ja esi gleznotājs – zīmē plakātu. Vajag izmantot visas iespējas," uzsver Katerina Moskalenko.

Irina Ruzheviča un Ludmila Ruzheviča Latvijā iebrauca šonedēļ kā bēgles no Rietumukrainas. Irina līdz šim strādājusi pašvaldības jaunatnes lietu departamentā un dzīvojusi netālu no Ivanofrankivskas. Sievietes uz Latviju brauca trīs diennaktis. Esot Latvijā, viņas nav zaudējušas cīņas sparu un vēlas palīdzēt ģimenēm ar bērniem nokļūt Latvijā.

"Tie, kas dzied, sāka dziedāt kara dziesmas. Daudzi jau ir frontē," norāda Ludmila Ruzheviča.

"Pievienojās teritoriālajai aizsardzībai. Ļoti daudzi. Gan valsts, gan vietējie mākslinieki. Katrs, kā var – palīdz. Šī saliedētība ļoti palīdz!" uzsver.

Oļegs Kudrins arī šobrīd strādā Latvijā. Viņš ir Ukrainas valsts informāciju aģentūras "Ukrinform" korespondents.

"Mūsu pilsoņi ir ļoti varonīgi cilvēki, kas strādā savas valsts labā, lai novērstu agresiju  Es strādāju, monitorēju. Palīdzu saviem kolēģiem Kijevā," atklāj Kudrins.

Ukrainas vēstniecības Latvijā Kultūras departamentā šobrīd daudz darba: tiek apkopota informācija, veikta koordinācija; spēku dod Latvijas iedzīvotāju atbalsts.

Ukrainas vēstniecības Latvijā Kultūras departamenta darbiniece Viktorija Prituļaka stāsta: "Pat vairāki Ukrainas izdevēji lūdz, lai cilvēki pierakstītu savas dienasgrāmatas. Jā, cilvēkiem nav ieroču, bet viņi var pierakstīt savas sajūtas. Kā jūt līdzi ukraiņiem. Kā viņi piedalījās humānās palīdzības vākšanā, kā viņi gāja mītiņos."

Ukraiņi, kas uzturas Latvijā, meklē visus iespējamos veidus, lai palīdzētu savas tautas cīņai pret militāro agresiju arī no attāluma. Katerīna tulkos, palīdzēs humanitārās palīdzības centrā, Irinas ģimene izplata informāciju par bēgļu iespējām Latvijā, Oļegs raksta, nežēlojot stundas miegam.

Visi uzrunātie vēlas teikt lielu paldies Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu.

KONTEKSTS:

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā februāra beigās tūkstošiem cilvēku devās bēgļu gaitās. Nedēļu kopš iebrukuma sākuma Ukrainu pameta aptuveni viens miljons cilvēku, liecina ANO Bēgļu aģentūras dati.

Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku.

Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu, un tam Latvijā varētu būt vajadzīgi 34,7 miljoni eiro. Latvijas valstspilsētas ir gatavas uzņemt līdz 6000 Ukrainas bēgļu. Līdz 2.martam Latvijā bija ieradušies vairāk nekā 750 Ukrainas valstspiederīgo.

Lai sniegtu vienotu palīdzību Ukrainai un Ukrainas bēgļiem, darbojas Latvijas nevalstiskā sektora izveidota tīmekļvietne www.ukraine-latvia.com. Platformā "Ziedot.lv" Ukrainas cilvēkiem piecu dienu laikā saziedoti vairāk nekā 4 miljoni eiro.

Valsts pārvalde un nevalstiskās organizācijas (NVO) aicina cilvēkus neorganizēt palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem pašiem un nevest to uz Polijas–Ukrainas robežu, jo, kā apstiprina organizācijas un valsts iestādes Polijā un Ukrainā, tas ir bīstami, turklāt tādējādi rodas haoss un rindas, kas kavē ukraiņu bēgļu nokļūšanu drošībā Eiropas Savienībā. 

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti