Dienas ziņas

Liepājā mediķu joprojām trūkst

Dienas ziņas

Abavas rumba varētu kļūt par dabas pieminekli

Pelēkie zirņi – aizsargājams nacionālais produkts

ES atzīto pelēko zirņu selekcija pēdējos gados - entuziastu darbs, bet audzētāju interese aug

Latvijas lielie pelēkie zirņi iekļauti Eiropas Savienības nacionālo produktu reģistrā, un īpaši gandarīti par to ir pasaulē vienīgie šo zirņu selekcionāri – Priekuļu laukaugu selekcijas institūts. 

Institūtā uzsver, ka ilgus gadus darbs pie zirņu selekcijas bijusi vien pašu iniciatīva. Arī tagad valsts atbalsts tam ir minimāls, tomēr cerīgi justies liek lauksaimnieku pieaugošā interese par pelēko zirņu audzēšanu.  

No savulaik lopbarības vajadzībām paredzēta produkta  radusies mūsdienās pazīstamā lielo pelēko zirņu šķirne “Retrija”, kas selekcionēta jau pirms vairāk nekā 25 gadiem. Pelēkie zirņi patiesi ir īsti nacionāls produkts, jo tie vispirms veidoti tautas selekcijas ceļā.

“Kādās mājās ir atlasīti tādi lielāki zirņi, un tie atlikti Ziemassvētku galdam. Un mēs  - vēl mūsu bijusī selekcionāre Maija Vitjažkova -  jau šeit selekcijas ceļā no šiem atlasījām šķirni, ko mēs piedāvājam ražotājiem,” stāstīja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta direktore Arta Kronberga.

Tiesa, ilgu laiku zirņi bijuši nepelnīti aizmirsti, pēc tiem bijis mazs audzētāju pieprasījums, un selekcijas darbs balstījies vien uz institūta entuziasmu. Arī šobrīd valsts piešķīrusi finansējumu vien bioloģisko zirņu selekcijai, tomēr jācer, ka novērtēs arī citu šķirņu izveidi. Institūts iesaistījies apjomīgā starptautiskā projektā, no Latvijas pētniecībai piedāvājot tieši pelēkos zirņus.

“Šogad šī projekta ietvaros šie zirņi ir gan Grieķijā auguši, gan Portugālē, dienvidu valstīs, arī Norvēģijā, un tad, kad mēs liksim kopā rezultātus, tad mēs redzēsim, kā tad viņi jūtas katrā no šīm valstīm,” atklāja Kronberga.

Jau ilgus gadus Priekuļos selekcionētos zirņus audzē arī Burtnieku novada “Adzelviešu” saimniecībā. Šogad raža bijusi vidēja, tomēr zirņi padevušies lieli un vēsā vasara sargājusi arī no tārpiem. Audzētāji vērtē, ka šis patiesi ir atzinību pelnījis produkts, un prieks, ka ar to izdodas iepazīstināt arī saimniecības viesus.

“Ļoti daudz arī tūristi nopērk šeit zirņus, un pat igauņi priecājas, viņi arī pirka pie mums zirņus. Igauņi neēd zirņus, viņiem ir  kama milti, viņi tur samaļ tos zirņus, bet  pelēkos zirņus - tādu ēdienu viņi neēd,”  stāstīja  Z/S “Adzelvieši” saimniece Dzidra Grīnberga.

Pieteikums Eiropas komisijai ierakstīt Latvijas lielos pelēkos zirņus nacionālo produktu reģistrā tika nosūtīts pagājušā gada sākumā. Līdz šim šajā reģistrā iekļauti   Latvijas ēdieni - sklandrausis, salinātā rupjmaize un Carnikavas nēģi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt