Zemnieki kritizē neizdevīgo pārtikas iepirkumu NBS vajadzībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Biedrība “Zemnieku saeima” norādījusi uz netaisnīgu pārtikas iepirkuma nolikumu Nacionālo Bruņoto spēku vajadzībām, kas liedzot konkursā startēt vietējiem zemniekiem, bet ir labvēlīgāks citu valstu lauksaimniekiem un starpniekiem.

Aizsardzības ministrija iepirkuma konkursu pārtraukusi, lai mainītu nolikumu.

Biedrība “Zemnieku saeima” pēdējās nedēļās saņēmusi dārzeņu audzētāju sūdzības par pārtikas iepirkumu konkursu Nacionālo Bruņoto Spēku vajadzībām, jo kopējā pozīcijā iekļautas tādas kultūras, kuras Latvijā neaudzē – tie ir šampinjoni un ingvers.

“Mēs jau no paša sākuma dalījām kooperatīva biedriem, gājām cauri nolikumam, sākām gatavot pieteikumu, līdz kooperatīvā apstājāmies pie precēm, kuras tad no zemniekiem [iepirks]. Tā kā kooperatīvam nav šī centralizētā tirdzniecība ar iepirkumiem, kurš tad būs no saimniecībām atbildīgs par produktiem, kas Latvijā neaug – kurš ir tas, kurš pirks ingveru, kurš pirks papriku? Pie tā arī apstājāmies – visi pārējie pateica: “Piedodiet, mēs to nedarīsim. Līdz ar to arī atteicām, lai gan dokumentu jau mums sāka gatavot. Bija ļoti liela interese [pieteikties] gan uz skābētajiem kāpostiem, gan uz kartupeļiem, gan uz sīpoliem, gan svaigajiem kāpostiem,” plašāk komentēja biedrības pārstāve, kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa

Strazdiņa papildināja, ka risinājums būtu iepirkumu smalkāk sadalīt pa preču kategorijām, proti, atdalīt Latvijai raksturīgos dārzeņus.

Turklāt arī tos, zemnieku ieskatā, ir jāsadala vēl smalkāk, lai var piedalīties pēc iespējas lielāks zemnieku loks, nevis tikai uzpircējs.

Par to daudz diskutēts ar valsts iepirkumu organizētājiem jau iepriekš. Arī Tukuma puses zemnieku saimniecības “Tiečas” saimnieks Aldis Stepanovičs no startēšanas šajā iepirkumā atteicies tieši nolikuma dēļ.

“Mūsu saimniecība grasījās pieteikties, bet apskatījāmies nolikumu – tur ir ingvers, tur ir šampinjoni, tāpēc pat negrasījāmies to darīt. Ingveru importē no Ķīnas, sēnes pārsvarā – no Lietuvas un no Polijas. Grūti konkurēt, jo tā lieta nav godīga mūsu valstī,” uzskata Stepanovičs.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons norādīja, ka konkursā arī neviens nebija pieteicies un patlaban nolemts iepirkumu “Pārtikas produktu iegāde Nacionālo Bruņoto spēku vajadzībām” pārtraukt, lai mainītu nolikumu. Garisons piekrita, ka pašreizējais nolikums ir izdevīgāks starpniekiem, kas vajadzīgo produkcijas klāstu uzpērk, tostarp arī importu.

Pret vietējiem netaisnīgs pārtikas iepirkums NBS vajadzībām
00:00 / 01:50
Lejuplādēt

“Pirms diviem gadiem notika intensīvas sarunas ar lauksaimniekiem, lai vienotos, kādā veidā vietējie varētu vairāk piedalīties iepirkumos. Vienojāmies, ka viens no veidiem tad būtu iepirkumos nelikt kopā eksotiskos produktus ar tiem produktiem, kas tiek audzēti uz vietas un ko var piegādāt vietējie,” skaidroja Garisons.

“Šajā gadījumā iepirkuma veicējs nebija ņēmis vērā šīs norādes. Mēs esam pārtraukuši šo iepirkumu un lūguši mainīt iepirkuma nolikumu, lai ļautu piedalīties vietējiem ražotājiem.”

Laiks, kad tiks izsludināts jaunais konkurss, vēl nav zināms, taču vienlaikus Aizsardzības ministrija aicina vietējos zemniekus arī vairāk kooperēties, lai varētu nodrošināt konkursam vajadzīgo dārzeņu apjomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti