Panorāma

Labdarības koncerts "Nāc līdzās Ziemassvētkos!"

Panorāma

I. Rimšēvičs lepojas ar paveikto

Ventspils ostu pārņems jauna kapitālsabiedrība

Valdība lems par jaunas valsts AS «Ventas osta» izveidi Ventspils brīvostas pārņemšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība otrdien, 17. decembrī, lems par jaunas valsts akciju sabiedrību (VAS) izveidi, kas pārņemtu Ventspils brīvostas pārvaldību. Pašlaik kā VAS nosaukums tiek lietots "Ventas osta", bet tas vēl var mainīties.

ĪSUMĀ:

  • Valsts veidos jaunu akciju sabiedrību, lai pārņemtu Ventspils  brīvostas pārvaldību.
  • To varētu saukt par "Ventas ostu".
  • Kariņš pārliecināts, ka līdz ar jaunu kapitālsabiedrību ASV sankcijas uz ostu vairs neattieksies.
  • Linkaits norāda, ka dara visu, lai nebūtu problēmu nākotnē.
  • Vecā ostas padome palīdzēs iejusties jaunajai, kuru veidos četru ministriju virzīti pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ir pārliecināts – līdz ar to ASV noteiktās sankcijas uz ostas darbību vairs neattiektos.

"Osta kā juridiska persona arī ir sankcionēta. Ja valdība izveido jaunu pārvaldes personu, tai jaunai pārvaldes personai nevar būt nekāda saistība ar sankcionēto personu, jo to izveido valdība ar savu ierosināto likumu un Saeima ar likuma pieņemšanu," stāstīja premjers.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka darīs visu, lai uz jauno VAS sankcijas neattiektos.

Pašlaik atkāpju no normas Ventspils ostā neesot, bet ir bažas, par nākotnes līgumu slēgšanu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

"Mūsu uzdevums ir pēc iespējas ātrāk izveidot jaunu juridisku struktūru, kas būtu tiesīga slēgt līgumus gan ar nomniekiem Ventspils brīvostas teritorijā, gan arī ar kuģu aģentiem, nodrošināt kuģu ienākšanu ostā. Darba nosaukums šai valsts akciju sabiedrībai "Ventas osta". Iespējams, ka tas arī vēl mainīsies," stāstīja Linkaits.

Paredzēts, ka ostas padomi veidos četru ministriju – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Satiksmes ministrijas – virzīti pārstāvji. Tie nebūs jau Ventspils brīvostā esošie ministriju pārstāvji.

Padomes uzdevums būs apstiprināt valdes priekšsēdētāju, kurš pildīs bijušā ostas pārvaldnieka amata pienākumus.

"Turpinās darboties arī nosacīti vecā čaula jeb Ventspils brīvostas pārvalde, kuras pienākums būs nodot visus aktīvus, uzskaitīt, un palēnām nodot no vecās struktūras jaunajai," pastāstīja satiksmes ministrs.

Valdība cer, ka šis solis vairos drošības sajūtu ostas sadarbības partneros, kuru virzienā apdrošinātāji jau raidījuši brīdinājumu, ka, turpinot sadarbību ar Ventspils brīvostu pēc ASV noteiktā 30 dienu termiņa beigām, uzņēmumus pašus var skart sankcijas.

"Visi, kas bija paredzēti, visi kuģi ir ienākuši ostā. Protams, ir nedrošība vai neskaidrība par to, kāda būs nākotne, tāpēc mūsu pienākums ir pēc iespējas ātrāk šo tiesisko noteiktību radīt," norādīja Linkaits. 

Pēc valdības lēmuma vēl būs nepieciešami vairāki likuma grozījumi, par ko lemj Saeima. Valdība cer, ka nepieciešamos likuma grozījumus Saeima varētu pieņemt jau šonedēļ. 

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas Globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti