Ārpus Rīgas

Latvijas pelēkie zirņi sāk iekarot pasaules interesi

Ārpus Rīgas

''Neatkarīgo Tukuma Ziņu'' galvenā redaktore Ivonna Plaude par vēja parkiem

Ukraiņu investori par olu ražotnes atrašanas vietu Latvijā izlems oktobrī

Ukraiņu investori par olu ražotnes atrašanas vietu Latvijā izlems oktobrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ukraiņu investori, kuri iecerējuši Latvijā būvēt olu ražotni, vēl nav pieņēmuši lēmumu par to, kurā novadā to darīs, jo patlaban piedāvājumam ir atvērtas vairākas vietvaras. Lēmumu pieņems oktobrī. Tikmēr Valkas pašvaldība, kur sākotnēji projektu bija plānots īstenot, ir pārliecināta, ka zaudējusi novada attīstības iespēju politiskas iejaukšanās dēļ.  

Aizvadītajā nedēļā Ogres novada pašvaldības deputāti ārkārtas sēdē atbalstījuši ukraiņu investoru ieceri veidot olu ražotni ar trīs līdz sešiem miljoniem dējējvistu. Pašvaldībā teju vienbalsīgi atbalstīts nodoms par iespējamu sadarbību ar uzņēmumu "Gallusman", kas pārstāv Ukrainas uzņēmumu grupu "OvoStar Union". Vieta, kur, iespējams, ražotne varētu tapt, atrodas Madlienas pagastā.

Pašvaldības pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs pastāstīja, ka sēdē 13 no 14 deputātiem balsoja par un viena deputāte atturējās, pamatojot, ka šī uzņēmuma ienākšana varētu kaitēt vietējo olu ražotāju attīstībā.

Zaļā gaisma šobrīd dota konceptuālam lēmumam, tālāk pats uzņēmums izvēlas, ko iesākt. Mums ir jāattīsta uzņēmējdarbība novadā un tāpēc deputāti lēma par labu šim projektam, sacīja Sapožņikovs.

Tāpat pagaidām arī starp uzņēmumu un rūpnīcai izvēlētā privātā zemes gabala īpašnieku esot noslēgta nodomu vienošanās par tā iegādi. Vieta Madlienas pusē izvēlēta tālāk no apdzīvotības, un smakām nevajadzētu radīt problēmas, sacīja Sapožņikovs.

“Tā ir neapdzīvotā vietā, 14 kilometrus no Madlienas un aptuveni 10 kilometri no Lēdmanes un Krapes, tā kā tur smakām nevajadzētu traucēt, un pēc viņu iesniegtā projekta apraksta tās tehnoloģijas ir slēgta kūtsmēslu aizvākšana un koģenerācija, kas enerģiju daļēji ražotu no šiem kūtsmēsliem. Teorētiski nekam nevajadzētu būt,” stāstīja Sapožņikovs.

Olu ražotni Latvijā bija iecerēts būvēt jau šovasar, jo pērn ieceri atbalstīja Valkas pašvaldība, kur projektu vēlāk tomēr nācās apturēt.

“Tas parāda to skumjo realitāti Latvijā, kad vārdos mēs sakām, ka mums vajag investīcijas reģionos, vajag darbavietas un eksportspējīgus produktus, bet te redzams, ka viens nozīmīgs projekts visai Vidzemei tiek nobremzēts…” uzsvēra pašvaldības vadītājs Vents Krauklis no Vidzemes partijas.

Viņš stāstīja, ka sarunu rezultātā ar uzņēmumu piemeklēta labākā vieta, lai pierobežas novadā veidotu plašāku tehnoloģisko parku. Līdzās olu ražotnei darbotos arī graudu uzpirkšanas punkts un gaļas pārstrāde. Taču piemeklētais gabals ir valsts īpašums.

“Es tikos gan ar zemkopības ministru, gan ar premjeru, gan ar ekonomikas ministru un runāju par šo projektu, un visas šīs amatpersonas teica, ka atbalstīs. Tad vienā dienā pēkšņi Jānis Dūklavs [zemkopības ministrs, ZZS] norādīja, ka viņš tomēr ir kategoriski pret. Tad bija vēl viena tikšanās ar viņiem visiem un pretargumenti šai ražotnei bija, manuprāt, nenopietni, ka Latvijai ir slikta pieredze ar ukraiņu investoriem un ka tas traucēs attīstību vietējiem ražotājiem. Taču, domāju, visiem tiem argumentiem ir arī loģiski pretargumenti,” klāstīja Krauklis.

Ukrainas uzņēmumu grupas pārstāvis, SIA "Gallusman" valdes priekšsēdētāja Arnis Veinbergs norādīja, ka patlaban ir vairāki citi novadi, ar kuriem uzņēmums varētu sadarboties, un par to, vai tā būs Ogre vai cita vietvara, plāno lemt oktobrī.

“Lai izdarītu izvēli, mums vajadzīga izdevīga vieta projekta īstenošanai, jo, ja ir vietas, kuras vēlamies tikai mēs, bet nav atbalsta arī no otras puses, tad neko arī neizdarīsim,” atzina Veinbergs.

“Esam jau saskārušies ar novadiem, kur ir ideāli apstākļi, lai varētu investēt un ražot – var izmantot sociālisma laikā izbūvētos ceļus, dzelzceļus, gāzes pievadus un citu infrastruktūru, bet pretī ir politiskā nevēlēšanas šo ražotni ieraudzīt Latvijā. Taču kopumā Latvijas novadā vēlme ir pozitīva, bet diemžēl ne visas vietas ir tik piemērotas ražotnei,” sacīja Veinbergs.

Sākotnēji uzņēmumam vajadzēšot 150 darbinieku, un otrajā kārtā - 200. To, ka darba roku meklējumi, iespējams, būs izaicinājums, Veinbergs neizslēdz, bet vienlaikus ir pārliecināts, ka vajadzīgos darbiniekus novados varēs atrast, jo piedāvāšot konkurētspējīgu darba samaksu. Olu ražotnes būvniecību paredzēts īstenot divās kārtās, un 90% saražotās produkcijas ukraiņu uzņēmums plāno eksportēt.  

KONTEKSTS:

Ukrainas investoru uzņēmums “OvoStar” iepriekš bija plānojis olu ražošanas cehu būvēt Valkas novadā. Izrādījās, ka sākotnēji piemeklētā vieta uz pašvaldības zemes rūpnīcai tomēr neder, jo līdz ar vēju nepatīkama smaka būtu traucējusi vietējiem iedzīvotajiem. Ņemot vērā prasības pēc attīstītas infrastruktūras, putnu fermai tika piemeklēta cita vieta novadā, uz valsts zemes. Pret to kategoriski iebilst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pilsēta vērsās Saeimā, lai tā pieņemtu speciālo likumu valsts meža zemes atsavināšanai Valkas novada teritorijā. Valkas jautājumu apsprieda koalīcija, bet premjers Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka nezina, vai šobrīd parlamentā kāds būtu gatavs strādāt pie likuma izmaiņām.

Vēlāk izskanēja ziņas, ka ukraiņu uzņēmēji plāno olu rūpnīcu 11 kilometrus no Tukuma, Jaunsātu karjerā uz pašvaldības zemes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti