Panorāma

Mediju uzraugs rosina mainīt likumu

Panorāma

Šveices prezidents A. Bersē vizītē Rīgā

Būt vai nebūt olu rūpnīcai Valkā?

Ukraiņu investora ieceri par olu rūpnīcu Valkā nobremzē Dūklava iebildumi pret likuma grozīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valdības koalīcijas darba kārtībā nonācis jautājums par olu rūpnīcu Valkā. Strīda iemesls ir valsts meža zemes gabals, kuru par piemērotu atzinusi pašvaldība, tomēr tad būtu jāgroza likums un pret to iebilst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība). Ministram pirmdien, 14.maijā, izdevās pārliecināt arī koalīciju.  

160 jaunas darba vietas un vismaz 50 miljonu eiro investīcijas – šādu ieguldījumu Latvijas ekonomikā no jaunā ukraiņu investora cer sagaidīt Valkas pašvaldība. Uzņēmums “OvoStar” ir iecerējis uzbūvēt novadā olu ražošanas cehu.

Pēc Valkas novada mēra Venta Armanda Kraukļa (Vidzemes partija) stāstītā, tas ik gadu papildinātu valsts budžetu nodokļos par teju 2,5 miljoniem eiro.

Tomēr izrādījās, ka sākotnēji piemeklētā vieta uz pašvaldības zemes rūpnīcai tomēr neder, jo līdz ar vēju nepatīkama smaka būtu traucējusi vietējiem iedzīvotajiem.

Ņemot vērā prasības pēc attīstītas infrastruktūras, putnu fermai tika piemeklēta cita vieta novadā, uz valsts zemes. Pret to kategoriski iebilst Dūklavs.

 “Tie argumenti ir tādi, ka Latvijā olu pietiek. Ukraiņu investori sevi Latvijā jau ir slikti parādījuši “Liepājas metalurga” gadījumā,” par iebildumiem stāstīja Vents Armands Krauklis.  

“Otrā versija ir tas, ko Latvijā sauc par draugu būšanu. Acīmredzot tur ir senā sadarbība un senās saiknes ar esošajiem ražotājiem. Iespējams, tur ir arī politiskas korupcijas komponente. Es to nevaru izslēgt,” paziņoja Krauklis.

Valkas novada mēra pārmetumus Dūklavs noraida.

Saskaņā ar likumu pašlaik nodot valsts zemi pašvaldības īpašumā drīkst vien atsevišķos gadījumos. Piemēram, ceļa, parka vai kapsētas būvniecībai. Grozīt likumu speciāli rūpnīcas celtniecībai Valkā zemkopības ministrs neuzskata par iespējamu.

“Tie miljoni, kas tiek saukti, vēl viņi nekur nav apstiprināti – cik viņu būs, cik viņu nebūs. Bet mēs atkal atgriežamies pie jautājuma par meža zemes transformāciju vajadzībām, kas Meža likumā nav paredzēti. Jāveido atsevišķs likums, par ko jārunā ar deputātiem, ar Saeimu,” skaidroja Jānis Dūklavs.

Tādu ceļu savulaik ir izgājusi, piemēram, Valmiera. Tur ar īpašu likumu nesen tika izveidots industriālais parks, kurā darbojoties uzņēmēji var pretendēt arī uz īpašām nodokļu atlaidēm.

Valkā uzskata, ka šādu speciālo ekonomisko zonu varētu ieviest arī pie viņiem. Un nauda no Ukrainas būtu labs pamats Valkas industriālajam parkam. Bet arī šeit Zemkopības ministrijai ir iebildumi.

“Attiecībā par to, ka ir visi šie nodokļu atvieglojumi – jā, tādas tiesības likums paredz. Bet tas nostāda mūsu uzņēmējus nedaudz sliktāka situācijā. Jo viņiem nekādi atvieglojumi laikā, kad viņi to visu darījuši un mainījuši būrus uz Eiropas noteiktajiem, viņiem neviens tādas iespējas nav devis,” norādīja Dūklavs.

Jautājums par olu ceha izveidi ar Nacionālās apvienības gādību pirmdien ir nonācis pat uz koalīcijas sadarbības padomes galda. Arī tur Dūklavam nācās skaidrot, kāpēc vairāku desmitu hektāru liels meža gabals nevar tikt transformēts. Šķiet, viņš kolēģus pārliecināja.  

“Kā Dūklava kungs paskaidroja, tas prasītu likuma izmaiņas zemes transformācijai par darījumu teritoriju ražotnes veidošanai. To var izdarīt tikai parlaments. Es nezinu, vai šobrīd parlamentā to kāds būtu gatavs darīt,” sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valkas novada mērs cer, ka Saeimu tomēr izdosies pārliecināt par labu investoru ienākšanai.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti