Dienas ziņas

Nošauj maksātnespējas administratoru

Dienas ziņas

Parīzē beigusies OECD padomes sanāksme

Turpina virzīt olu ražotnes projektu Valkā

Valka aicina Saeimu pieņemt speciālu likumu ukraiņu investora olu ražotnei novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valkas novada dome nosūtījusi vēstuli Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, aicinot pieņemt speciālo likumu valsts meža zemes atsavināšanai Valkas novada teritorijā, lai tur varētu atvērt ukraiņu investora iecerēto olu ražotni, informēja novads.

Valdības koalīcijas darba kārtībā bija nonācis jautājums par olu rūpnīcu Valkā. Strīda iemesls - valsts meža zemes gabals, kuru par piemērotu atzinusi pašvaldība, tomēr tad būtu jāgroza likums, un pret to iebilst Zemkopības ministrija.

Saskaņā ar likumu pašlaik nodot valsts zemi pašvaldības īpašumā drīkst vien atsevišķos gadījumos. Piemēram, ceļa, parka vai kapsētas būvniecībai.

Grozīt likumu speciāli rūpnīcas celtniecībai Valkā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) neuzskata par iespējamu.

“Šis olu un olu produktu ražotnes projekts ir nozīmīgs ne tikai Valkas novadam un visai Vidzemei, tas ir svarīgs arī visai Latvijai - gan ekonomiskā pienesuma, gan plānoto iekasēto nodokļu apjoma ziņā, bet visbūtiskākais – tas būs skaidrs signāls, vai Latvijā vispār ārvalstu investīcijas ir gaidītas,” komentēja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

“Tādēļ es ļoti ceru, ka gan Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, gan Saeima to sapratīs, un būs gatava pieņemt šo īpašo likumu un darīt to maksimāli ātrā tempā,” pauda Krauklis.

KONTEKSTS:

Ukrainas investoru uzņēmums “OvoStar” ir iecerējis uzbūvēt Valkas novadā olu ražošanas cehu, solot 160 jaunas darba vietas un vismaz 50 miljonu eiro investīcijas, kas ik gadu papildinātu valsts budžetu nodokļos par teju 2,5 miljoniem eiro.

Tomēr izrādījās, ka sākotnēji piemeklētā vieta uz pašvaldības zemes rūpnīcai tomēr neder, jo līdz ar vēju nepatīkama smaka būtu traucējusi vietējiem iedzīvotajiem. Ņemot vērā prasības pēc attīstītas infrastruktūras, putnu fermai tika piemeklēta cita vieta novadā, uz valsts zemes. Pret to kategoriski iebilst Dūklavs.

Bet, piemēram, Valmierai ar īpašu likumu nesen tika izveidots industriālais parks, kurā darbojoties uzņēmēji var pretendēt arī uz īpašām nodokļu atlaidēm.

Valkas jautājumu apsprieda koalīcija, bet premjers Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka nezina, vai šobrīd parlamentā kāds būtu gatavs strādāt pie likuma izmaiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti