Tomātu un gurķu audzētāji «Kliģēnos» gatavojas garākai sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viens no Vidzemē lielākajiem tomātu un gurķu audzētājiem zemnieku saimniecība (ZS) "Kliģēni" sāk stādīt jaunās sezonas tomātus, lai pirmā raža varētu būt marta beigās. Saimniecībā šogad plāno palielināt ražas apjomu un nodrošināt garāku audzēšanas sezonu.

Cēsu novada ZS "Kliģēni" siltumnīcā jau smaržo pēc vasaras. Tajā bagātīgi sazaļojuši tomātu stādi 0,5 hektāru platībā. Izvēlētas dzelteno plūmju un sarkano lielaugļu tomātu šķirnes. Šogad tās iestādītas mēnesi agrāk, jo pagājušajā sezonā pieprasījums un realizācija bijusi veiksmīga.

"Iegūsim lielāku ražas apjomu uz sezonas gada griezumu, un, protams, arī šis razošanas process būs ilgāks," klāsta ZS "Kliģēni" vairumtirdzniecības menedžeris Reinis Reķis.

Tomēr tomātu audzēšana jau janvārī prasa lielākas izmaksas, jo siltumnīcas jāaprīko ar mākslīgo apgaismojumu, kā arī ir grūti paredzēt, kāda būs tomātu cena brīdī, kad tos varēs realizēt veikalos.

"Ieguldījumi ir krietni lielāki – tieši enerģijas patēriņš, līdz ar to maksa par enerģiju. Šogad pirmo gadu ar gaismošanu mēģinām, jo pavasarī saulītes maz ir. Līdz ar to vairāk darba ir agronomiem, vairāk jānāk klāt skatīties," atzīmē ZS "Kliģēni" tehniskais darbinieks Jānis Eglītis.

Lai gan Latvijā ir vairāki lieli tomātu audzētāji, Reķis apgalvo – tos uzņēmums neuztver kā konkurentus, jo katram ir sava tehnoloģiskā audzēšanas sistēma un iespējas. Uzņēmumi piedāvā atšķirīgas tomātu šķirnes, kuras realizē dažādās tirdzniecības vietās.

ZS "Kliģēni" dārzeņus audzē stikla siltumnīcās četru hektāru platībā. 2,5 hektāri, kā ierasts, ar tomātiem tiks apstādīti februārī, bet pārējā platībā augs gurķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti