Tirdzniecības centri vēlas no valsts piedzīt kovida ierobežojumu dēļ zaudētos miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lielajiem tirdzniecības centriem kovida pandēmijas ierobežojumu dēļ radušies zaudējumi 65 miljonu eiro vērtībā, no tiem mazāk nekā trešdaļu valsts kompensējusi, liecina Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses aprēķini. Satversmes tiesa (ST) atzina, ka regulējums, kas liedza pilnvērtīgi strādāt iepirkšanās centriem, neatbilst valsts pamatlikumam. Tāpēc uzņēmumi, kas vērsās ST, var valstij pieprasīt kompensācijas. Nozare šobrīd vēl lemj par soļiem, kā no valsts piedzīt zaudētos miljonus. Viens no priekšlikumiem – rosināt Ekonomikas ministrijai (EM) koriģēt zaudējumu kompensēšanas programmu. 

Tirdzniecības centri vēlas no valsts piedzīt kovida ierobežojumu dēļ zaudētos miljonus
00:00 / 02:48
Lejuplādēt

ST atzina, ka regulējums, kas Covid-19 dēļ pērnā gada pavasarī ierobežoja lielo tirdzniecības centru darbību, neatbilst valsts pamatlikumam. Šāds valdības lēmums, krietni ierobežojot tirdzniecības centru darbību, noveda situācijā, kad 75% veikalu tirdzniecības centros nedrīkstēja strādāt. Savukārt tas iepirkšanās centriem radīja vismaz 65 miljonu eiro zaudējumus, norādīja lielo tirdzniecības centru pārstāvošās Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

“No šiem 65 miljoniem eiro vēl atrodas kompensēšanas procesā mazāk nekā 20 miljoni eiro. Faktiski ir zināma neatbilstība starp to, kas ir zaudēts un kas ir kompensēts – vairāk nekā 40 miljonu eiro apmērā. Tā ir diskusija, par ko būtu jārunā,” atzīmēja Vanags.

Lieta ST tika ierosināta pēc trīs uzņēmumu pieteikumiem, ko tiesa apvienoja vienā lietā. Uzņēmumi varēs vērsties pret valsti tiesā, pieprasot kompensācijas, norādīja ST.

Vanags turpmākajām darbībām redz divus ceļus: juridisko – tiesas procesā piedzīt radušos zaudējumus, un politisko.

Viņš skaidroja: “Pēc būtības politiskam lēmumam vajadzētu būt tādam, ka tirdzniecības centru zaudējumu kompensēšanas programma tiek paplašināta. Programma, ar kuras palīdzību tirdzniecības centriem zaudējumus kompensē, eksistē, bet tā nesedz visus tos zaudējums, kas ir radušies, kā atzinusi Satversmes tiesa – neleģitīmi un Satversmei neatbilstošu lēmumu rezultātā.”

Tuvāko dienu laikā nozare plāno vērsties EM ar rosinājumiem koriģēt tirdzniecības centru zaudējumu kompensēšanas programmu.

Savukārt ministrija Latvijas Radio norādīja, ka vēl iepazīstas ar ST nolēmumu. EM atzīmējusi, ka par zaudējumu piedziņu tirdzniecības centriem jāvēršas Ministru kabinetā. Tikmēr Valsts kanceleja skaidroja, ka par kompensācijas mehānismiem nozarei atbildīga ir EM.
Tikmēr iepirkšanās centri jau gatavojas turpmākajiem rīcības soļiem. To norādīja tirdzniecības centra „Spice” mārketinga vadītāja Svetlana Dāboliņa: “Pašreiz tirdzniecības centra vadība izvērtē situāciju un burtiski tuvākajās dienās lems par nākamajiem soļiem, ko darīt šajā sakarā.”

Arī „Domina Shopping” – viens no trim uzņēmumiem, kas griezās ST, šobrīd iepazīstas ar tiesas nolēmumu un šonedēļ pieņems lēmumu, atklāja uzņēmuma direktore Dina Bunce.

KONTEKSTS:

Valdība pērn aprīļa pirmajā dienā vienojās, ka pēc Lieldienām, no 7. aprīļa, varēs strādāt visi veikali, bet tirdzniecības centros aizvien saglabāsies ierobežojumi un tajos varēs strādāt tikai noteikti veikali. Valdība noteica, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, darbojas tikai veikali:

  • kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta,
  • kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta,
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • ziedu veikali;
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas.

Ekonomikas ministrija norādīja, ka šādi lielie tirdzniecības centri Latvijā ir 32.

Vienlaikus tirdzniecības centros bija atļauta pakalpojumu sniedzēju darbība (piemēram, ķīmisko tīrītavu, finanšu institūciju, remontu servisu u.c.).  Tirdzniecības centros, kuros kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir vismaz 7000 kvadrātmetru, bija jāuzstāda elektroniska apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārta.

2022. gada martā Satversmes tiesa lēma, ka Ministru kabineta 2021. gada pavasarī Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumi neatbilst Satversmei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti