Dienas ziņas

Ukraina tikai pussoli tuvāk ES kandidātvalsts statusam

Dienas ziņas

"Rīgas siltums" sola samazināt gāzes izmantošanu

Tirdzniecības centri Satversmes tiesā uzvar valsti

Tiesa: Covid-19 dēļ pērn pavasarī tirdzniecības centriem noteiktie darbības ierobežojumi neatbilst Satversmei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ministru kabineta 2021. gada pavasarī Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumi neatbilst Satversmei, tā lēmusi Satversmes tiesa (ST) lietā, kas ierosināta pēc vairāku komercsabiedrību pieteikumiem. 

Tiesā apstrīdēta Ministru kabineta (MK) noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" no 2021. gada 7. aprīļa līdz 1. jūnijam spēkā esošā norma, kas noteica, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 m2, aizliegta veikalu darbība, izņemot noteiktu kategoriju veikalus. 

Tika apstrīdēta šīs normas atbilstība Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, kas paredz: "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā". Tāpat apstrīdēta minētās normas atbilstība Satversmes 105. panta trešajam teikumam, kas paredz: "Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu".

ST secināja, ka Covid‑19 pandēmijas apstākļos valstij atbilstoši piesardzības principam nav jāgaida līdz brīdim, kad reāls kaitējums jau ir faktiski nodarīts.

Proti, unikālā un neskaidrā situācijā valstij ir tiesības pieņemt lēmumus, kas ir, pirmkārt, balstīti uz saprātīgu pieņēmumu un, otrkārt, vērsti uz pamattiesību aizsardzību. 

 

Strauja, nekontrolēta Covid‑19 infekcijas izplatība ir saistīta ar būtiskiem visas sabiedrības apdraudējumiem, proti, nekontrolēta Covid‑19 izplatība varēja izraisīt veselības nozares pārslodzi un apdraudēt veselības aprūpes un ārstniecības pakalpojumu nepārtrauktību. Līdz ar to pamattiesību ierobežojuma leģitīmais mērķis ir arī sabiedrības labklājības aizsardzība, secināja ST.

Taču lielo tirdzniecības centra veikalu darbība aizliegta, neatkarīgi no tā, vai konkrētam veikalam iespējams nodrošināt atsevišķu ārējo piekļuvi. Turpretim citās tirdzniecības vietās iekārtotie veikali, tai skaitā atsevišķās telpās iekārtotie veikali, varēja turpināt savu darbību, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.

Tādējādi paredzēta atšķirīga attieksme pret aizskarto tirgotāju salīdzinājumā ar tirgotāju, kas tirgo tādas pašas preces atsevišķās telpās iekārtotā veikalā. 

ST konstatēja, ka Ministru kabinets tiesiskā regulējuma izstrādes procesā nemaz neapsvēra iespēju, ka konkrētiem lielo tirdzniecības centru veikaliem varētu nodrošināt atsevišķu ārējo piekļuvi.

Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš.
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

"Covid-19 infekcijas izplatības riska ziņā nav būtisku atšķirību starp lielā tirdzniecības centra veikalu, kas ir norobežots no tirdzniecības centra koplietošanas telpām un kuram ir nodrošināta atsevišķa ārējā piekļuve, un jebkuru citu atsevišķās telpās iekārtotu veikalu, kuram ir atsevišķa ārējā piekļuve. Lielā veikala telpās tirdzniecības varēja notikt, turpretim lielā tirdzniecības centra telpās tirdzniecības notikt nevarēja. Tādējādi Satversmes tiesa konstatēja, ka ar apstrīdēto regulējumu ir paredzēta atšķirīga attieksme pret vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos esošām personu grupām," sacīja ST tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Līdz ar to ST atzina, ka ar MK noteikumiem no 2021. gada 7. aprīļa līdz 19. maijam paredzētie darbības ierobežojumi attiecībā uz tirgotājiem, kura veikals iekārtots lielā tirdzniecības centra telpās, kur var nodrošināt atsevišķu ārējo piekļuvi, un uz kura veikalu neattiecas šajā normā noteiktie izņēmumi, neatbilst Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, kā arī 105. panta pirmajam un trešajam teikumam.

ST arī nosprieda, ka no 2021. gada 7. aprīļa līdz 1. jūnijam MK noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" spēkā esošā norma, kas noteica, ka lielajos tirdzniecības centros aizliegta veikalu darbība, izņemot noteiktu kategoriju veikalus, neatbilst Satversmes 91. panta pirmajam teikumam.

ST norādīja, ka uzņēmumi tagad varēs vērsties tiesā pret valsti, lai prasītu kompensēt Satversmei neatbilstīgu noteikumu dēļ radītos zaudējumus.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stājas spēkā tā publicēšanas dienā.

Tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Par ST spriedumu atzinīgi izsakās viens no lietas ierosinātājiem "Eften Domina". Uzņēmuma paspārnē esošā tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce sacīja: "Beidzot arī leģitīmā veidā un nepārprotami ir apstiprināts, ka pandēmijas laikā visiem lielajiem tirdzniecības centriem, tai skaitā arī "Domina Shopping", nācās strādāt tomēr negodīgas konkurences apstākļos. Šis lēmums bija svarīgs arī mūsu nomniekiem, kas pirms gada jutās ļoti nospiesti un negodīgi šajā cīņā. Man liekas, ka tā ir tā lielākā uzvara, ka mēs esam sadzirdēti. Ceram, ka šādu precedentu Latvijā vairs nekad nebūs un turpmāk mūsu nozarē tiks ievēroti vienlīdzības principi."

KONTEKSTS:

Valdība pērn aprīļa pirmajā dienā vienojās, ka pēc Lieldienām, no 7. aprīļa, varēs strādāt visi veikali, bet tirdzniecības centros aizvien saglabāsies ierobežojumi un tajos varēs strādāt tikai noteikti veikali. Valdība noteica, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, darbojas tikai veikali:

  • kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta,
  • kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta,
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • ziedu veikali;
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas.

Ekonomikas ministrija norādīja, ka šādi lielie tirdzniecības centri Latvijā ir 32.

Vienlaikus tirdzniecības centros bija atļauta pakalpojumu sniedzēju darbība (piemēram, ķīmisko tīrītavu, finanšu institūciju, remontu servisu u.c.).  Tirdzniecības centros, kuros kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir vismaz 7000 kvadrātmetru, bija jāuzstāda elektroniska apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti